Στέφαν Γιόβιτς: Είναι ο νέος Τεόντοσιτς;

454

Όχι!! Αυτή είναι η απάντηση στον τίτλο μας… Ο Στέφαν Γιόβιτς δεν θα φτάσει ποτέ τον αλτρουισμό, την μπασκετική ευφυΐα, το ταλέντο, τη μαγεία του «σεληνιασμένου» τα τελευταία χρόνια, συμπατριώτη του. Σε καμία περίπτωση!! Όταν όμως μιλάμε για ασίστ, για καλάθι πάρε-βάλε σαφέστατα το όνομά του θα είναι σημείο αναφοράς. Στο λεξικό του μπάσκετ, δίπλα στην τελική πάσα, τα τελευταία δύο χρόνια το όνομα του Στέφαν Γιόβιτς αναγράφεται όντας συνώνυμο αυτής.

zvezda-igokea-355

Βρε, συμφωνούμε και εμείς. Δεν έχει την απρόβλεπτη πάσα του Μίλος. Ούτε τη non look, ούτε καν την μπέιζμπολ. Πολύ περισσότερο δε, σύγκριση δεν μπορεί να γίνει στο σκοράρισμα μεταξύ των δύο. Γιατί δεν είναι στυγνός σκόρερ. Πιο πολύ με τα φεγγάρια του φαίνεται και ανάλογα με τον αντίπαλο. Πέρσι για να καταλάβετε και να έχετε μία εικόνα, ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Ευρωλίγκα με τον Ερυθρό Αστέρα έχοντας 7 πόντους μ.ο. με 43.5% δίποντα και 35.6% τρίποντα, τη στιγμή που ο Τεόντοσιτς στην πιο ώριμη σεζόν στην καριέρα του, είχε 16.1 πόντους μ.ο., με 53% δίποντα και 42.8% τρίποντα.

Το όνομα του Στέφαν Γιόβιτς όμως, οφείλεις να το θυμάσαι, γιατί τη δουλίτσα του την κάνει και μάλιστα μια χαρά, αξιοποιώντας παίκτες δίπλα του – είναι και αυτή μία συνισταμένη- που δεν φτάνουν την ποιότητα και τον μέσο όρο αυτών που έχει ο Μίλος στην ΤΣΣΚΑ. Χάρη στις ασίστ του και την γενικότερη δημιουργία του μάλιστα, όχι μόνο εκτόπισε τους Αμερικανούς που στηρίζονταν ο Ερυθρός Αστέρας στον «άσο» του, αλλά κέρδισε και θέση στην Εθνική ομάδα της χώρας του, με την οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και επίσης το ασημένιο στο Παγκόσμιο της Ισπανίας (2014).

ΦΥΝΤΑΝΙ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

zvezdasi05-kosarka-zvezda-cibona_271214_ras-foto-aleksandar-dimitrijevic-05_preview_1000x0Ο Στέφαν Γιόβιτς (1.98μ.) γεννήθηκε πριν από 25 χρόνια στη Νις, σε μία πόλη 188.000 κατοίκων στα νότια της Σερβίας και 3η μεγαλύτερη μετά το Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ. Μιλάμε για μία από τις αρχαιότερες πόλεις των Βαλκανίων και της Ευρώπης στην οποία μάλιστα γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος ο Μέγας, ο πρώτος χριστιανός Αυτοκράτορας. Η OKK Konstantin (όπως λέγεται από το 2011) ήταν και η ομάδα που ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του βήματα ως τζούνιορ, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στην Sloga Kraljevo. Άσημη μεν, αλλά με ιστορία και αυτή στα φυντάνια του σέρβικου μπάσκετ καθώς τη φανέλα της μεταξύ άλλων έχουν φορέσει οι Βλάντε Ντίβατς, Μάρκο Τοντόροβιτς, Μάρκο Πόποβιτς.

Το ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο από την Ραντνίτσκι με την οποία σε ηλικία 22 ετών υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, ωστόσο δεν το ολοκλήρωσε καθώς ο Ερυθρός Αστέρας, κατά την προσφιλή του συνήθεια των τελευταίων ετών, τον άρπαξε και τον ενσωμάτωσε στο ρόστερ του. Ο Γιόβιτς δεν άργησε να δείξει πως είναι ένας παίκτης που ασπάζεται το μπασκετικό γνωμικό «μία πάσα κάνει χαρούμενους δύο ανθρώπους». Το έχει, αυτό μπορεί και να το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ΡΕΑΛ ΤΟΝ… ΠΡΩΤΟ-ΓΝΩΡΙΣΕ

Την πρώτη του χρονιά στον Ερυθρό Αστέρα στην Ευρωλίγκα έπαιζε 13 λεπτά κατά μέσο όρο. Δεν σκόραρε ούτε 3 πόντους (42.1% δίποντα και 26.1% τρίποντα) ωστόσο ξεκίνησε να δείχνει την ικανότητά του στην δημιουργία. Στο να βρίσκει τον ελεύθερο παίκτη κάθε φορά. Να εφαρμόζει καλά το «πικ εν ρολ», να αξιοποιεί την αδύναμη πλευρά. Παιχνίδι με παιχνίδι έπαιρνε και περισσότερες ευκαιρίες και στο πιο απαιτητικό Top 16 απέναντι στην Ρεάλ και τη Γαλατάσαραϊ έδειξε ότι είναι ο «Mr. Assist» με 9 και 8 τελικές πάσες αντίστοιχα. Ο μέσος όρος του ήταν 2.8 με σύνολο 53.

Η εκτόξευση ωστόσο ήρθε κατά την περσινή περίοδο. Ο χρόνος του ανέβηκε στα 23 λεπτά ανά ματς, έγινε το βασικό πόιντ του Ερυθρού Αστέρα και η αυτοπεποίθησή του μεγιστοποιήθηκε. Όλο το παιχνίδι των κατόχων της Αδριατικής λίγκας και της Σέρβικης περνούσε από τα χέρια του, οδηγώντας την ομάδα του στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Darussafaka Dogus Istanbul v Crvena Zvezda Telekom Belgrade - Turkish Airlines Euroleague

ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Ο οιωνός είχε κάνει την εμφάνισή του μόλις την 2η αγωνιστική της διοργάνωσης: 9 ασίστ και πάλι απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης και τέσσερα αγωνιστικά βράδια μετά, ήρθε το ρεκόρ. 19 ασίστ απέναντι στην Μπάγερν στο Μονάχου. 19 ασίστ!! Μία επίδοση που συνιστά ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης, με τον Γιόβιτς να σπάει αυτό του προκατόχου του στον «άσο» στον Ερυθρό Αστέρα, του Μάρκους Ουίλιαμς που είχε 17 (απέναντι στην Γαλατάσαραϊ το 2015) και ξεπερνώντας στη λίστα παίκτες όπως ο Τόμας Ερτέλ (15), ο Τέιλορ Ρότσεστι (15), ο Μίλος Τεόντοσιτς (14), ο Θοδωρής Παπαλουκάς (14).

assistrecord

Το ότι αυτός ο τύπος δεν ήρθε από το πουθενά ώστε να αποτελέσει πυροτέχνημα φάνηκε την αμέσως επόμενη αγωνιστική όπου μοίρασε 10 ασίστ απέναντι στην Στρασμπούργκ, ενώ φαίνεται πως η Μπάγερν του ταίριαζε για καλά, καθώς και στο Βελιγράδι απέναντι της μοίρασε 13 ασίστ.

Στο πολύ πιο απαιτητικό Top 16 όπου ο Ερυθρός Αστέρας πήρε την πρόκριση στους «8» καλύτερους της διοργάνωσης, ο Γιόβιτς ήταν διψήφιος σε ασίστ (11) απέναντι στην Εφές στην Κωνσταντινούπολη, 8 τελικές πάσες μοίρασε απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και 7 στη Μάλαγα, ενώ στα πλέι οφ απέναντι στην ΤΣΣΚΑ είχε σε τρία παιχνίδια σύνολο 17 ήτοι 5.7 ανά ματς.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΝΟΜΑΤΑ «ΙΕΡΑ ΤΕΡΑΤΑ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ

Θέλετε να δούμε τον «Mr. Assist» και από μία άλλη… συγκριτική ματιά; Πέρσι στην Ευρωλίγκα μοίρασε συνολικά 155 ασίστ (208 έχει σύνολο σε δύο χρόνια παρουσίας του στην διοργάνωση).

  • Ο Σπανούλης πέρσι με τον Ολυμπιακό μοίρασε 108 ασίστ συνολικά.
  • Ο Διαμαντίδης με τον Παναθηναϊκό μοίρασε 109.
  • Ο Σέρχιο Γιουλ με την Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε 111 τελικές πάσες.
  • Ο συμπατριώτης του Μίλος Τεόντοσιτς με την ΤΣΣΚΑ είχε 165 ασίστ, 10 περισσότερες.

16 ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

Δεν μιλάμε για αμελητέα ποσότητα λοιπόν. Ο τύπος το κάνει καλά. Ξέρει να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του, να οργανώνει, να μοιράζει έτοιμα καλάθια. Έκλεισε την περσινή σεζόν όντας MVP των τελικών στην Αδριατική λίγκα (15.6 μονάδες μέσος όρος αξιολόγησης) μοιράζοντας 5 ασίστ ανά ματς, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ερυθρός Αστέρας του επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το 2017-18. Πως τους αντάμειψε; Με τις 16 ασίστ του απέναντι στην Τσεντεβίτα στο χτεσινό (3/10) παιχνίδι για την πρεμιέρα της Αδριατικής Λίγκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή