Κάθε χρόνο στην Αυστραλία διοργανώνεται ο αγώνας δρόμου από το Σίδνεϊ στη Μελβούρνη. Δεν μιλάμε για έναν κλασικό μαραθώνιο αλλά για… υπερ-μαραθώνιο ακτίνας 875 χιλιομέτρων (543,7 μίλια) ο οποίος –και δικαίως μάλιστα- θεωρείται ως ένας από τους πλέον εξαντλητικούς αγώνες δρόμου. Οι διαγωνιζόμενοι ολοκληρώνουν τη διαδρομή σε πέντε ημέρες και συνήθως λαμβάνουν μέρος οι κορυφαίοι παγκόσμιοι τοπ επιπέδου αθλητές, οι οποίοι μάλιστα κάνουν και ειδική προετοιμασία για τον συγκεκριμένο αγώνα. Τυπικά, είθισται αυτοί οι αθλητές να είναι κάτω των 30 ετών ενώ τους συνοδεύουν και παγκοσμίου φήμης χορηγοί, όπως η ΝΙΚΕ, που τους παρέχουν τα πάντα. Ό,τι κρίνεται απαραίτητο…

Το 1983 λοιπόν, για να ξεκινήσουμε την ιστορία μας, ένας άντρας ονόματι Κλιφ Γιανγκ εθεάθη στη γραμμή εκκίνησης. Ο Κλιφ ήταν 61 ετών και φορούσε φόρμα εργασίας αλλά και… μπότες. Προς έκπληξη όλων, ο Κλιφ δεν ήταν θεατής που μπερδεύτηκε, ούτε κάποιος περαστικός. Πήρε αριθμό συμμετοχής και έλαβε κανονικά θέση μαζί με τους υπόλοιπους δρομείς για τον υπερ-μαραθώνιο.

w1200_h678_fmax

Ο Τύπος αλλά και αρκετοί από τους υπόλοιπους αθλητές δεν άντεξαν από περιέργεια και τον ρώτησαν: «Τι κάνεις εδώ; Είσαι τρελός; Δεν υπάρχει περίπτωση να τερματίσεις στον αγώνα». Η έκπληξη μεγάλωσε όταν άκουσαν τον Κλιφ να τους απαντά…


  • «Ναι, μπορώ να τερματίσω. Βλέπετε, μεγάλωσα σε φάρμα όπου όμως δεν μπορούσαμε οικονομικά να αντέξουμε να έχουμε άλογα και τρακτέρ για να μας βοηθάνε, οπότε συνέχεια, όσο μεγάλωνα, έπρεπε ακόμα και με καταιγίδες να βγω έξω και να πάω να μαζέψω τα πρόβατα. Είχαμε 2.000 πρόβατα σε 2.000 στρέμματα. Κάποιες φορές έπρεπε να κυνηγάω τα πρόβατα για δύο ή τρεις μέρες. Μου έπαιρνε αρκετό χρόνο αλλά στο τέλος τα μάζευα όλα. Οπότε πιστεύω πως μπορώ να τρέξω σε αυτόν τον αγώνα»!

482775-130323-rev-cliff


ΔΕΝ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΚΑΝ, ΕΤΡΕΧΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

169791497Όταν ο αγώνας άρχισε, οι επαγγελματίες αθλητές, όπως ήταν φυσικό έφυγαν μπροστά και άφησαν αρκετά πίσω τον Κλιφ. Πολλοί μάλιστα, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους διοργανωτές ξεκίνησαν να γελούν καθώς ο Κλιφ δεν έτρεχε καν σωστά. Έτρεχε κάπως… ανακατωμένα! Άλλοι μάλιστα φοβήθηκαν για την υγεία του και το ενδεχόμενο να τραυματιστεί σοβαρά.

Όλοι οι επαγγελματίες αθλητές που παίρνουν μέρος στη διαδρομή Σίδνεϊ-Μελβούρνη, τερματίζουν σε πέντε ημέρες, που σημαίνει πως τρέχουν για 18 ώρες και κοιμούνται τις έξι μέσα στη ημέρα. Αυτός ήταν ο πιο σωστός προγραμματισμός για να αντέξει και ο οργανισμός. Έλα όμως που ο Κλιφ δεν το ήξερε αυτό…

Όταν ξημέρωσε η δεύτερη ημέρα του αγώνα, η έκπληξη της συμμετοχής του Κλιφ έδωσε τη θέση της στο… ξάφνιασμα! Όχι απλά ο Κλιφ συνέχιζε να βρίσκεται κανονικά μέσα στον αγώνα, αλλά δεν είχε σταματήσει καθόλου. Δεν είχε καν κοιμηθεί. Έτρεχε όλο το βράδυ!!

runner-header

Ο Κλιφ ρωτήθηκε για την… τακτική του στο υπόλοιπο του αγώνα και παρά τη δυσπιστία αρκετών υποστήριξε πως θα τερμάτιζε στον αγώνα χωρίς καν να κοιμηθεί.

Ο Κλιφ συνέχισε να τρέχει… Δεν σταμάτησε. Κάθε βράδυ κάλυπτε όλο και μεγαλύτερη απόσταση από το γκρουπ με τους υπόλοιπους. Τους επαγγελματίες αθλητές και κατά 30 χρόνια τουλάχιστον -θυμίζουμε- νεότερούς του. Το τελευταίο βράδυ κατάφερε και προσπέρασε όλους τους παγκόσμιους επαγγελματίες αθλητές. Έγινε ο πρώτος δρομέας που τερμάτισε στη Μελβούρνη γράφοντας μάλιστα και νέο ρεκόρ χρόνου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΑ 10.000 ΤΟΥ ΕΠΑΘΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΡΟΜΕΙΣ

cliffy

Όταν ο Κλιφ βραβεύτηκε με 10.000 δολάρια για την πρώτη θέση, ξαφνιάστηκε και είπε πως δεν ήξερε καν για το χρηματικό έπαθλο. Επέμεινε δε, πως δεν το έκανε για λεφτά και μάλιστα το απέδειξε μοιράζοντάς τα στους υπόλοιπους δρομείς.

Την επόμενη χρονιά, ο Κλιφ Γιανγκ βρισκόταν και πάλι στην ίδια θέση της εκκίνησης στο Σύδνεϋ και τερμάτισε στην 7η θέση. Δεν τον σταμάτησε καν ένα πρόβλημα στο ισχίο που αποκόμισε στη διάρκεια της διαδρομής.

Ο Κλιφ ήρθε στο προσκήνιο και πάλι το 1997, σε ηλικία 76 ετών. Ήθελε να συγκεντρώσει χρήματα για τα άστεγα παιδιά και έτρεξε κατά μήκος των συνόρων της… Αυστραλίας. Ολοκλήρωσε μια διαδρομή 6.520 χιλιομέτρων από τα συνολικά 16.000 χιλιόμετρα που έπρεπε να διανύσει καθώς ένα μέλος της αποστολής του αρρώστησε και αναγκάστηκε να διακόψει. Ο Κλιφ Γιανγκ έφυγε από τη ζωή το 2003 σε ηλικία 81 ετών.

klkwedg

Σήμερα, το «Young-shuffle» (έτσι ονομάζεται το… ανακατεμένο στυλ που έτρεχε) έχει υιοθετηθεί από πολλούς δρομείς καθώς θεωρείται πως παρέχει μεγαλύτερη ενέργεια στους αθλητές. Τουλάχιστον τρεις πρωταθλητές της διαδρομής Σίδνεϋ-Μελβούρνη έχουν τερματίσει πρώτοι χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο στυλ, ενώ αρκετοί αθλητές κατά τη διάρκεια του υπερ-μαραθωνίου, δεν κοιμούνται πλέον και τρέχουν και τη νύχτα. Όπως ακριβώς έκανε και ο Κλιφ Γιανγκ.