Ο Μπουφόν παρέδωσε τη σκυτάλη στον Νόιερ…

596
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Η πρόκριση της Γερμανίας στα ημιτελικά του Euro σε βάρος της Ιταλίας σηματοδότησε κάτι που λίγο-πολύ όλοι είχαν αντιληφθεί: ο Μάνουελ Νόιερ είναι και επίσημα ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο


Ο Έκτορ εκτελεί το πέναλτι, ο Μπουφόν διαλέγει τη σωστή πλευρά, αλλά με ένα μικρό αλματάκι δίνει ύψος στο πλονζόν του, θέλοντας να αποκτήσει πλεονέκτημα αν η μπάλα πάει ψηλά, ωστόσο αυτή περνάει κάτω από το σώμα του. Η Γερμανία προκρίνεται στα ημιτελικά, ο Νόιερ κάνει νόημα στους συμπαίκτες και το τεχνικό τιμ να μαζευτούν όλοι μαζί για τα πανηγύρια, αλλά ίσως μέσα του δεν έχει καταλάβει ακόμα τι σηματοδότησε αυτή η πρόκριση με τον τρόπο που επετεύχθη…

cropped_4423660

Μπορεί τα «πάντσερ» να προηγήθηκαν, αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη «σκουάντρα ατζούρα», αφού χρειάστηκαν τη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί που όλοι έδιναν το απόλυτο αβαντάζ στην Ιταλία λόγω του αρχηγού της, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, δικαιολογημένα, όντας μια εμβληματική μορφή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, και εν πολλοίς ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο. Όμως, ο Νόιερ κατέχει τον άτυπο αυτό τίτλο εδώ και καιρό και απλά χρειαζόταν ένα τέτοιο ματς, μια τέτοια εμφάνιση απέναντι στον Μπουφόν, για να το πιστοποιήσει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΜΑ ΣΤΗ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 ένα αστέρι έκανε την εμφάνισή του κάτω από τα γκολπόστ της Πάρμα. Ο νεαρός Μπουφόν δεν είχε 20αρίσει ακόμα, αλλά έδειχνε τέτοια κλάση και τέτοιο ταλέντο που σίγουρα θα άφηνε εποχή. Και έτσι ακριβώς έγινε, καθώς αν και η Πάρμα ήταν ομαδάρα, δεν γινόταν να περιορίσει τις ικανότητες του τερματοφύλακάς της που ήταν γεννημένος για μεγάλα πράγματα. Το 1998-99 ήταν σημαδιακή χρονιά για τον ίδιο και την ομάδα του, αφού κατέκτησαν μαζί το Κύπελλο UEFA και το Κύπελλο Ιταλίας. Όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους, και ο Μπουφόν τον δικό του, που δεν ήταν άλλος από αυτόν της εκτόξευσης.

gianluigi-buffon-1402756351

Το καλοκαίρι του 2001 έφτασε μια ανάσα από τη Ρόμα, όμως η ομάδα της «αιώνιας πόλης» πρόλαβε και υπέγραψε με τον Πελιτσόλι. Οι διαπραγματεύσεις με την Μπαρτσελόνα δεν συνεχίστηκαν, καθώς ο Μπουφόν αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή του πατέρα του και να παίξει για τη Γιουβέντους, στοχεύοντας στην κατάκτηση του Σκουντέτο… Έτσι κι έγινε, στην πρώτη του χρονιά στο Τορίνο η «γηραιά κυρία» κατέκτησε τον τίτλο. Ο μύθος του Μπουφόν άρχισε να… τραγουδιέται από στόμα σε στόμα, κάτι που ενίσχυε και το ποσό με το οποίο πήγε στη Γιουβέντους (53 εκατ. ευρώ), που τον κατέστησε μέχρι σήμερα τον πιο ακριβό τερματοφύλακα στον κόσμο.

Το 2003 η Γιούβε θα αντιμετωπίσει στον τελικό του Champions League τη Μίλαν, με το ματς να μένει χωρίς γκολ και να οδηγείται στα πέναλτι. Εκεί ο Μπουφόν επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τις ικανότητές του πιάνοντας δύο εκτελέσεις, αλλά οι «ροσονέρι» κατακτούν το τρόπαιο με 3-2. Εκείνη τη χρονιά ο Τζίτζι έκανε… συλλογή από προσωπικά βραβεία, κατακτώντας αυτό του καλύτερου ποδοσφαιριστή της σεζόν από την UEFA, του καλύτερου τερματοφύλακα σε Ευρώπη και Ιταλία, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην καλύτερη ενδεκάδα. Επίσης του απονεμήθηκε το βραβείου του καλύτερου τερματοφύλακα στον κόσμο! Συνέχισε να μεσουρανεί για λίγα χρόνια ακόμα, μέχρι να ξεσπάσει το σκάνδαλο Καλτσιόπολις, που επέφερε τον υποβιβασμό της Γιουβέντους. Δεν την άφησε ποτέ, όμως, παρέμεινε στο Τορίνο και επέστρεψε στη Σέριε Α και στους τίτλους. Πριν απ’ όλο αυτό, κατέκτησε και το Μουντιάλ με την Ιταλία, το 2006, στον επεισοδιακό τελικό με τη Γαλλία, που όλοι θυμούνται λόγω της κουτουλιάς του Ζιντάν στον Ματεράτσι.

Italian goalkeeper Gigi Buffon waves the supporters during UEFA EURO 2016 Group H qualifying round match against Bulgaria at Renzo Barbera Stadium in Palermo, 6 September 2015. ANSA/MIKE PALAZZOTTO

Ο Μπουφόν θεωρήθηκε ως ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο, καθώς διέθετε πολλά προσόντα και δεξιότητες που δύσκολα έβρισκες μαζεμένες σε έναν γκολκίπερ. Αντίληψη, ρεφλέξ, τετ-α-τετ, εκτινάξεις, έξοδοι, όλα αυτά σε συνδυασμό με την εμπειρία που απέκτησε, τον έκαναν να καθοδηγεί με μαεστρία την άμυνά του και να προβάλλει ως φόβητρο για του αντίπαλους επιθετικούς…

Ο ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Γέννημα-θρέμμα του Γκεζελκίρχεν, ο Μάνουελ Νόιερ γαλουχήθηκε στις ακαδημίες της Σάλκε και αργότερα στην πρώτη ομάδα. Αν και σε πολύ μικρή ηλικία, άρπαξε την ευκαιρία και έγινε βασικός, ενώ στη συνέχεια έγινε και αρχηγός. Με καταπληκτικές εμφανίσεις οδήγησε τη Σάλκε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2010-11, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Γερμανίας. Την επόμενη χρονιά το συμβόλαιό του θα έληγε, οπότε οι «βασιλικοί μπλε» τον παραχώρησαν στην Μπάγερν Μονάχου με 22 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τον τον δεύτερο πιο ακριβό τερματοφύλακα, μετά τον Μπουφόν!

manuel_neuer_1

Στην Μπάγερν η καριέρα του εκτοξεύτηκε. Κατέκτησε πρωταθλήματα και Κύπελλα, το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2013, καθιερώθηκε στην εθνική Γερμανίας, με την οποία αναδείχθηκε και Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2014, στα γήπεδα της Βραζιλίας. Φέτος θέλει να κάνει το νταμπλ και να κατακτήσει και το Euro, το πετυχαίνει μέχρι στιγμής, καθώς έχει δεχθεί μόνο ένα γκολ, κι αυτό με πέναλτι, από τον Μπονούτσι της Ιταλίας. Στην ψυχοφθόρα διαδικασία κόντρα στη «σκουάντρα ατζούρα» απέκρουσε δύο εκτελέσεις, κάνοντάς τις να φαίνονται πολύ εύκολες, και άνοιξε τον δρόμο για την πρόκριση.

Ο Μάνουελ Νόιερ θεωρείται ο πιο ολοκληρωμένος γκολκίπερ αυτήν τη στιγμή, ενώ πολλοί έχουν την άποψη ότι πρόκειται για ό,τι καλύτερο έχουμε δει σε αυτήν τη θέση… Δεν είναι υπερβολές όλα αυτά, ο 29χρονος Γερμανός φαντάζει ανίκητος, είναι ασυναγώνιστος στα ρεφλέξ και τις εκτινάξεις, στα τετ-α-τετ ανίκητος, ενώ με την μπάλα στα πόδια κάνει… πλάκα, όντας ο καλύτερος σε αυτό το στοιχείο… Παίζει ιδανικά τον ρόλο του λίμπερο και πολλές φορές «ξεχνιέται» και ανεβαίνει μέχρι το κέντρο του γηπέδου όταν η ομάδα του επιτίθεται!

Manuel-Neuer-Wallpapers-HD

Η ΔΗΛΩΣΗ-ΧΡΙΣΜΑ…

Νόιερ και Μπουφόν αποτελούν δύο διαφορετικές γενιές τερματοφυλάκων, με ιδιαιτερότητες στις συνθήκες και το στιλ βάσει των οποίων έκαναν καριέρα. Όπως είπε και ο Τζίτζι, «είναι άδικο να συγκρίνεται τον Νόιερ με μένα που είμαι 38 χρονών, αν και πιστεύω ότι είναι καλύτερος». Αυτή η δήλωση είναι και το «χρίσμα» του παλιού στον νεότερο, σαν να δείχνει δηλαδή ότι ο ίδιος απέρχεται και δίνει τη σκυτάλη στον επόμενο, που είναι πιο ολοκληρωμένος.

  • Όπως και να ’χει, πρόκειται για δύο τεράστιες μορφές που έχουν αλλάξει τη θέση του γκολκίπερ και έχουν διδάξει νέους τρόπους και στοιχεία. Απλά respect!

2704876.main_image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή