Το ξυρισμένο κεφάλι που λάτρευε να φιλάει ο Μπλαν

726

Αν ρωτήσεις κάποιον για το τι θυμάται από το Μουντιάλ του 1998, θα σου πει για τον Λοράν Μπλαν και τον Φαμπιάν Μπαρτέζ. Θα σου μιλήσει για αυτούς τους δύο τύπους της Γαλλίας που είχαν μία περίεργη συνήθεια πριν το πρώτο σφύριγμα του κάθε αγώνα. Ένα περίεργο γούρι. Κλασικά, όταν οι ύμνοι των δύο ομάδων τελείωναν και οι παίκτες απλωνόντουσαν στο γήπεδο για να πάρουν τις θέσεις τους, ο Μπλαν από το κέντρο της άμυνας, πήγαινε πάντα στην εστία της ομάδας του, όπου εκεί τον περίμενε ο Μπαρτέζ. Ο πρώτος, τον φιλούσε στην φαλάκρα του με τον Μπαρτέζ να σκάει… χαμογελάκι.

Αυτό το βλέπαμε σε κάθε αγώνα. Συγκεκριμένα, πριν από κάθε αγώνα των τρικολόρ. Εκείνη τη χρονιά, οι Γάλλοι είχαν καταφέρει να κατακτήσουν το τρόπαιο, στο Μουντιάλ που είχε διεξαχθεί στην χώρα τους. Ο Ζιντάν ήταν το μεγάλο όνομα, αλλά οι δύο τύποι παραπάνω, ήταν αυτοί που τραβούσαν όλα τα βλέμματα πάνω τους πριν από κάθε αγώνα. Ο Μπαρτέζ λοιπόν, σταμάτησε το ποδόσφαιρο πριν από 10 χρόνια. Είχε πλούσια καριέρα και έπαιξε σε Τουλούζ, Μαρσέιγ, Μονακό, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ναντ. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ενώ ήθελε να συνεχίσει, αλλά στα 35 του περίπου δεν έβρισκε ομάδα.

Σαν τερματοφύλακας ήταν ο κλασικός που έλεγες “μπορεί να μου βγάλει το άπιαστο, αλλά μπορεί να κάνει και τη μεγαλύτερη γκάφα της χρονιάς”. Άλλωστε, τα “πνιξίματα” που έχουν καταγραφτεί για τον Μπαρτέζ είναι πάρα πολλά. Και ακόμα περισσότερα είναι τα λάθη που έχει κάνει, αλλά ευτυχώς η ομάδα του δεν τα είχε πληρώσει. Μάλιστα, κάποιες φορές όταν η ομάδα του δεν δεχότανε γκολ, ο Γάλλος γελούσε σαν να έλεγε: “τι πήγα να φάω;”! Η τεράστια αυτοπεποίθηση που είχε ως πορτιέρο και η υπερβολική σιγουριά του, πολλές φορές είχαν αρνητικό αποτέλεσμα. Κανείς δεν αμφισβήτησε το ταλέντο του. Ο Μπαρτέζ είχε φοβερά αντανακλαστικά, αλλά επίσης μπορούσε να σε καταστρέψει την ίδια στιγμή. Το γεγονός ότι ήταν τεράστιος τερματοφύλακας και με τεράστια προσόντα, φαίνεται από τις ομάδες που έπαιξε. Ο Μπαρτέζ ήταν αντικαταστάτης ουσιαστικά του μεγάλου Σμάιχελ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν για πολλά χρόνια βασικός τερματοφύλακας της Γαλλίας. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία.

Θυμάμαι και υπάρχει και βίντεο (από κάτω), σε έναν αγώνα της Γουέστ Χαμ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Ντι Κάνιο είχε βγει τετ-α-τετ. Ο Μπαρτέζ τότε ζητούσε οφσάιντ και δεν πήγε ποτέ πάνω στην μπάλα έχοντας σηκώσει τα χέρια του ψηλά. Φυσικά η Γουέστ Χαμ σκόραρε και είχε περάσει στο Κύπελλο στην επόμενη φάση.

Επίσης σε έναν αγώνα με την Άρσεναλ ξανά τα είχε κάνει… μαντάρα.

Ωστόσο, ο Μπαρτέζ, παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους τερματοφύλακες που έχουν περάσει ποτέ από τα γήπεδα. Με την πιο χαρακτηριστική του στιγμή, να είναι αυτή όταν ο Μπλαν φιλούσε την… καράφλα του και έτσι είχαν πάρει στα χέρια τους μαζί το Μουντιάλ του 1998. Τα χρόνια έχουν περάσει, αλλά οι δυο τους και όλος ο κόσμος δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτές τις στιγμές.

bvwlcxmiqaa4jmq

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή