Ο Ρούι Κόστα ήταν ένας μαέστρος με σορτς

O Ρούι Κόστα υπήρξε ένα από τα τελευταία μεγάλα δεκάρια μιας ολόκληρης εποχής. Ένας αρτίστας των γηπέδων που ρίζωσε στην καρδιά και το μυαλό μας.

544
Ο Ρούι Κόστα

Η Πορτογαλία φημίζεται για τα εξαιρετικά κρασιά της, για τα όμορφα τοπία της που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, τον θαλασσοπόρο Βάσκο ντα Γκάμα, τον «ετερώνυμο» ποιητή Φερνάντο Πεσσόα και για ορισμένα ακόμα πράγματα. Μεταξύ άλλων και για έναν «μαέστρο» που ποτέ του δεν έπιασε μπαγκέτα. Γράφει ο Κώστας Νικολός

Ο λόγος για τον Μανουέλ Ρούι Σέζαρ Κόστα. ‘Η πιο απλά Ρούι Κόστα. Έναν καλλιτέχνη που βρέθηκε εγκλωβισμένος στο σώμα ενός ποδοσφαιριστή. Ευτυχώς για την μπάλα και τους απανταχού φιλάθλους. Μια μορφή που με έκανε να αγαπήσω πιο πολύ το ίδιο το άθλημα, την Πορτογαλία και τους… μαέστρους.

Η επτάλοφη Λισσαβώνα

Η αρχή μιας ονειρικής καριέρας

Ο σπουδαίος Εουσέμπιο, ένας παίκτης θρύλος για τους Πορτογάλους, ήξερε να ξεχωρίζει τα ταλέντα με την πρώτη ματιά. Αυτό ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του εννιάχρονου τότε Ρούι Κόστα. Σε ένα δοκιμαστικό για τις ακαδημίες της Μπενφίκα χρειάστηκαν μόνο δέκα λεπτά, δύο επαφές του Κόστα με την μπάλα και μια κίνηση του στον χώρο προκειμένου να πείσουν τον Εουσέμπιο ότι μπροστά του είχε το νέο αστέρι της ομάδας. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Στους Αετούς της Λισσαβώνας

Στη Μπενφίκα, που ήταν άλλωστε και η ομάδα που υποστήριζε από μικρός, ο Ρούι Κόστα πήρε το βάπτισμα του πυρός στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 1990 σε ηλικία 18 ετών. Ένα καθαρόαιμο δεκάρι που ήξερε να χειρίζεται αριστοτεχνικά τη μπάλα, να οργανώνει το παιχνίδι και να αλλάζει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Εκεί στην έδρα της Μπενφίκα, στο στάδιο Ντα Λουζ, το περίφημο Στάδιο του Φωτός, και υπό τις οδηγίες του Σβεν Γκόραν Έρικσον, ο Ρούι Κόστα έλαμψε για τρία χρόνια με 111 συμμετοχές και 19 τέρματα συνολικά. Η ανοδική του πορεία επισφραγίστηκε με την κατάκτηση ενός κυπέλλου το 1993 και με το πρωτάθλημα Πορτογαλίας το 1994.

Ο Ρούι Κόστα σε νεαρή ηλικία στα τσικό της Μπενφίκα και αργότερα στα πρώτα βήματά του με την φανέλα της πρώτης ομάδας

Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς ρόδινα για τους Λουζιτανούς το 1994. Τα οικονομικά προβλήματα της Μπενφίκα αναγκάζουν τη διοίκηση να βγάλει στο σφυρί τους παίκτες της για να διασωθεί. Ο Ρούι Κόστα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την κατάσταση παρότι ήταν άκρως απαραίτητος αγωνιστικά και αγαπημένος της εξέδρας. Έτσι γίνεται το μήλον της Έριδος για αρκετές ομάδες μεταξύ των οποίων και η Μπαρτσελόνα με προπονητή τότε τον Γιόχαν Κρόιφ. Κι ενώ η συμφωνία φαίνεται να κλείνει και ο Ρούι Κόστα είχε μεταβεί ήδη στην Βαρκελώνη για να υπογράψει, έρχεται ξαφνικά μια άλλη πρόταση από την Ιταλία και την Φιορεντίνα.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή