Οι U2 κάνουν τουρ… για να γλυτώσουν τους φόρους

52

Σε τουρνέ… φοροαποφυγής έχει επιδοθεί το διάσημο συγκρότημα U2, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς άλλων χωρών εκτός της Ιρλανδίας.

Και η συμπεριφορά τους αυτή σπεύδει να… δικαιώσει όλους εκείνους που έσπευσαν να δηλώσουν πως η φορολογική υπόθεση… μεγατόνων μεταξύ της Apple και της Ιρλανδίας θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Αν για εκείνους η περίπτωση της Apple είναι μόνο η αρχή, τότε η συνέχεια έπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και φυσικά, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι μόνο ο κλάδος της τεχνολογίας – λόγω της Apple – που μπορεί να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας για… περιπτώσεις φοροαποφυγής ή/και φοροδιαφυγής. Το δικό του… λιθαράκι μπορεί με τον ίδιο, εύκολο τρόπο να βάλει και ο χώρος της μουσικής βιομηχανίας! Ενδεικτική είναι η περίπτωση των U2.

Όλα ξεκίνησαν στο φεστιβάλ στο Glastonbury το 2011, όταν η αμφισβητούμενη φορολογική «συμμόρφωση» του Bono και της παρέας του δεν είχε περάσει απαρατήρητη από τους μουσικόφιλους και τους φαν του συγκροτήματος. Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Edge είχε τότε επισημάνει πως η κριτική που δέχθηκαν δεν ήταν απόλυτα δίκαιη, καθώς «καταβάλλουν φόρους. Τόσο ως U2, όσο και ως κάθε μέλος του συγκροτήματος ξεχωριστά πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν και έχουν καθαρό φορολογικό μητρώο».

Οι U2 εκμεταλλεύθηκαν το καθεστώς φοροαπαλλαγής για εγχώριους Ιρλανδούς καλλιτέχνες στη χώρα τους για περισσότερα από 20 χρόνια. Όταν όμως το καθεστώς αυτό καταργήθηκε, το διάσημο συγκρότημα αποφάσισε να μεταφέρει τις φορολογικές του υποθέσεις στην Ολλανδία.

Οι U2 υπάγονται φορολογικά στην Ολλανδία από το 2006 και εκεί η φορολογική επιβάρυνσή τους κυμαίνεται μόλις στο 3-5%.

Ωστόσο, ο Bono αποφάσισε πρόσφατα να υπερασπιστεί τα πολύ χαμηλά ποσοστά εταιρικής φορολόγησης στην Ιρλανδία. «Είμαστε μια μικρή χώρα, δεν έχουμε οικονομία κλίμακας. Η φορολογική ανταγωνιστικότητα έφερε στην Ιρλανδία τη μόνη ευημερία των τελευταίων ετών», δήλωσε. Ο σάλος που ακολούθησε ήταν αναμενόμενος από τα συνδικαλιστικά όργανα της Ιρλανδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή