Ο Θεός της μπάλας και της μπύρας

1408

Αν βρεθείτε ποτέ σας στην Αγγλία και πάτε στην πόλη του Σαουθάμπντον, θα δείτε μεγάλες επιγραφές να λένε «καλώς ήρθατε στο Σαουθάμπντον. Βρίσκεστε στην πόλη του Θεού»! Όμως, για τους οπαδούς της ομάδας, ο ένας και μοναδικός Θεός είναι ο Μάθιου (Ματ) Λε Τισιέ. Ο Άγγλος μεσοεπιθετικός με τα παραπάνω κιλά του που στην αρχή του έκαναν τη ζωή δύσκολη, αφού άκουγε τον χλευασμό. Όμως, όταν είδαν όλοι τι μπορεί να κάνει με την μπάλα, απλά γνώρισε ατελείωτη αγάπη. Και την ανταπέδωσε.

Όπως είχε και πει και παλαιότερα ο Τσάβι, ο παλαίμαχος άσος της Μπαρτσελόνα «κάθε Δευτέρα, υπήρχε ένα πρόγραμμα στην προπόνηση που αναλύαμε και βλέπαμε τα ομορφότερα γκολ της Πρέμιερ Λιγκ. Σε αυτό το βίντεο, πάντα ήταν ο Ματ Λε Τισιέ.  Ο άνθρωπος έκανε ό,τι ήθελε. Μιλάμε για άρρωστα γκολ και πανέμορφα. Θα μπορούσε να παίζει σε τοπ ομάδα και έμεινε στη Σαουθάμπντον. Απίστευτο»! Ο ίδιος ο Ματ Λε Τισιέ, όταν είχε μάθει ότι ο Τσάβι είναι «φαν» του, είχε απαντήσει με χιούμορ ότι «όταν το έμαθα, τύπωσα μπλουζάκι και έλεγα ότι ο Τσάβι με θαυμάζει» και ο Άγγλος το φορούσε και καμάρωνε όπως έλεγε στους φίλους του.

Ο Τισιέ είναι ο Θεός της Σαουθάμπντον. Με κοιλίτσα και κιλά παραπάνω, τα οποία δεν έκρυψε ποτέ του, αφού η διατροφή του ήταν κάθε άλλο παρά ποδοσφαιρική και αθλητική. «Αυτή αποτελούνταν αποκλειστικά από μπύρα και χάμπουργκερ. Πολλές φορές πριν από κάποιο ματς έπινα τόσες πολλές μπύρες που δεν μπορούσα να κουνήσω τον κώλο μου. Και όταν ξεκινούσε το ματς όλο κατουριόμουν και νόμιζα ότι θα τα κάνω πάνω μου». Όμως, ο άνθρωπος χάιδευε το τόπι μαγικά και πρόσφερε στους οπαδούς ανεπανάληπτες στιγμές. Αγωνίστηκε στην ομάδα από το 1986 έως το 2002, χωρίς να καταφέρει να κερδίσει ποτέ του κάποιον μεγάλο τίτλο. Όμως, δεν τον ενδιέφερε καθόλου. Πήρε την αγάπη του κόσμου και αυτό δεν το αλλάζει με τίποτα.

«Μπορείς να αλλάξεις σπίτι, γυναίκα, αμάξι, ακόμα να κάνεις και μεταμόσχευση καρδιάς. Όμως, δεν μπορείς ποτέ σου να απαρνηθείς τη φανέλα της αγαπημένης σου ομάδας»! Και δεν την απαρνήθηκε ποτέ του. Τη φόρεσε και την τίμησε στο εκατό τοις εκατό. Ακόμα και όταν ήταν στα πάνω του και όλες οι αγγλικές ομάδες του έδιναν τα πάντα για να τον αποκτήσουν.

Ένα καλοκαίρι, το 1992, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πήγε και τον συνάντησε προσωπικά. Πήρε το αυτοκίνητό του και πήγε στο Νότο να του μιλήσει. Ο Ματ Λε Τισιέ τον άκουσε και ο Σερ Άλεξ ήταν σίγουρος ότι θα πει “ναι” και θα πάει στο Μάντσεστερ. Όμως, την επόμενη ημέρα τον πήρε και του είπε «όχι, θα μείνω εδώ, στη Σαουθάμπντον»…

“Ηταν εύκολο για μένα να πάω στη Γιουνάιτεντ ή τη Λίβερπουλ. Θα νικούσα συνεχώς και θα έπαιρνα τίτλους. Εμένα όμως ποτέ δεν με ιντρίγκαρε κάτι τέτοιο. Ανέκαθεν προτιμούσα να να βρίσκομαι στην άκρη της αβύσσου, να παίζω με την πίεση και το άγχος της επιβίωσης, της σωτηρίας. Το να αγωνίζεσαι στις μεγαλύτερες ομάδες είναι αναμφίβολα κάτι πολύ σημαντικό. Δεν συγκρίνεται όμως με το να φοράς τη φανέλα της Σαουθάμπτον, να παίζεις εναντίον τους και να τις νικάς. Και εγώ αποφάσισα να αφιερωθώ σε αυτή την ικανοποίηση”. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, είχε την καλύτερη άποψη για τον Άγγλο μεσοεπιθετικό και είχε πει κάποτε ότι: «Μπορούσε να πάρει μόνος του ένα ματς εάν και εφόσον είχε όρεξη. Μόλις του ερχόταν, διέλυε κάθε πλάνο, κάθε άμυνα. Ηταν τρομερός».

Οι οπαδοί της Σαουθάμπντον τον αγάπησαν όσο κανέναν άλλον. Τον φώναζαν “The God” επειδή αυτά που έβλεπαν δεν τα είχαν ξαναδεί από κανέναν. «Όταν άκουγα να με φωνάζουν Θεό, δεν ήξερα τι να κάνω. Ήταν απίστευτο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή