Οι Γάλλοι έτρεμαν τον Ρονάλντο!

1594

Ρετρό ιστορία αλλά από τις πλέον αξιομνημόνευτες και όμορφες. Η Γαλλία το 1998 έχει προπόνηση και ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Παρίσι τη Βραζιλία του Ρονάλντο. Του Φαινόμενου!

Όπως μπορείτε να καταλάβετε οι «τρικολόρ» είχαν ρίξει το βάρος στην τακτική τους πάνω στον Ρονάλντο. Μελετούσαν στην προπόνηση τις κινήσεις του και οι προπονητές έδιναν στο πιάτο στους παίκτες της Γαλλίας τις ντρίμπλες του ώστε να μπορέσουν να τον περιορίσουν και ου μη δυνατόν να τον κόψουν.

Ο τότε τεχνικός της Γαλλίας το 1998 Εμέ Ζακέ μάζεψε τους παίκτες του και τους εξήγησε με χαρακτηριστικές κινήσεις μάλιστα των ποδιών του…

 • Πάντα πηγαίνει πάνω από την μπάλα με αυτόν τον τρόπο (σ.σ. δείχνει με χαρακτηριστική κίνηση του ποδιού του περνώντας το πάνω από τη μπάλα) και μετά πηγαίνει στα δεξιά. Ποτέ δεν πηγαίνει από την αντίθετη πλευρά. Οπότε προσποιείται από τα αριστερά και φεύγει από την άλλη”.

571077c82b3d0662993c4d4fba386dd7

Αφού άκουσαν τη βασική οδηγία από τον προπονητή τους, οι αμυντικογενείς παίκτες της Γαλλίας, γιατί αυτοί θα είχαν το πρόβλημα με το «Φαινόμενο» ξεκίνησαν να ανταλλάζουν πασούλες αλλά και εμπειρίες. Μαύρες και δυσάρεστες από στιγμές που τους είχε εκθέσει ο Ρονάλντο.


 • Λιλιάμ Τουράμ
  Μου το έκανε εμένα στο Μιλάνο. Δεν είδα ποτέ την μπάλα
 • Μαρσέλ Ντεσαγί
  Είτε πηγαίνει δεξιά ή αριστερά ποτέ δεν βλέπεις την μπάλα. Πού είναι η μπάλα; Είναι μαγεία
 • Λιλιάμ Τουράμ
  Κοιτάς κάτω… Πού είναι η μπάλα; Δεν υπάρχει…

Οι Γάλλοι δεν είχαν τρομοκρατηθεί. Συζητούσαν χαμογελώντας για το «Φαινόμενο» σε ένα στυλ ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά γιατί ο τύπος είναι απλά… φαινόμενο. Είναι μάγος»!

ronaldo-brazil-world-cup_3135095

Δυστυχώς για τον Ρονάλντο και τη Βραζιλία, ευτυχώς για τους Γάλλους ο Ρονάλντο πριν από το ματς (και με τον Ζαγκάλο να έχει αφήσει εκτός του Ρομάριο) έπαθε επιληπτική κρίση.  Έτρεμε, χτυπούσε τα χέρια του με τα πόδια του και έβγαζε αφρούς από το στόμα. Έβγαζε έναν παράξενο ήχο, σαν να ήθελε να αναπνεύσει, αλλά να μην μπορεί…

Ο Ρονάλντο αγωνίστηκε σε όλο το 90άλεπτο αλλά ήταν εκτός αγώνα. Ο ίδιος είχε πει μετά…

 • “Είχα έναν τρομερό φόβο. Έχασα το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά κέρδισα ένα άλλο κύπελλο, αυτό της ζωής. Δεν θυμάμαι τι έγινε, αλλά πήγα να κοιμηθώ και, όπως μου είπε ο γιατρός, έπαθα επιληπτική κρίση για 30 με 40 δευτερόλεπτα. Μετά ξύπνησα και πονούσα παντού, αλλά με το πέρασμα του χρόνου ο πόνος μειωνόταν. Ηρέμησα λίγο κι αποφάσισα να παίξω και να βοηθήσω την ομάδα”.

ronaldo-1998

Για ολόκληρη την ιστορία του Ρονάλντο στον τελικό του Παγκοσμίου το 1998, δείτε εδώ…

Οι αμυντικοί της Γαλλίας μπορεί να μην έκαναν πολλά απέναντι στον Ρονάλντο (η Γαλλία νίκησε με 3-0) ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθεί ο αγώνας και κατά τις ημέρες της προετοιμασίας τους ο Ρονάλντο αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο των «τρικολόρ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή