Από πού προέρχεται η κίνηση Ραμπόνα…

2180

Είναι από τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις που βλέπουμε στο ποδόσφαιρο. Την ραμπόνα, την έχουμε βάλει για τα καλά στο μυαλό μας από τον Κουαρέσμα, αλλά ο Πορτογάλος δεν είναι ο άνθρωπος που “έβγαλε” αυτό το χτύπημα της μπάλας.

Η “ραμπόνα” έγινε δημοφιλής από τον Ιταλό Τζιοβάνι Ροκοτέλι, την δεκαετία του ’70, αλλά η προέλευσή της φέρεται να χρονολογείται από το 1948.

Ήταν ένας αγώνας μεταξύ ομάδων της Αργεντινής και συγκεκριμένα της Εστουντιάντες ντε λα Πλάτα και της Ροζάριο Σεντράλ.

Ο παίκτης της Εστουντιάντες, Ρικάρντο Ινφάντε, σκόραρε ένα γκολ από τα 35 μέτρα χρησιμοποιώντας την κίνηση αυτή και ένα περιοδικό τότε, το “Ελ Γκράφικο” έβαλε την επόμενη ημέρα πρωτοσέλιδο “Rabona”.

Η έκφραση προέρχεται από το “Hacerse le rabona” που στην Αργεντινή σημαίνει “δεν πας σχολείο χωρίς την άδεια του γονέα σας”.

Το πρωτοσέλιδο έλεγε συγκεκριμένα: “El infante que se hizo la rabona” που μεταφορικά σημαίνει: “Το παιδί παίζει γουρουνάκι”.

Ο Ινφάντε, σε δήλωση που έκανε το 1998, ως την επέτειο αυτής της “μαγικής” κίνησης, είχε πει: “Αυτό που έκανε δεν είχε την αναγνώριση που έπρεπε και άξιζε. Αυτό έγινε λόγω της έλλειψης τηλεόρασης και κάλυψης αγώνων εκείνη την εποχή με αποτέλεσμα ο Ροκοτέλι να πιστώνεται την εφεύρεση της “ραμπόνας” το 1978“.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή