Ο Λόταρ Ματέους δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους Λατίνους

Ένας παίκτης-φαινόμενο, ένας ποδοσφαιριστής χάρμα ιδέσθαι στο γρασίδι και ένα εργαλείο μοναδικής κλάσης και τεχνικής.

384
Ο Λόταρ Ματέους φιλά το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Στις 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τα γενέθλια του Ροναλντίνιο. Όμως, είναι η μέρα που ο Λόταρ Ματέους μεγαλώνει κατά έναν χρόνο και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να υποτιμάται.

Σίγουρα οι Γερμανοί ποδοσφαιριστές δεν είναι τόσο δημοφιλείς και κοσμαγάπητοι όσο οι Βραζιλιάνοι και οι Αργεντινοί, όμως δεν υστερούν καθόλου σε ποδοσφαιρική αξία, σε λάμψη, σε σπουδαιότητα και σε συνεισφορά στο άθλημα. Ο Λόταρ Ματέους ειδικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους Λατίνους συναδέλφους του.

Ένας παίκτης-φαινόμενο, ένας ποδοσφαιριστής χάρμα ιδέσθαι στο γρασίδι και ένα εργαλείο μοναδικής κλάσης και τεχνικής. Κινούνταν στη μεσαία γραμμή με την άνεση του σαλονιού του, αφού είναι ίσως ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην Ιστορία που μπορούσε να καλύψει με την ίδια ευκολία και άνεση τη θέση 6, τη θέση 8 και τη θέση 10.

Διαβάστε επίσης: Η ομάδα που έχει παίκτη σε κάθε τελικό Μουντιάλ από το 1982!

Μπορούσε από τη μια φάση στην άλλη να κάνει τάκλιν σαν σκληροτράχηλο εξάρι, να πασάρει και να τρέξει box-to-box σαν κλασικό 8άρι και να οργανώσει και να σερβίρει ή να σκοράρει σαν τέλειο δεκάρι. Ο Λόταρ Ματέους τα έκανε όλα και σύμφερε, και αυτό το ξέρουν τόσο η Μπάγερν Μονάχου, όπου έπαιξε συνολικά 12 χρόνια, όσο και η Ίντερ, τη φανέλα με το 10 της οποίας τίμησε όσο λίγοι.

Η συλλογή του από τρόπαια μοιάζει με αυτή ενός μεγάλου και ιστορικού συλλόγου, αφού σε αυτή θα δει κανείς 7 πρωταθλήματα Γερμανίας, 1 πρωτάθλημα Ιταλίας, 2 Κύπελλα UEFA, 2 τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Γερμανίας. Ξεχωρίζει, ωστόσο, και η ύψιστη διάκριση για κάθε ποδοσφαιριστή, η Χρυσή Μπάλα του 1990. Πρόσφατα, συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών του France Football, δίπλα στους μεγαλύτερους παίκτες της Ιστορίας. Απολύτως δίκαια και δικαιωματικά, αφού αναμφίβολα είναι ένας από αυτούς.

Αυτός ήταν ο ποδοσφαιριστής Λόταρ Ματέους

Όμως, ας αφήσουμε τον συγγραφέα και φανατικό ποδοσφαιρόφιλο, Βασίλη Τσιάμη, να μας περιγράψει γλαφυρά τι ήταν ο ποδοσφαιριστής Λόταρ Ματέους, όπως έγραψε στο iperiodico από τις 8 Ιανουαρίου του 2017.

“Ο Λόταρ Ματέους ήξερε τεράστια μπάλα. Σχετικά κοντός, στεγνός, το μικρό νούμερο παπουτσιών που φόραγε του χάριζαν ένα «αεροδυναμικό» στιλ παιχνιδιού. Ο μύθος θέλει να φοράει εξεπιτούτου ένα νούμερο μικρότερο από το κανονικό, καθότι είχε βρει πως τον βοηθούσε στα κεραυνοβόλα ευθύβολα σουτ που πραγματοποιούσε συχνά πυκνά.

Τι ήταν ο Λόταρ Ματέους; Ο δεύτερος καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου μετά τον τεράστιο Ντιέγκο Μαραντόνα. Πολύ δυνατός, φοβερά ταχύς, με απίστευτες επιταχύνσεις και αλλαγές ρυθμού που θυμίζουν μικρά ψαράκια στο νερό. Ο Λόταρ Ματέους βρέθηκε απέναντι στον «θεό» Μαραντόνα και δεν κατέρρευσε. Απεναντίας, συνετέλεσε οι μονομαχίες τους να αποτελούν σημείο αναφοράς στην ποδοσφαιρική ιστορία. Οι «συγκρούσεις» τους σε επίπεδο εθνικών ομάδων αλλά και στο ιταλικό πρωτάθλημα αποτελούν μοναδικό υλικό μελέτης των τακτικών ελιγμών και της στρατηγικής δύο ποδοσφαιρικών ιδιοφυιών.

1205713-25181675-1600-900

Ο Ματέους ήταν ανυπέρβλητος προς τούτο: μπορούσε να επιταχύνει αστραπιαία και να ανεβάσει απότομα και γρήγορα «στροφές». Κινησιολογικά, επιχειρούσε συγκρουόμενους χειρισμούς, σε φρενήρη ρυθμό, πάνω στο βήμα, προσέχοντας δύο και τρία πράματα συγχρόνως: να σουτάρει, να δει αμαρκάριστο συμπαίκτη, να αποφύγει τον τραυματισμό από ένα άγαρμπο μαρκάρισμα. Και όχι σπάνια, φρέναρε απότομα, και άλλαζε ρυθμό και κατεύθυνση σπάζοντας κυριολεκτικά τη ραχοκοκαλιά της αντίπαλης ομάδας.

Την εξάρθρωνε κανονικά! Ως προς τούτο κορυφαίοι υπήρξαν, επίσης, δύο μπακ! Ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτο Κάρλος και ο Γερμανός Φίλιπ Λαμ. Είχε και τα δύο πόδια, όπως και ο άλλος μεγάλος της περιόδου εκείνης, ο Αντρέας Μπρέμε. Υστερούσε μόνο στο ψηλό παιχνίδι. Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, σε αυτό το δαιδαλώδες και υπέρλογα πολύπλοκο παιχνίδι που λέγεται ποδόσφαιρο, ο Λόταρ Ματέους πλησίαζε το άριστα.

Ανώτερος του Πλατινί, πιο ολοκληρωμένος από τον Γκούλιτ, είχε μεγαλύτερη στόφα ποδοσφαιριστή ακόμα και από τον παμμέγιστο Μπαρέζι. Ανώτερος, ως συνολική εικόνα, και αυτού του Ζιντάν, πιο «γεμάτος» ποδοσφαιριστής από τον Ροναλντίνιο. Ο «θεός» Μαραντόνα τον αναγνώρισε ως τον πιο δύσκολο αντίπαλο που αντιμετώπισε ποτέ. Είναι χαρακτηριστικές κάποιες αντιδράσεις του Μαραντόνα, σε αγώνες του με αντίπαλο τον Ματέους, σε κάποιες φάσεις που μόλις είχαν βρεθεί να διεκδικούν την μπάλα, μαρκάροντας ο ένας τον άλλον. Εκεί ο μεγάλος Αργεντινός χαμογελάει με νόημα ή χειρονομεί χαρακτηριστικά διότι ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να καταλάβει ακριβώς τι είχε συμβεί.

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτεροι Γερμανοί ποδοσφαιριστές

Ο Λόταρ Ματέους, με παρουσιαστικό Ρωμαίου Λεγεωνάριου, αδιαπέραστο ύφος, πρόσωπο σκληρό και ανέκφραστο, δεν ευτύχησε στις κατακτήσεις τροπαίων. Έχασε με την Μπάγερν Μονάχου δύο τελικούς που πολύ απλά δε χάνονται, πρώτα με την Πόρτο και έπειτα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κοσμοπολίτης, με άστατη προσωπική ζωή, ενώ στα μεγάλα του μείον συγκαταλέγεται και η ευθυνοφοβία του σε κάποιες κρίσιμες στιγμές. Σίγουρα όμως είναι ένας από τους τρεις μεγάλους Γερμανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Και στην ιδανική ενδεκάδα όλων των εποχών, όλων των εθνικών σχολών ποδοσφαίρου κατά την αντίληψή μας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή