Όσκαρ Καρντόσο: Από τα… γουρούνια και τα καπνά, στην καταξίωση

585

Ο Όσκαρ Ρενέ Καρντόσο Μαρίν, όπως άλλωστε και κάθε άλλο παιδί που μεγάλωσε και έζησε στη Λατινική Αμερική, δεν βίωσε καθόλου εύκολα παιδικά χρόνια. Καμιά φορά το ξεχνάνε και οι ίδιοι, ωστόσο αυτός είναι ο «οδηγός» για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να καταφέρουν κάτι διαφορετικό. Για όσους θέλουν να «τραβήξουν» και την οικογένειά τους από τις συνθήκες στις οποίες ζουν και να τους προσφέρουν κάτι σαφέστατα καλύτερο.

Δεν ήταν ατίθασος ή ανυπάκουος, τουναντίον, όπως θυμάται η μητέρα του η Ρόζα Μαρία «ήταν ένα πολύ καλό παιδί και κοιτούσε να μας βοηθήσει. Να μας βγάλει από αυτή τη φτώχεια».

SL+Benfica+v+Fenerbahce+SK+UEFA+Europa+League+Je9eCpFjeMRx

Ο πατέρας του, ο Τζενάρο, δεν το σκέφτηκε πολύ ώστε να τον ρίξει στο ποδόσφαιρο. Έκτρεφε γουρούνια, άλογα και καλλιεργούσε καπνό, ενώ έφτιαχνε και τον ηλεκτρισμό στους δρόμους της φτωχής γειτονιάς όπου έμενε ώστε να εξοικονομήσει κάτι παραπάνω ως προς το ζην. Φυσικά αυτοκίνητο ούτε για συζήτηση.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΠΝΑ

Ο Τζενάρο λοιπόν δεν έβλεπε το μέλλον του ενός από τα πέντε συνολικά παιδιά τους στα γουρούνια και στον καπνό. Τον προέτρεψε να δοκιμάσει την τύχη του στο ποδόσφαιρο και να βγάλει λεφτά για να ζήσει. Δύσκολο ξεκίνημα όμως και αυτό… Η οικογένειά του δεν είχε λεφτά, ούτε για τα ρούχα και τα παπούτσια, ούτε για να του αγοράσει μπάλα να προπονείται. Ευτυχώς μπάλα είχαν φέρει οι φίλοι του και παίζανε ενώ στις προπονήσεις πήγαινε με… άλογο!

ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ, ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

Το όνειρό του; Απλό, για ένα παιδί που είχε μεγαλώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Να αγοράσει ένα σπίτι στην οικογένειά του. Το κατάφερε ύστερα από τέσσερα χρόνια. Όταν πήγε η Μπενφίκα στη Newell’s Old Boys, έχοντας εντυπωσιαστεί από τα 21 γκολ σε 33 συμμετοχές και απέκτησε τα δικαιώματά του.

«Είχε ξεκινήσει να φυλάει χρήματα για να αγοράσει ένα σπίτι για όλη την οικογένεια» θυμάται η μητέρα του… «Ποτέ όμως δεν μου είχε πει τι θα γίνονταν. Μία μέρα ήρθε και μου είπε, πάμε να σας δείξω το καινούριο μας σπίτι. Είχα μείνει άφωνη. Τον αγκάλιασα γεμάτη δάκρυα. Ο Όσκαρ είχε πάρει ένα καινούριο και φυσιολογικό σπίτι με τέσσερα υπνοδωμάτια, αλλά η διαφορά ήταν πως το σπίτι είχε και γήπεδο ποδοσφαίρου. Έχει μεγάλη καρδιά. Μας έδωσε όλα όσα χρειαζόμασταν».

article-2352059-19CCBB81000005DC-735_634x433

Ο 2ος ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Μετά λοιπόν από τέσσερα χρόνια στην Atletico 3 de Febrero και τη Nacional στην Παραγουάη όπου είχε 20 γκολ σε 34 συμμετοχές και 22 σε 63 αντίστοιχα, αλλά και μία σεζόν στην Αργεντινή με τη Newell’s Old Boys όπου είχε 21 γκολ σε 33 εμφανίσεις, ήρθε η Μπενφίκα που κατέθεσε 9,1 εκατ. ευρώ για το 80% των δικαιωμάτων του. Αυτό το ποσό μάλιστα τον είχε φέρει στη δεύτερη θέση των παικτών που δαπάνησε μεγάλο ποσό η Μπενφίκα για την απόκτησή τους. Πρώτος ήταν ο Σιμάο για τον οποίο είχε δώσει 13 εκατ. ευρώ το 2001. Το υπόλοιπο 20% το αγόρασε τον Απρίλιο του 2008 έναντι 2,5 εκατ. ευρώ.

Από το 2007 μέχρι και το 2014, ο Καρντόσο σε 175 συμμετοχές σημείωσε 112 γκολ. Ήταν ο καλύτερος σκόρερ το 2009-10 και το 2011-12 δείχνοντας το ταλέντο του στα ελεύθερα κτυπήματα αλλά και στις κεφαλιές. Το αριστερό του πόδι αποδείχθηκε φονικό ωστόσο είχε και ένα επεισόδιο με τον προπονητή του Ζόρζε Χεσούς, μετά τον χαμένο τελικό Κύπελλο Πορτογαλίας που δεν βοήθησε τη συνεργασία τους.

«ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ, ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Ο Καρντόσο πάντως δεν κέρδισε τίποτα απλόχερα. Δούλεψε σκληρά από τα 14 του και αυτό μαρτυρά η δήλωση του Χουάν Αραούχο, του πάλαι ποτέ Ισπανού στράικερ τον οποίο είχε ο Όσκαρ σαν δεύτερο πατέρα ενώ με τα παιδιά του ήταν κάτι σαν αδέλφια.

«Το πρωί δουλεύαμε μαζί και το βράδυ πήγαινε σχολείο. Μετά την προπόνηση που κάναμε του έλεγα, τώρα είσαι ελεύθερος να σκοράρεις. Αλλά πρέπει να δουλεύεις σκληρά. Να συνεχίσεις… Ήταν φιλόδοξος και ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω».

Ποια η φιλοδοξία του; Να αγωνιστεί με τα χρώματα της εθνικής του ομάδας, της Παραγουάης, κάτι που κατάφερε σε ηλικία 21 ετών και συνολικά μέτρησε 49 συμμετοχές και 9 γκολ.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην Μπενφίκα με την οποία έκανε μεγάλη καριέρα. Κέρδισε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο ενώ υπήρξε με την πορτογαλική ομάδα φιναλίστ δύο φορές στο Europa league. Το 2006 και το 2009 είχε αναδειχθεί ως ο καλύτερος παραγουανός ποδοσφαιριστής ενώ το 2009-10 ήταν ο πρώτος σκόρερ του Europa League και είχε ψηφιστεί στην καλύτερη ομάδα εκείνης της σεζόν στη διοργάνωση.

50% ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡ

Τον Αύγουστο του 2014 η Τραμπζονσπόρ πλήρωσε 5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την Μπενφίκα με τον ίδιο να υπογράφει συμβόλαιο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνια συν βέβαια τα μπόνους. Με τον τουρκικό σύλλογο αγωνίστηκε σε 50 αγώνες όπου πέτυχε 25 γκολ.

Στα 33 του χρόνια ξεκίνησε μια νέα πρόκληση στη καριέρα του, στον Ολυμπιακό και την Ελλάδα, όπου αναμφίβολα ήταν ένας σούπερ σταρ, με τους φίλους των «ερυθρόλευκων» να έχουν πολλές απαιτήσεις από αυτόν! Ωστόσο, δεν κατάφερε να δικαιώσει όσους τον πίστεψαν, με την πιο αξιομνημόνευτη στιγμή του να είναι όταν… δεν σκόραρε! Ήταν στον επαναληπτικό του ημιτελικού Κυπέλλου με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός είχε σκοράρει με τον Ρομαό και ήθελε ακόμα ένα τέρμα για να γυρίσει το εις βάρος του 1-2 του πρώτου αγώνα. Γύρω στο 90′ μια σέντρα φεύγει προς το κεφάλι του Καρντόσο στην περιοχή της ΑΕΚ. Ο Παραγουανός πιάνει την κεφαλιά και τη στέλνει στη δεξιά γωνία του τέρματος. Για κλάσματα του δευτερολέπτου όλοι είχαν παγώσει, κοιτάζοντας την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή