Μπασκετικοί που φόρεσαν… χειροπέδες!

678

Κατηγορίες, εδώλια δικαστηρίων, φυλακή… Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε από πίσω δόλος και σκοπιμότητα, σε άλλες, πραγματικά, η κακιά η στιγμή, σε ορισμένες τρίτες όμως το… κακό τους το κεφάλι, καθώς συνεχώς βρίσκονται στον ιστό της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο το ΝΒΑ ούτε φυσικά ο χώρος του ποδοσφαίρου που έχει τα… μυστικά του, με παίκτες που έχουν κατηγορηθεί, συλληφθεί ή έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης. Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με προπονητές ή παίκτες που έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές κατηγορίες.

Πάμε να δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτών…

Κσίστοφ και Ντάριους Λαβρίνοβιτς

9583b950-38c8-11e4-a9d7-1da9a68b945e_hermanos-lavrinovic-lituania

Αποτελεί ίσως την πιο πιπεράτη, πικάντικη και… δημοφιλή ιστορία στο μπάσκετ. Οι Λιθουανοί δίδυμοι, με πλούσια καριέρα στα ευρωπαϊκά παρκέ με κορυφαίους συλλόγους αλλά και με την Εθνική τους ομάδα, Ντάριους και Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχαν περάσει πέντε χρόνια στη φυλακή. Η ιστορία ξεπερνάει και σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Οι δυο τους μαζί τον ξάδελφο τους είχαν κατηγορηθεί για βιασμό από μία κοπέλα, τη Ναταλία. Αφού είχαν κάνει δύο χρόνια φυλακή- και παίζοντας συνεχώς μονά μεταξύ τους βελτίωσαν, όπως λέει ο αστικός μύθος, την τεχνική τους κατακόρυφα- η Ναταλία δήλωσε πως είχε πει ψέματα, πως ότι είχε συμβεί είχε γίνει με την συναίνεσή της αλλά και αναγκάστηκε να πει ότι την βίασαν, καθώς την είχε πιέσει ο… πατέρας τους για να τους πάρει λεφτά.

Η νέα ομολογία δεν έσωσε τους Λαβρίνοβιτς που έκτισαν την ποινή τους. Ο Ντάριους όμως… ερωτεύτηκε αυτήν που τον έκλεισε στη φυλακή. Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι γεγονός. Την παντρεύτηκε μάλιστα και ήταν μαζί για δύο χρόνια, μέχρι που το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για ψευδορκία και με τη σειρά της… βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Fenerbahce Ulker Istanbul vs EA7 Emporio Armani Milan

Ο κάτοχος 8 ευρωπαϊκών τροπαίων Ευρωλίγκας και ένας εκ των 50 σπουδαιότερων προσωπικοτήτων – όπως έχει ανακηρυχτεί- στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει κάνει δύο φορές φυλακή στα νιάτα του. Την πρώτη φορά είχε κατηγορηθεί για λιποταξία από τον στρατό ενώ την δεύτερη, όταν αγωνίζονταν στην Παρτιζάν ως πλέι μέικερ (το 1987) και πριν αναλάβει πρώτος προπονητής, είχε περάσει δύο χρόνια στη φυλακή για φόνο εξ αμελείας καθώς είχε τραυματίσει θανάσιμα μία γυναίκα με το αυτοκίνητό του στη Σερβία.

«Είναι ένα μέρος της ζωής μου αυτό το κομμάτι. Δεν είναι κρυφό και δεν το αποφεύγω καθώς είναι ένα γεγονός. Μάλιστα κατ’ επανάληψη έχω αναφερθεί σε αυτό και έχω εξηγήσει το είχε συμβεί. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Τώρα το αντιμετωπίζω σαν ένα μάθημα. Ο άνθρωπος διδάσκεται από τα θετικά και τα αρνητικά που συμβαίνουν στη ζωή του και εγώ έχω μάθει πολλά από αυτό» είχε πει σε μία από τις συνεντεύξεις του, ο ίδιος ο «Ζοτς».

Ο αστικός μύθος της πάλαι ποτέ ισχυρής Γιουγκοσλαβίας τονίζει μάλιστα πως ο Ομπράντοβιτς όταν ήταν μικρός σε ηλικία, είχε μαχαιρώσει σε ένα καφενείο έναν άντρα ο οποίος είχε προσβάλει τον πατέρα του. Αυτό το τελευταίο βέβαια το μεταφέρουμε με επιφύλαξη καθώς δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο.

Νέβεν Σπάχια

spahija

Μετά από μία πλούσια καριέρα στους ευρωπαϊκούς πάγκους (Τσιμπόνα, Εθνική Κροατίας, Μακάμπι, Ταού, Βαλένθια, Φενέρμπαχτσε) ο Νέβεν Σπάχια είναι πλέον assistant στους Ατλάντα Χοκς. Ο  Κροάτης τεχνικός, δεν έχει κάνει φυλακή, αλλά βρέθηκε μία… ανάσα από αυτή, καθώς από μάρτυρας έφτασε να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.

Ο Σπάχια είχε κληθεί από τους εισαγγελείς, καθώς ήταν μέλος της αστυνομίας του στρατού στο Σιμπένικ κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Σερβία. Κλήθηκε να μιλήσει για τα συστηματικά βασανιστήρια που γίνονταν στους στρατώνες και την βάναυση κακοποίηση μελών της σέρβικης παραστρατιωτικής μονάδας αλλά και πολιτών. Από μάρτυρας αντιμετώπισε κατηγορίες ο ίδιος καθώς σύμφωνα με μαρτυρία ενός αστυνομικού του στρατού, του Πάικο Ζάρκοβιτς, είχε παρατηρηθεί «μέσα στους στρατώνες, παρόλο που δεν είχε καμία εξουσία».

Ο Σπάχια είχε δηλώσει αθώος, τα στοιχεία κατηγορίας δεν ήταν επαρκή και το θέμα έμεινε εκεί.

Μιχάλης Μισούνοφ

imagehandler

Ο πρώην παίκτης του Άρη και του Ηρακλή από αγαπημένος της εξέδρας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε αγαπημένη μορφή των… αστυνομικών αρχών. Η αρχή έγινε για απάτη με πιστωτικές κάρτες ωστόσο γρήγορα η κατάσταση… ξέφυγε. Συνελήφθη το 2009 για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης όπλων και αυτοκινήτων ενώ στην οικεία του είχαν βρεθεί αντιαρματικά όπλα, εκτοξευτήρες ρουκετών, γενικότερα βαρύς οπλισμός. Η αστυνομία μάλιστα των θεώρησε και ως έναν εκ των κύριων προμηθευτών του διαβόητου δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα. Ο Μισούνοφ έκανε δύο χρόνια φυλακή ωστόσο… μυαλό δεν έβαλε. Το 2014 συνελήφθη ξανά για κατοχή όπλων και ναρκωτικών. Και στις δύο περιπτώσεις είχε υποστηρίξει ότι δεν είναι δικά του τα ευρήματα αλλά τα φύλαγε για κάποιον φίλο του. Κάνε… φίλους να βρεις καλό, που λένε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή