Από πού προέρχεται η κίνηση Ραμπόνα…

815

Είναι από τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις που βλέπουμε στο ποδόσφαιρο. Την ραμπόνα, την έχουμε βάλει για τα καλά στο μυαλό μας από τον Κουαρέσμα, αλλά ο Πορτογάλος δεν είναι ο άνθρωπος που «έβγαλε» αυτό το χτύπημα της μπάλας.

Η «ραμπόνα» έγινε δημοφιλής από τον Ιταλό Τζιοβάνι Ροκοτέλι, την δεκαετία του ’70, αλλά η προέλευσή της φέρεται να χρονολογείται από το 1948.

Ήταν ένας αγώνας μεταξύ ομάδων της Αργεντινής και συγκεκριμένα της Εστουντιάντες ντε λα Πλάτα και της Ροζάριο Σεντράλ.

Ο παίκτης της Εστουντιάντες, Ρικάρντο Ινφάντε, σκόραρε ένα γκολ από τα 35 μέτρα χρησιμοποιώντας την κίνηση αυτή και ένα περιοδικό τότε, το «Ελ Γκράφικο» έβαλε την επόμενη ημέρα πρωτοσέλιδο «Rabona».

Η έκφραση προέρχεται από το «Hacerse le rabona» που στην Αργεντινή σημαίνει «δεν πας σχολείο χωρίς την άδεια του γονέα σας».

Το πρωτοσέλιδο έλεγε συγκεκριμένα: «El infante que se hizo la rabona» που μεταφορικά σημαίνει: «Το παιδί παίζει γουρουνάκι».

Ο Ινφάντε, σε δήλωση που έκανε το 1998, ως την επέτειο αυτής της «μαγικής» κίνησης, είχε πει: «Αυτό που έκανε δεν είχε την αναγνώριση που έπρεπε και άξιζε. Αυτό έγινε λόγω της έλλειψης τηλεόρασης και κάλυψης αγώνων εκείνη την εποχή με αποτέλεσμα ο Ροκοτέλι να πιστώνεται την εφεύρεση της «ραμπόνας» το 1978«.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ