VAR: Αυτό το ποδόσφαιρο θέλουμε;

Το VAR μπήκε στο ποδόσφαιρο για να αποδώσει δικαιοσύνη. Ποιος ορίζει όμως τι είναι δίκαιο και τι άδικο; Και με την ομορφιά του αθλήματος τι θα γίνει;

281
Διαιτητής και ποδοσφαιριστές περιμένουν την απόφαση του VAR
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Το σύστημα Video Assistant Referee, εν συντομία VAR, έχει μπει ήδη στις ζωές μας και τις έχει αναστατώσει. Το ποδόσφαιρο όπως το ξέραμε έχει τελειώσει και μια νέα τάξη πραγμάτων έχει αρχίσει να εγκαθιδρύεται στο δημοφιλέστερο άθλημα.

Πλέον πόσα γκολ πανηγυρίζετε με την ψυχή σας, τη στιγμή που μπαίνει η μπάλα στα δίχτυα; Πόσες φορές έχετε ξεσπάσει για ένα τέρμα και λίγα λεπτά μετά νιώθετε σαν το μικρό παιδί που του πήραν το παγωτό από τα χέρια μόλις είχε κάνει την πρώτη γλειψιά; Πόσες φορές έχετε ξενερώσει και βρίσει την ακύρωση ενός γκολ επειδή υπήρχε οφσάιντ για λίγα χιλιοστά;

Το VAR μπήκε στο ποδόσφαιρο για να αποδώσει δικαιοσύνη. Μέχρι εδώ όλα καλά, συμφωνούμε όλοι ότι η τεχνολογία μπορεί πλέον να εντοπίζει τις παραβάσεις, σε ένα άθλημα που γίνεται όλο και πιο γρήγορο και οι εικόνες αλλάζουν αστραπιαία. Το γυμνό μάτι των διαιτητών δεν καταφέρνει να διακρίνει όλα τα παραπτώματα και πλέον οι ρέφερι έχουν το “μαξιλαράκι” του βίντεο. Έτσι ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει, δεν θα μετρήσει και το δίκαιο θα επικρατήσει.

Όμως έχετε αναλογιστεί τελικά ποιο είναι το δίκαιο και το άδικο και ποιος ορίζει τη δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο; Από τη φύση του το άθλημα αυτό ισορροπεί μεταξύ δικαίου και αδίκου. Οι νόμοι του καταργούνται την ώρα του ματς και αμφισβητούνται τόσο πριν την έναρξη όσο και μετά το τέλος του αγώνα. Δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος είναι η πιο διαδεδομένη φράση που αφορά το ποδόσφαιρο, πάνω στην οποία βασίζονται τα όνειρα και οι φιλοδοξίες των θεωρητικά αδύναμων, που ελπίζουν να κάνουν τη ζημιά κόντρα στο απόλυτο φαβορί. Από μόνο του το ποδόσφαιρο δεν είναι δίκαιο και αυτή ακριβώς είναι η μαγεία του.

Σε αυτό το σημείο, θα πει κάποιος: “Μα καλά, εσύ θες να μπαίνουν γκολ φαντάσματα, να δίνονται πέτσινα πέναλτι, να σφάζονται ομάδες και να αδικούνται προσπάθειες και σχεδιασμοί χρόνων από μία φάση που ο διαιτητής αποφάσισε λανθασμένα, σε εξόφθαλμες ή όχι παραβάσεις;”.

Η απάντηση είναι απλή. Ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές του αθλήματος, υπάρχουν και τα διαιτητικά λάθη. Η ιστορία θα ήταν ίδια αν το γκολ με το χέρι του Μαραντόνα ακυρωνόταν από το VAR; Έχετε φανταστεί ποτέ την ιστορική διαδρομή της Αργεντινής αλλά και του ποδοσφαιρικού θρύλου Ντιέγκο χωρίς αυτό το γκολ; Χωρίς τα όσα ακολούθησαν, τις δηλώσεις, τις ατέρμονες συζητήσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα;

Πόσα μοναδικής ομορφιάς γκολ έχουν ξεκινήσει από θέση οφσάιντ, από φάουλ που δεν δόθηκε, από ένα πλάγιο άουτ που δεν καταλογίστηκε; Κι όμως, μπήκαν και η ιστορία γράφτηκε, η ζωή συνεχίστηκε και ο κόσμος παθιάστηκε ακόμα περισσότερο με το ποδόσφαιρο. Γιατί η μαγεία του δεν είναι μόνο η ομορφιά ενός γκολ, είναι και η πίκρα, ο θυμός, η οργή, ακόμα ακόμα και η δίψα για εκδίκηση που προκαλούνται από ένα διαιτητικό “έγκλημα”.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι δίκαιο, ποτέ δεν ήταν και για αυτό ακριβώς το γουστάρουμε με πάθος. Ένα ποδόσφαιρο με λάθη είναι προτιμότερο από ένα άθλημα των βίντεο, των ριπλέι, των συνεχών διακοπών για να δούμε τι μεμπτό θα βρει το VAR. Άλλωστε πλέον βλέπουμε γκολάρες να ακυρώνονται για χιλιοστά, γκολ που χωρίς την έξωθεν παρέμβαση της τεχνολογίας δεν θα σκεφτόμασταν καν να φωνάξουμε για οφσάιντ. Χιλιοστά που, ελάτε τώρα, ας μην κοροϊδευόμαστε, κανένα πλεονέκτημα δεν δίνουν στο επιτιθέμενο…

Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι και την τεχνολογία του VAR τη χειρίζονται άνθρωποι, με προκαταλήψεις, με λάθη, με διάθεση και με υποκειμενικά κριτήρια. Οπότε το λάθος δεν θα πάψει να υπάρχει στο ποδόσφαιρο, απλά τώρα θα είναι δύο φορές λάθος, αφού θα γίνεται μετά από… μελέτη και επεξεργασία της φάσης.

Οφσάιντ για χιλιοστά

Είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί με τη χρήση του VAR, το σίγουρο είναι ένα: Η μαγεία του ποδοσφαίρου χάνεται σιγά σιγά αλλά σταθερά. Η άγρια ομορφιά του απρόβλεπτου και του αυθόρμητου δίνει τη θέση της στον προβλεπόμενο έλεγχο από την τεχνολογία. Η έκρηξη της στιγμής, η χαρά και η ψυχρολουσία φεύγουν από την ψυχοσύνθεση του φιλάθλου και τη θέση του παίρνουν ανέκφραστα πρόσωπα που περιμένουν την τελική ετυμηγορία του βίντεο…

Αυτό το ποδόσφαιρο θέλουμε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή