Ποια FIBA; Εχθρός της Euroleague το ΝΒΑ!

134

Την FIBA φοβόταν ο Τζόρντι Μπερτομέου- ο πρόεδρος και εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωλίγκας- ωστόσο βλέπει το ΝΒΑ το αποψιλώνει σταδιακά την διοργάνωσή του. Όχι ηθελημένα βέβαια, καθώς οι δύο λίγκες τα τελευταία χρόνια έχουν μια καλή συνεργασία και η Ευρωλίγκα προσπαθεί να πλησιάσει το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, ωστόσο από τη στιγμή που τα δολάρια ρέουν άφθονα πλέον στο ΝΒΑ, ο Μπερτομέου και οι ομάδες κατ’ επέκταση, βλέπουν κορυφαίους τους παίκτες- Αμερικανούς και Ευρωπαίους- να εγκαταλείπουν την Γηραιά Ήπειρο και να περνάνε τον Ατλαντικό.


Το ΝΒΑ… τρελάθηκε και μοιράζει λεφτά. Σωρηδόν λεφτά!! Η συμφωνία που υπεγράφη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα με το «ESPN» και το «TurnerSports» αποφέρει στα ταμεία του ΝΒΑ για τα επόμενα εννιά χρόνια… 24 δις δολάρια. 24.000.000.000 δολάρια!! Μιλάμε για τρελά λεφτά με τις ομάδες πλέον να χρυσοπληρώνουν τους παίκτες τους. Η ετήσια αύξηση που έχουν πλέον στα έσοδά τους ανέρχεται στα 2.6 δις. δολάρια από τα 930 εκατ. δολάρια που λάμβανε μέχρι πρότινος. Μιλάμε για έσοδα μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΛΑΡΙ ΚΑΠ!

Ως εκ τούτου, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες και επίσημα, το σάλαρι καπ (μπάτζετ) των ομάδων πλέον ανέρχεται στα 94.1 εκ. δολάρια από τα 70 εκ. που βρίσκονταν ενώ για τη σεζόν 2017-2018 θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο πηγαίνοντας στα… 107 εκ. μπάτζετ. Διανοείστε για τι μέγεθος μιλάμε; Οι κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκας έχουν μπάτζετ στα 30-35 εκ. ευρώ. Απλά για μία άτυπη σύγκριση.

Τώρα, κάθε παίκτης που αγωνίζεται στο ΝΒΑ μέχρι έξι χρόνια θα παίρνει μάξιμουμ συμβόλαιο 23.5 εκατ. δολάρια, ενώ αυτοί που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα από εφτά μέχρι 9 χρόνια θα παίρνουν μάξιμουμ 28.2 δολάρια. Γι αυτούς που βρίσκονται δέκα χρόνια και άνω στην λίγκα το μάξιμουμ συμβόλαιο θα πηγαίνει στα 32.9 εκατ. δολάρια.

2a728b6

ΚΟΝΛΕΪ ΟΠΩΣ… ΤΖΟΡΝΤΑΝ-ΚΟΜΠΙ

Το πρώτο «μπαμ» έγινε με τον Μάικ Κόνλεϊ ο οποίος υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ. Κρατηθείτε: 153 εκ. δολάρια για πενταετή συμφωνία με τους Μέμφις Γκρίζλις που σημαίνει 30.6 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Και μιλάμε για τον Κόνλεϊ, όχι για τον Ντουράντ, τον Λεμπρόν, τον Κάρι. Μόνο ο Τζόρνταν και ο Κόμπι Μπράιαντ είχαν συμβόλαιο τόσα χρόνια με 30 και άνω εκ. δολάρια τη σεζόν.

Να δώσουμε ένα ακόμα παράδειγμα; Οι κορυφαίοι στο ποδόσφαιρο αναμφισβήτητα και αδιαπραγμάτευτα είναι οι Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Αμφότεροι αμείβονται τον χρόνο με λίγο πάνω από 20 εκ. ευρώ. Αυτόματα λοιπόν το ΝΒΑ είναι το κορυφαίο προϊόν του πλανήτη!

conley

Δείτε τώρα μερικά άλλα παραδείγματα πλην όμως αντιπροσωπευτικά της υπάρχουσας κατάστασης..

  • – Ο Κέβιν Ντουράντ πήγε στους Ουόριορς με 54.3 εκατ. δολάρια για 2 χρόνια (27.15 τη σεζόν).
  • – Ο Ντουέιν Ουέιντ πήγε στους Μπουλς με 47.5 εκατ. δολάρια για δύο χρόνια (23.75 τη σεζόν).
  • – Ο Χάρισον Μπαρνς στους Μάβερικς με 94 εκ. δολάρια για 4 χρόνια (23.5 εκ. τον χρόνο).
  • – Ο Πολ Ντέιβις έμεινε στους Πέλικανς με το αστρονομικό ποσό των 145 3κ. δολαρίων για 5 χρόνια (29 εκατ. τον χρόνο).
  • – Ο Τσάντλερ Πάρσονς στους Γκρίζλις με 94 εκ. δολάρια για 4 χρόνια (23.5 ανά σεζόν).
  • – Ο Ντιρκ Νοβίτσκι ανανέωσε με το Ντάλας για 2 χρόνια με 40 εκατ. δολάρια (20 τον χρόνο).
  • – Ο Ντερόν Ουίλιαμς για 1 χρόνο στο Ντάλας θα πάρει 10 εκατ. δολάρια.
  • – Ο Αλ Χόρφορντ στους Σέλτικς θα πάρει 113 εκ. δολάρια για 3 χρόνια (37.6 τη σεζόν).

Είναι μόνο λίγα αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα της νέας οικονομικής τάξης πραγμάτων στο ΝΒΑ.

ΑΠΟΒΑΣΗ «ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ» ΣΤΙΣ ΗΠΑ!

Το ΝΒΑ αποτελούσε πάντα δέλεαρ για τους παίκτες με υψηλούς στόχους. Ανέκαθεν ήταν όνειρο των περισσότερων έστω να περάσουν και από την μεγαλύτερη λίγκα του πλανήτη και να την ζήσουν από μέσα. Πλέον το δέλεαρ έχει να κάνει και με λεφτά.

 

Sergio

Ο Σέρχιο Ροντρίγκες της Ρεάλ Μαδρίτης είχε περάσει από το ΝΒΑ, το είχε ζήσει και δεν σκόπευε να δοκιμάσει (όπως έλεγε τουλάχιστον) εκ νέου, ωστόσο πως θα μπορούσε να αρνηθεί τα 8 εκατ. δολάρια που του έδωσαν οι Σίξερς για έναν μόνο χρόνο… 8 εκ. για μία σεζόν. Στην Ευρώπη το υψηλότερο συμβόλαιο φτάνει τα 3 εκ. ευρώ που απολαμβάνουν οι Σβεντ στην Κίμκι και πλέον Ντε Κολό στην ΤΣΣΚΑ. Μιλάμε για τεράστια διαφορά. Η ίδια ομάδα φαίνεται πως δίνει 20 εκ. δολάρια για 2 χρόνια και στον Ρούντι Φερνάντες.

Οι Ουίζαρντς πλήρωσαν για τον Τόμας Σατοράνσκι 2 εκ. δολάρια για το μπάι άουτ που προβλέπονταν στο συμβόλαιο του Τσέχου με την Μπαρτσελόνα ενώ του ίδιου του έδωσαν 9 εκατ. δολάρια για 3 χρόνια.maxresdefault

Ο Τζάστιν Χάμιλτον θα εξαργύρωνε την καλή χρονιά που έκανε με την Βαλένθια και ήδη για την Ευρώπη θεωρούνταν παίκτης με υψηλό κασέ. Ακούστηκε ότι η Κίμκι του έδινε 1.3 εκ. δολάρια και εν τέλει έκλεισε στους Νετς με 6 εκατ. δολάρια για 2 χρόνια. Πάνω από τα διπλάσια από όσα θα έπαιρνε στην Ευρώπη.

Ένα αρκετά υψηλό μπάι άουτ (δεν έχει διευκρινιστεί) θα καταβάλουν στην Νταρουσάφακα οι Νικς για τον Μιντγκάουγκας Κουζμίνσκας ο οποίος απλά υπέγραψε στους Τούρκους και δεν πρόβαλε να φορέσει ούτε τα ρούχα προθέρμανσης.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ EUROLEAGUE

Πως να τους κρατήσει λοιπόν η Ευρωλίγκα και οι ομάδες τους; Σαφέστατα και η κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη με την συμφωνία που έκλεισε με την IMG δείχνει να κάνει βήματα προόδου ως προς τα έσοδά της, καθώς πλέον η νίκη στην διοργάνωση θα πληρώνεται με 40.000 ευρώ από τα μόλις 7.000 ευρώ που έπαιρναν οι ομάδες μέχρι πρότινος ενώ ο κάτοχος του τίτλου θα παίρνει 1 εκ. ευρώ (από τις… 250 χιλιάδες που λάμβανε) και  φιναλίστ 400.000 ευρώ από τις 125 χιλιάδες που έπαιρνε.

Τα έσοδα για τις ομάδες υπολογίζονται στα 35 εκ. ευρώ για το 2016-17 ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπουν στην Βαρκελώνη συνολικά 400 εκ. ευρώ. Είναι όμως αρκετά και κυρίως υπαρκτά; Ήδη μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν στην Βαρκελώνη οι ομάδες εξέφρασαν μία δυσαρέσκεια καθώς διαφάνηκε πως τα έσοδά τους πλέον -από αυτά που θα μοιράζει στις ομάδες η Ευρωλίγκα-θα ανέρχονται μόλις στο 17% παραπάνω απ’ όσα λάμβαναν μέχρι και την σεζόν που ολοκληρώθηκε.

At-the-headquarters-of-Euroleague-Basketball

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Όσο η Ευρωλίγκα «σκοτώνεται» με την FIBA και εκτυλίσσεται η διαμάχη τους στα δικαστήρια (καθώς έχουν προσφύγει και οι δύο πλευρές) ο Τζόρνι Μπερτομέου θα βλέπει τους καλύτερους εκ των παικτών που απαρτίζουν το προϊόν του να οδεύουν στο ΝΒΑ. Άσχετα από το αν θα αγωνιστούν ή όχι, από το αν θα έχουν ρόλο ή θα τους τρώει ο πάγκος η ποιότητα μειώνεται άρδην με το ΝΒΑ να εξελίσσεται σε… εχθρό του προϊόντος.

Ο Ντιλέινι που αποτελούσε μήλον της έριδος για τις κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκας υπέγραψε στην Ατλάντα, ο Σάριτς της Εφές πάει στους Σίξερς. Ακόμα και ο μικρός Γουίλι Ερναγκόμεζ της Ρεάλ συμφώνησε με τους Νικς. Ο Ντέιβις Μπέρτανς με τους Σπερς. Ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν πρόλαβε καλά-καλά να βιώσει την Ευρωλίγκα και μετακόμισε στους Κινγκς όπου θα υπογράψει συμβόλαιο.

Η Φενέρ κινδυνεύει να χάσει τους Βέσελι και Ούντοχ, ακόμα και ο Παναθηναϊκός μέχρι τις 5 Αυγούστου θα ζει με το άγχος μην βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ ο Μάικ Τζέιμς. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο Ντάριους Άνταμς κι αν θα μετακομίσει κι αυτός στην Αμερική.

ekpeudohjanvesely

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΑΛΑΓΑ

Φανταστείτε τώρα τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ομάδες που δεν αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα τη νέα σεζόν με κορυφαίο παράδειγμα αυτό της Μάλαγα. Δεν πάνε πολλές ημέρες που ο τζένεραλ μάνατζερ της Ουνικάχα Κάρλος Χιμένεζ είχε δώσει συνέντευξη Τύπου που απαριθμούσε και κατονόμαζε όλους του στόχους της ομάδας του. Όλοι μα όλοι είχαν τη Μάλαγα σταντ-μπάι γιατί πρώτα αναζητούσαν ομάδα στο ΝΒΑ και μετέπειτα έψαχναν ομάδα Ευρωλίγκας. Κορυφαίος στη λίστα ο Γουίλ Τόμας ο οποίος… δεν τους απάντησε ποτέ!

  • Ο παγκόσμιο χάρτης του μπάσκετ λοιπόν άλλαξε και ζημιογόνα αναμφισβήτητα βγαίνει η Ευρώπη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή