Τα γενέθλια ενός θρύλου, που δεν γιορτάζει κανείς…

250

Ο ΜΙΚΑΕΛ ΣΟΥΜΑΧΕΡ γίνεται σήμερα 48 ετών, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεστομίσει ή να γράψει «Χρόνια Πολλά “Σούμι”», καθώς η κατάσταση της υγείας του παραμένει άγνωστη

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΚΟΣ

Ηταν σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια, όταν στο Χιρθ της Γερμανίας, στα νότια της Βεστφαλίας-Βόρειας Ρηνανίας, γεννιόταν ο άνθρωπος που έμελλε να γίνει ο -κατά τους αριθμούς, αλλά και για μεγάλο μέρος του κόσμου του motorsport- κορυφαίος οδηγός στην ιστορία της Formula 1. Εάν όλα κυλούσαν φυσιολογικά στη ζωή του, οι γραμμές αυτές θα είχαν κάποιο αφιερωματικού τύπου περιεχόμενο, μέσω των οποίων θα εκθειάζαμε τα κατορθώματά του και θα του ευχόμασταν «Χρόνια Πολλά».

Ωστόσο, η μοίρα έμελλε να είναι πολύ σκληρή για τον «Σούμι», καθώς σε έναν άνθρωπο που μπορούσε τα είχε όλα και να περάσει ένα πολύ άνετο υπόλοιπο του βίου του, επεφύλασσε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. Τρία χρόνια πριν, λίγες ημέρες πριν από τα γενέθλιά του (29 Δεκεμβρίου 2013), ο Σουμάχερ είχε ένα απίστευτο ατύχημα, το οποίο έμελλε να του αλλάξει μια για πάντα τη ζωή. Κάνοντας σκι μαζί με τον γιο του στο χειμερινό θέρετρο Μεριμπέλ των γαλλικών Αλπεων, ο «Σούμι» βγήκε εκτός πορείας, χτύπησε το κεφάλι του πάνω σε έναν βράχο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο στο Μουτιέ. Εκεί αποδείχθηκε ότι ο τραυματισμός του ήταν πολύ πιο σοβαρός από ό,τι αρχικά έδειχνε, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί άμεσα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ.

michael-schumacher-644650

Από εκεί και πέρα ακολούθησε ένας Γολγοθάς, τον οποίον φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει ανέβει. Στις 16 Ιουνίου 2014 άρχισε να αποκτά -όχι πλήρως- τις αισθήσεις του, και έπειτα από έξι μήνες μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάννης της Ελβετίας, προκειμένου να προχωρήσει η αποθεραπεία του στο επόμενο στάδιο. Στις 9 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ο «Σούμι» έφυγε και από εκεί, για να μεταφερθεί στο σπίτι του, εκεί όπου έχει φτιαχτεί ειδικό δωμάτιο παρακολούθησης της υγείας του.

Από τότε, έχουν βγει πολλές φήμες σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται ο θρυλικός Γερμανός πιλότος. Αυτές που «έπαιξαν» περισσότερο, είναι εκείνες που λένε πως ο Σουμάχερ είναι παράλυτος και σε αναπηρικό καροτσάκι, καθώς επίσης ότι «δεν μπορεί να μιλήσει και έχει κενά μνήμης». Ωστόσο, η μάνατζέρ του και φίλη της οικογένειας για πολλά χρόνια τώρα, Ζαμπίνε Κεμ, είχε υπογραμμίσει τον προηγούμενο Μάιο ότι η υγεία του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1 «βελτιώνεται, δεδομένης της σοβαρότητας του τραυματισμού του».

Θετικά σημάδια, αλλά λίγα…

Ενας από τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με την οικογένεια Σουμάχερ, είναι ο δικηγόρος του Μίκαελ, Φέλιξ Νταμ. Σε αυτόν ανήκουν οι τελευταίες αξιόπιστες λέξεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Γερμανού πιλότου. «Ο Σουμάχερ δεν μπορεί να περπατήσει»… Αυτό υποστήριξε ενώπιον του δικαστή, σε μια δίκη εναντίον του περιοδικού «Bunte», που ανέφερε ότι ο Μίκαελ πήγε για μια βόλτα με τη βοήθεια των θεραπευτών του και μπόρεσε να κινήσει ένα από τα χέρια του.

michael-schumacher

Στις αναφορές των λίγων ατόμων που τον έχουν επισκεφθεί αυτό το διάστημα της περιπέτειάς του, γίνεται λόγος για σημαντική απώλεια της μυϊκής μάζας του, με το βάρος του να μην ξεπερνάει τα 50 κιλά. Οσον αφορά τον άνθρωπο με τον οποίον συνεργάστηκε στα καλύτερα χρόνια της αγωνιστικής του ζωής, τον Ρος Μπρόουν, πριν από μερικούς μήνες είχε αναφέρει σχετικά: «Εχω δει τον Μίκαελ μετά το ατύχημα αρκετές φορές. Προσευχόμαστε κάθε ημέρα για να προχωρήσει. Η ζωή μπορεί να είναι πολύ σκληρή. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και αυτό που του συνέβη είναι τραγικό». Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το ατύχημά του (στις 29 Δεκεμβρίου), ο Βρετανός απάντησε τουλάχιστον αινιγματικά, για να μην πούμε όχι και τόσο αισιόδοξα: «Ο Μίκαελ συνείσφερε στην οργάνωση και τη δομή που έγινε για να έρθει η επιτυχία στη Mercedes. Βοήθησε στη δημιουργία της επιτυχίας που είχε με τη Ferrari και συνέχισε αυτή την προσέγγιση στη Mercedes». Κοινώς, στάθηκε στην κληρονομιά που άφησε ο Γερμανός και όχι στην κατάσταση της υγείας του.

Οσον αφορά τη Ζαμπίνε Κεμ, απαντώντας σχετικά με το θέμα αποκατάστασης της υγείας του «Σούμι» στις 19 Δεκεμβρίου, υπογράμμισε: «Δεν είναι ένα δημόσιο θέμα. Επομένως, δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο, μόνο και μόνο επειδή πρέπει να προστατεύσουμε την ιδιωτική ζωή του Μίκαελ όσο το δυνατόν περισσότερο. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό σε πολλούς ανθρώπους, αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας ευχαριστήσουμε για την κατανόησή σας».

Ό,τι αφορά τον Σουμάχερ, πλέον, πιο πολύ μπορεί να κινείται στη… σφαίρα της περίπου αλήθειας, αν όχι σε εκείνη της φαντασίας. Μέχρι και ότι είναι πολύ καλά στην υγεία του έχει ειπωθεί και πως η περιπέτειά του είναι απλώς ένα τρικ για να κρατάει μακριά του τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να ζει ήσυχα τη ζωή του. Αν και αυτό δεν φαίνεται να έχει σχεδόν καμία δόση αλήθειας, όλοι ελπίζουν να ισχύει κι ας απέταξε -βάσει αυτής της θεωρίας- τα εγκόσμια.

michael-schumacher-293470

Κορυφαίος, το λένε και οι αριθμοί

Πράγματι, αυτό που «καίει» τους περισσότερους αυτήν τη στιγμή όσον αφορά τον Μίκαελ Σουμάχερ είναι η κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο, ποιος μπορεί να λησμονήσει τα κατορθώματά του στις πίστες της Formula 1. Εκεί όπου για μια πενταετία στο κόκπιτ της Ferrari είχε σαρώσει τα πάντα και έγινε ο κορυφαίος πιλότος στην ιστορία της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το λένε και οι αριθμοί, άλλωστε, καθώς ο «Σούμι» είναι ο πιλότος με τα περισσότερα πρωταθλήματα, επτά (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004), τους περισσότερους σερί τίτλους, πέντε (2000-2004), φυσικά με τη Scuderia, κορυφαίος σε νίκες σε γκραν πρι, 91, όπως και φυσικά σε… σαμπάνια από το ψηλότερο σκαλί του βάθρου με την ίδια ομάδα (Ferrari), έχοντας 72. Επίσης, έχει το ρεκόρ περισσότερων νικών σε έναν αγώνα, στον γαλλικό με οκτώ, τις περισσότερες επιτυχίες σε διαφορετικά γκραν πρι, 22, το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ πρώτης και τελευταίας νίκης, 14 χρόνια, 1 μήνας και 2 μέρες, τα πιο πολλά ανεβάσματα στο πόντιουμ, 155, τις περισσότερες νίκες σε μια σεζόν (13 το 2004), επίδοση που μοιράζεται με τον συμπατριώτη του, Σεμπάστιαν Φέτελ, τις περισσότερες pole positions με 68 και φυσικά τους περισσότερους ταχύτερους γύρους αγώνα με 77. Και όλα αυτά είναι απλώς ένα δείγμα του τι έχει πετύχει.

Μακάρι να είσαι καλά, μεγάλε Μίκαελ!

schumacher-370923

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή