Η τελευταία φορά της γερμανικής “παρθένας”

329

8/11 του 2017 και η Λειψία στην πρώτη της σεζόν στην Μπουντεσλίγκα βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μαζί με την Μπάγερν Μονάχου έχοντας 24 βαθμούς. Απίστευτο και, όμως, αληθινό. Η ομάδα του Ραλφ Χάσενχουτλ, η οποία βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη 160 χλμ μακριά από το Βερολίνο, έχοντας 570,000 κατοίκους ζει το απόλυτο όνειρο. Και αυτό δεν είναι η πρώτη θέση στην οποία ήταν μετά το τέλος της 10ης αγωνιστικής, αλλά απλά το γεγονός ότι παίζει στην πρώτη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος. Έχοντας ως στόχο μία καλή πορεία και γιατί όχι την έξοδο της στην Ευρώπη. Γιατί το να μιλήσει για πρωτάθλημα η Λειψία είναι κάτι το “τρελό” αλλά όχι και απίθανο. Άλλωστε, η τελευταία φορά που ομάδα στην Μπουντεσλίγκα κατέκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία της, δεν ήταν και πολύ παλιά. Μόλις το 2009 όταν η Βόλφσμπουργκ τερμάτισε στην πρώτη θέση και για πρώτη φορά στην ιστορία της πήρε το τρόπαιο και έγινε η “γερμανική παρθένα”.

lipsia
Η όμορφη πόλη όπου αγωνίζεται η Λειψία.

Τότε, η  Βόλφσμπουργκ είχε ένα σύνολο αξιοζήλευτο. Μία ομάδα που δύσκολα έχανε, σκόραρε πολλά γκολ, έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο και όλοι μιλούσαν για την ομάδα του Τζέκο, του Γκραφίτε και του Μισίμοβιτς. Όχι ότι οι άλλοι ποδοσφαιριστές δεν πρόσφεραν. Αντιθέτως. Πολλά και ίσως περισσότερα, αλλά όπως πάντα συγκαταλεγόντουσαν στους “αφανείς” ήρωες. Όπως ο Μπαρτζάγκλι ο οποίος έπαιξε 34 αγώνες και 3060 λεπτά. Βασικός συνέχεια. Όπως και ο Σάφερ που έπαιξε επίσης 34 αγώνες και 3038 λεπτά. Αλλά οι πρώτοι τρεις ποδοσφαιριστές που αναφέραμε ήταν οι πρωτεργάτες στο δημιουργικό κομμάτι και στο “εκτελεστικό”. Ο Φέλιξ Μάγκατ που ήταν τότε προπονητής έβλεπε τα πάντα να λειτουργούν “ρολόι”. Ίσως ούτε αυτός πίστευε ότι η ομάδα του θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό τον θρίαμβο.  Με σύστημα 4-2-3-1, αλλά συνήθως 4-4-2 (έχοντας και Τζέκο και Γκραφίτε βασικούς), η Βόλφσμπουργκ διέπρεψε. Έπαιξε στα ίσα τον μεγαλύτερο σύλλογο, την Μπάγερν Μονάχου, χάνοντας εκτός έδρας με 4-2, αλλά παίρνοντας την μεγαλύτερη εκδίκηση στο “σπίτι” της επικρατώντας με 5-1, αλλά ακόμα: Δεν ηττήθηκε ποτέ από την Ντόρτμουντ (0-0, 3-0) και έκλεισε εμφατικά αυτή την επιτυχία αφού την τελευταία αγωνιστική νίκησε 5-1 την Βέρντερ.

Τότε, ήταν η τελευταία φορά που κάποια ομάδα στην Μπουντεσλίγκα στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια στην ιστορία της. Και ίσως, η Λειψία και οι οπαδοί της που βλέπουν αυτή την ομάδα στο γήπεδο τους (44,000 θέσεις) το “Red Bull Arena”, σκέφτονται στο πίσω μέρος του μυαλό τους, ότι μπορούν να γίνουν… Βόλφσμπουργκ. Τότε, η ομάδα του Μάγκατ έβγαλε και παικταράδες. Και για την ακρίβεια, έφερε στην επιφάνεια παικταράδες. Όπως ο Γκραφίτε που είχε τελειώσει την χρονιά με 28 γκολ και 5 ασίστ, έχοντας αφήσει… εποχή το γκολ του κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, όπου πέρασε όποιον βρήκε και έκανε τακουνάκι. Όπως ο Τζέκο που σκόραρε 26 φορές και έβγαλε 10 ασίστ, αλλά και ο “μαέστρος” Μισίμοβιτς με 20 ασίστ (τρομερό) και 7 τέρματα. Φέτος, στην Λειψία, υπάρχουν πολλοί. Θα μιλάγαμε για ομάδα “συνόλου”, αλλά όπως πάντα δεν γίνεται να μην ξεχωρίζει κάποιος. Και αυτοί είναι: Ο Φόρσεμπεργκ με 4 γκολ και 4 ασίστ και ο πρώτος σκόρερ ο Βέρνερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή