Ο Σωκράτης του ποδοσφαίρου ήταν Βραζιλιάνος

593
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Τον Σωκράτη, τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και στοχαστή, τον γνωρίζουμε όλοι. Μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού και θεμελιωτής της φιλοσοφίας. Ωστόσο, αιώνες αργότερα το ποδόσφαιρο θα γνώριζε τον δικό του φιλόσοφο, γιατρό, επιστήμονα, πολιτικό άτομο, που θα είχε το ίδιο όνομα για να εντείνει ακόμα περισσότερο τη συμβολικότητα που άθελά του εξυπηρετούσε. Τον Σόκρατες.

Με πλήρες όνομα Sοcrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, ο Σόκρατες γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1954, στο Μπελέμ της Βραζιλίας. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών με 60 συμμετοχές και 22 γκολ με τη φανέλα της Σελεσάο, την οποία υπηρέτησε πιστά για 7 χρόνια. Μπορεί η καριέρα του να μην ξεχειλίζει από τίτλους και διακρίσεις, όμως η συμβολή του Σόκρατες ήταν κάτι παραπάνω από ποδοσφαιρική…

Έχοντας σπουδάσει ιατρική στο πανεπιστήμιο του Ριμπειράο Πρέτο, του κόλλησε το παρατσούκλι “γιατρός”, ενώ άσκησε το επάγγελμα αφότου αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο. Σε πολύ μικρή ηλικία βίωσε τις στερήσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών από το δικτατορικό καθεστώς στη Βραζιλία, κάτι που τον στιγμάτισε και εν πολλοίς εξηγεί τη μετέπειτα ροπή του στη φιλοσοφία και τις πολιτικές επιστήμες. Με διδακτορικό στη Φιλοσοφία, ο Σόκρατες δεν δίσταζε να εκφράζει την άποψη και τις πολιτικές θέσεις του ακόμα και όταν έπαιζε ποδόσφαιρο. Ήταν γνωστός για τις κορδέλες που φορούσε στο κεφάλι και που πάνω τους αναγράφονταν λέξεις και έννοιες με πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα. Άλλοτε θα διάβαζες “Ναι στην αγάπη, όχι στον τρόμο”, άλλοτε “Όχι στη βία” και άλλοτε το λιτό και απέριττο “Δικαιοσύνη”…

Τον καιρό που έπαιζε στην Κορίνθιανς (1978-1984), πρωτοστάτησε στη δημιουργία του κινήματος “Δημοκρατία της Κορίνθιανς” ενάντια στη χούντα της εποχής. Ο ίδιος ο Σόκρατες είχε κακές αναμνήσεις και βιώματα, όπως προαναφέραμε, αφού εξαιτίας του πραξικοπήματος του 1964 ο πατέρας του αναγκάστηκε να καταστρέψει πάρα πολλά βιβλία από τη διάσημη βιβλιοθήκη του στο Μπελέμ, για να μη θεωρηθούν αντικαθεστωτικά και θέσουν σε κίνδυνο αυτόν και την οικογένειά του. Με το κίνημα αυτό ο Βραζιλιάνος άσος εξέφραζε την αντίθεσή του σε κάθε απολυταρχικό καθεστώς, συμπαρασύροντας μαζί του και άλλους συμπαίκτες του σε συλλαλητήρια και ενέργειες διαμαρτυρίες. Άλλωστε όπως είχε παραδεχτεί ο ίδιος, τα είδωλά του από μικρός ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και ο Τζον Λένον…

Όποιος είχε δει τον Σόκρατες να παίζει, σίγουρα θα παραδεχόταν την ποδοσφαιρική του ευφυΐα. Έδειχνε τόσο σίγουρος στις κινήσεις και τις αποφάσεις του, άλλαζε την μπάλα και το παιχνίδι υποδειγματικά και καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του με ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Η ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι και να δίνει τυφλές πάσες μπορεί κάλλιστα να παρομοιαστεί με την ικανότητα του… συνονόματού του αρχαίου φιλόσοφου: όπως ο Σωκράτης με τη μαιευτική μέθοδο, τις ερωτήσεις δηλαδή που έκανε στον συνομιλητή του, κατάφερνε να αποσπάει την πραγματική αλήθεια, έτσι και ο Σόκρατες μπορούσε να διαβάσει το γήπεδο, να προλάβει τις αδυναμίες του αντιπάλου και με τις κατάλληλες κινήσεις να φτάσει στο γκολ και τη νίκη…

Ήταν από τους κορυφαίους, αλλά όχι ο κορυφαίος. Κι αυτό γιατί, όπως όλες οι μεγάλες προσωπικότητες, όπως όλα τα ανήσυχα πνεύματα, ο Σόκρατες είχε και αυτός τα πάθη και τις αδυναμίες του. Φανατικός καπνιστής, προσπαθούσε να το κόψει ή να το ελαττώσει για χρόνια, όμως δεν κατάφερε. Όπως δεν κατάφερε να τιθασεύσει και την αδυναμία του στο αλκοόλ, το οποίο εντέλει του κόστισε τη ζωή. Τα ξημερώματα της 4ης Δεκεμβρίου 2011, ο Σόκρατες άφησε την τελευταία του πνοή στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου “Άλμπερτ Αϊνστάιν” του Σάο Πάολο, εξαιτίας μιας εσωτερικής λοίμωξης του γαστρεντερικού συστήματος που εξελίχθηκε σε σηψαιμικό σοκ. Η λοίμωξη είχε προέλθει παλιότερα από γαστρεντερική αιμορραγία που οφειλόταν στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ…

Όπως και να ‘χει, στη συνείδηση πολλών ο Σόκρατες, με την κοινωνική και πολιτική του δράση, αλλά και με τη ροπή του στη μόρφωση, θεωρείται ο πιο έξυπνος, ο πιο μορφωμένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Μάλλον, κάτι παραπάνω από ποδοσφαιριστής: ένας επιστήμονας της μπάλας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή