Χοακίν: Ο ταυρομάχος, η Τζένιφερ Λόπεζ και το ρεκόρ που κράταγε 55 χρόνια

Όταν ακούμε Μπέτις, αυτόματα εμφανίζεται στη σκέψη μας ο Χοακίν Σάντσεζ Ροντρίγκεζ.

3531
Ο Χοακίν με τη φανέλα της Μπέτις
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Υπάρχουν πολλοί αυθόρμητοι συνειρμοί στο ποδόσφαιρο, στο άκουσμα μιας λέξης. Ας πούμε, όταν ακούμε Ρόμα, έρχεται στο μυαλό μας ο Τότι. Όταν ακούμε Μπαρτσελόνα, σκεφτόμαστε αμέσως Μέσι, ενώ όταν ακούμε Μπέτις, αυτόματα εμφανίζεται στη σκέψη μας ο Χοακίν Σάντσεζ Ροντρίγκεζ.

Η μία εκ των δύο αφεντικών της πανέμορφης πόλης της Σεβίλλης είναι πολύ τυχερή που η οικογένεια του εμβληματικού αρχηγού της κατάφερε να τον πείσει να αφήσει τις ταυρομαχίες, που αγαπούσε από μικρός, και να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Γεννημένος στο Κάντιθ, περιοχή όπου οι ταυρομαχίες είναι κάτι σαν θρησκεία, ονειρευόταν να γίνει ταυρομάχος και είχε γραφτεί μάλιστα, μαζί με τα αδέρφια του, στην ακαδημία “Ελ Πουέρτο”.

Ήταν η μητέρα του που τον έπεισε να μετατραπεί από “matador” σε ποδοσφαιριστή. “Συνήθιζα να πηγαίνω στο Ελ Πουέρτο, αλλά η μητέρα μου με πήρε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και μου έδωσε μια μπάλα” έχει πει ο ίδιος, όμως το όνειρό του είναι να γίνει ταυρομάχος, μόλις σταματήσει το ποδόσφαιρο: “Είμαι ποδοσφαιριστής στο επάγγελμα και ταυρομάχος στην καρδιά. Από μικρός ένιωθα πάντοτε ‘τορέρο’, αν είχα την ευκαιρία να γίνω novillero (εκπαιδευόμενος ταυρομάχος), δε θα δίσταζα ούτε στιγμή. Είμαι πάντως σίγουρος, ότι στην επόμενη ζωή μου θα είμαι ταυρομάχος. Όταν σταματήσω το ποδόσφαιρο, θα ήθελα να πάρω μέρος σε ερασιτεχνικές ταυρομαχίες, είναι ένα από τα όνειρά μου και σίγουρα θα το κάνω πραγματικότητα”.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πετύχει γκολ και πανηγύρισε κάνοντας “καποτάθος” (capotazos), την κλασική ταυρομαχική κίνηση… Χρειάστηκε όμως μια σφαλιάρα από τον πατέρα του για να ξεγράψει οριστικά τις ταυρομαχίες και να παίξει μπάλα, δείχνοντας το ταλέντο του πρώτα στην Ανδαλουσία, έπειτα στην Ισπανία και μετά σε όλο τον πλανήτη.

Τα κλάματα πριν το ντεμπούτο του με την Εθνική και το καταραμένο ματς του Μουντιάλ 

Από το 2000 η Μπέτις βρήκε το νέο της αστέρι. Η απαράμιλλη τεχνική του κατάρτιση, το σπουδαίο ταλέντο του και η ταχύτητά του τον έκαναν να ξεχωρίζει και γρήγορα του άνοιξαν την πόρτα της Εθνικής Ισπανίας. Στις 13 Φεβρουαρίου του 2002 έκανε το ντεμπούτο του με τους “φούριας ρόχας”, σε ένα φιλικό με την Πορτογαλία στη Βαρκελώνη. “Όταν με κάλεσαν να παίξω για την ισπανική εθνική ομάδα, σταμάτησα σε ένα πρατήριο καυσίμων και έκλαιγα”, αποκάλυψε ο ίδιος.

Την ίδια χρονιά πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κορέας και της Ιαπωνίας. Μια πραγματικά καλή ομάδα, φτιαγμένη για να κατακτήσει το τρόπαιο, η Ισπανία αντιμετώπισε τη διοργανώτρια Νότια Κορέα στα προημιτελικά. Το 0-0 παρέμενε, ωστόσο μια προσπάθεια από τα δεξιά και μια σέντρα του Χοακίν βρήκε τον Μοριέντες που σκόραρε με κεφαλιά. Όμως το γκολ ακυρώθηκε από τον επόπτη ο οποίος θεώρησε πως η μπάλα στη σέντρα του Χοακίν είχε περάσει όλη τη γραμμή του άουτ, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Ο καταζητούμενος παππούς του, οι φωτογραφίες και η συγκλονιστική ιστορία

Η Ισπανία θα μπορούσε να είχε κερδίσει την πρόκριση με πρωταγωνιστή τον 20χρονο άσο της Μπέτις, όμως το ματς πήγε στα πέναλτι και εκεί ο Χοακίν έχασε το κρίσιμο χτύπημα. Ένα καταραμένο ματς στην πρώτη μεγάλη στιγμή του νεαρού τότε με το εθνόσημο στο στήθος…

Η φάρσα με την Τζένιφερ Λόπεζ

Το 2005 ο Χοακίν οδήγησε την Μπέτις στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι, κόντρα στην Οσασούνα. Η ψυχολογία στις τάξεις των “βερντιμπλάνκος” ήταν στα ύψη και ο πρόεδρος Λοπέρα επισκέφτηκε τους παίκτες στην προπόνηση για να τους “ντοπάρει” κι άλλο.

Στον Χοακίν είχε αδυναμία και δεν δίσταζε να του κάνει συχνά φάρσες. Απευθυνόμενος σε αυτόν του είπε: “Αν παίξεις τη μπάλα που ξέρεις, θα νικήσουμε. Και αν πάρουμε την κούπα, τότε σου υπόσχομαι πως θα φέρω στο σπίτι μου την Τζένιφερ Λόπεζ να τραγουδήσει μόνο για σένα. Μου είπαν ότι είσαι ξετρελαμένος μαζί της. Μη σε νοιάζει λοιπόν, εγώ είμαι εδώ!”.

Όταν η κούπα κατέληξε στα χέρια του Χοακίν και των συμπαικτών του, θύμισε στον πρόεδρο την υπόσχεσή του. Η αντίδραση του Λοπέρα ήταν επική: “Έχεις τρελαθεί; Ποια είναι αυτή η Τζένιφερ Λόπεζ που θα τη βάλω και στο σπίτι μου; Αν θέλεις παράσταση, θα σε πάω στην παιδική σκηνή της πόλης να το χαρείς. Είσαι πολύ μικρός ακόμα”!

Το χατ τρικ και το ρεκόρ του Ντι Στέφανο

Στο ενεργητικό του ο Χοακίν έχει και δύο σπουδαία ρεκόρ, που έρχονται ως επιστέγασμα στη μεγάλη κλάση και ποιότητά του.

Τον Ιούλιο του 2020 έφτασε τις 550 συμμετοχές στην La Liga και έπιασε τον Ραούλ ως ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές, πλην τερματοφύλακα.

Διαβάστε περισσότερα: Γκατούζο: Το στοίχημα να φάει γυμνοσάλιαγκα και το μοίρασμα των χρημάτων

Τον Δεκέμβριο του 2019 σημείωσε και τα τρία τέρματα της Μπέτις κόντρα στην Μπιλμπάο μέχρι το 20ό λεπτό και έγινε ο γηραιότερος παίκτης του ισπανικού πρωταθλήματος που πετυχαίνει τόσο γρήγορα χατ τρικ. Το ρεκόρ κατείχε ο Αλφρέντο ντι Στέφανο από το 1964.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή