Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν πρόσφατα αστειεύτηκε λέγοντας πως θα παίζει μέχρι τα… 65 του! Αν βέβαια συνειδητοποιήσουμε πως παίζει στα 38 του, σίγουρα λοιπόν έχει κάποια χρόνια ακόμα μπροστά του ποιοτικά.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΟΞΑ
Πάρμα

953108-19592052-1600-900

  •  Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην αντρική ομάδα της Πάρμα σε ηλικία 17 ετών, στις 19 Νοεμβρίου του 1995 και μάλιστα κράτησε ανέπαφη την εστία του, στο 0-0 με τη Μίλαν. Οι αποκρούσεις του μάλιστα ήταν αξιομνημόνευτες όπως απέναντι στον Ρομπέρτο Μπάτζιο και τον Τζορτζ Γουεά.
  • 000a8d5a00000258-0-image-a-2_1463268595369Κέρδισε το ψευδώνυμό του «Superman» μετά από μία απόκρουση πέναλτι που είχε απέναντι στην Ίντερ και τον Ρονάλντο το 1997. Στον πανηγυρισμό του έδειξε στους φιλάθλους το μπλουζάκι του Superman.
  •  Ο Μπουφόν κέρδισε το πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο το 1999, το UEFA Cup, κρατώντας «καθαρή» την εστία του στο 3-0 της Πάρμα απέναντι στη Μαρσέιγ στον τελικό. Την ίδια χρονιά κέρδισε και το Κύπελλο Ιταλίας.

Γιουβέντους

gettyimages-495532028-0

  • Το καλοκαίρι του 2001 ο Μπουφόν έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος τερματοφύλακας του κόσμου, καθώς υπέγραψε στη Γιουβέντους για πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ. Την πρώτη του σεζόν στέφθηκε πρωταθλητής Ιταλίας.
  • Ο Μπουφόν, ακόμα κι όταν αφαιρέθηκαν από τη «Γηραιά Κυρία» οι τίτλοι του 2004/05 και 2005/06 και υποβιβάστηκε στη Serie B για το σκάνδαλο στημένων, δεν αποχώρησε από τον σύλλογο όπως έκαναν τα περισσότερα αστέρια της και βοήθησε στην επιστροφή τους. Τον Νοέμβριο του 2006 η Γιουβέντους ευχαρίστησε τον τερματοφύλακά της μέσω των πρωτοσέλιδων των τριών μεγάλων αθλητικών εφημερίδων της Ιταλίας.
  • Το 2002/03 βοήθησε τη Γιουβέντους να φτάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Γιουβέντους ήρθε 0-0 με τη Μίλαν στο Μάντσεστερ και ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι. Παρά το γεγονός ότι ο Μπουφόν είχε δύο σούπερ επεμβάσεις η Γιουβέντους έχασε το τρόπαιο. Η αντίδρασή του πάντως στην απόκρουση απέναντι στον Φίλιπο Ιντζάγκι ήταν απλά απίστευτη.

https://www.youtube.com/watch?v=-EorR36fE_0

  • Ο Μπουφόν ανταμείφθηκε φυσικά που έμεινε στη Γιουβέντους, καθώς με τον Αντόνιο Κόντε στην τεχνική ηγεσία, πρώην συμπαίκτη του, κέρδισε τρία σερί πρωταθλήματα. Το πρώτο δίχως να χάσουν παιχνίδι και το τρίτο με 102 κερδισμένους βαθμούς.
  • Τον Μάρτιο του 2016, σε ηλικία 38 ετών, έσπασε ένα ρεκόρ που κράταγε 22 χρόνια, καθώς συμπλήρωσε 974 λεπτά χωρίς να δεχθεί γκολ στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Ιταλία

2006-buffon-bacia-la-coppa

  • Παραχώρησε μόνο δύο φορές- ένα αυτογκόλ και ένα πέναλτι- όταν η Ιταλία κέρδισε το 2006 το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γερμανία. Μεταξύ των απίστευτων επεμβάσεών του, αυτή απέναντι στον Λούκας Ποντόλσκι στον ημιτελικό αλλά και αυτή απέναντι στον Ζινεντίν Ζιντάν στον τελικό.
  • Στις 29 Οκτωβρίου το 1997, σε ηλικία 19 ετών, ο Μπουφόν έκανε το ντεμπούτο του στην Ιταλία, ερχόμενος να καλύψει το κενό του τραυματία Τζιανλούκα Παλιούκα στο πρώτο παιχνίδι των πλέι οφ απέναντι στη Ρωσία, στην παγωμένη Μόσχα, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Δεν άργησε η καταπληκτική του επέμβαση στον Dmitri Alenichev.
  • Ο Μπουφόν είχε ακόμα ένα σπουδαίο τουρνουά στο EURO 2012, όντας αρχηγός της Ιταλίας και οδηγώντας τη στον τελικό με μοναδική ήττα το 4-0 απέναντι στην Ισπανία στο Κίεβο. Η Ιταλία του Μπουφόν κέρδισε την Ισπανία στο EURO 2016 στη φάση των 16, αλλά ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Γερμανία στα προημιτελικά.
  • Αφού ξεπέρασε τον Φάμπιο Καναβάρο που κρατούσε το ρεκόρ στην Ιταλία με 137 συμμετοχές το 2013, ο Μπουφόν κέρδισε το 167ο παιχνίδι του σε φιλικό απέναντι στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2016.

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ

gianluigi-buffon-cropped_ypff3ufav7y31ipkzgjrbdbd6

  • Ο Μπουφόν υπερκέρασε τον φόβο του για τις σφήκες. «Ακριβώς πριν από ένα παιχνίδι ο προπονητής των τερματοφυλάκων είπε πως ο Μπουφόν δεν μπορούσε να παίξει. Το είχε πει ο ίδιος γιατί στην περιοχή υπήρχαν πολλές σφήκες». Θυμάται ο Φάμπιο Καπέλο. «Οκ, κανένα πρόβλημα, είπα και συνέστησα στον αναπληρωματικό να ετοιμαστεί. Ήρθε δέκα δευτερόλεπτα μετά ο Μπουφόν και μου είπε… Είμαι εντάξει. Ξεπέρασα τη φοβία μου. Πώς; Ήθελε πολύ να παίξει».
  • Ο αθλητισμός κυλάει στο αίμα του Μπουφόν. Η μητέρα του, η Μαρία Στέλλα κρατούσε το ρεκόρ στον δίσκο για 17 χρόνια, ενώ ο πατέρας του ο Αντριάνο είχε αναδειχθεί πρωταθλητής σε νεαρή ηλικία στην σφαιροβολία. Οι αδελφές του Guendalina και Βερόνικα έπαιζαν βόλεϊ και μάλιστα η Guendalina κέρδισε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο με την Ματέρα. Ο πρώην τερματοφύλακας της Μίλαν και της Ιταλίας Λορέντζο Μπουφόν ήταν ξάδελφος του παππού του Τζιανλουίτζι.
  • Ο Μπουφόν υποστήριζε την Borussia Mönchengladbach στη Γερμανία: «Όταν ήμουν μικρός δεν ήξερα πώς να προφέρω το όνομά τους. Μπορώ να το προφέρω καλύτερα τώρα αλλά είμαι σίγουρος πως δεν είναι απόλυτα σωστό». Όταν η Γιουβέντους έπαιξε με την Γκλάντμπαχ, ομάδα της Μπουντεσλίγκα στο Τσάμπιονς Λιγκ την περσινή σεζόν, ο Μπουφόν έδωσε ένα ζευγάρι γάντια στους φιλάθλους της ομάδας του γερμανικού συλλόγου. Η Γκλάντμπαχ λίγο αργότερα έστειλε στον Μπουφόν ένα κασκόλ που έγραφε «Μία γερμανική ομάδα» κι όχι το όνομα του συλλόγου. Συνέχισε το αστείο βλέπετε κατανοώντας πως, όπως ο Μπουφόν έτσι και οι περισσότεροι ξένοι, δεν μπορούν εύκολα να κατανοήσουν και να προφέρουν τα γερμανικά ονόματα.
  • Ο Μπουφόν ξεκίνησε παίζοντας ποδόσφαιρο ως μέσος. Έγινε τερματοφύλακας από το είδωλό του, τον Καμερουνέζο πρώην στόπερ της Εσπανιόλ Thomas N’Kono. Για να καταλάβετε, έχει βγάλει τον πρώτο του γιο Λουίς Τόμας ενώ τον δεύτερο του γιο τον έβγαλε Ντέιβιντ Λι, από τον τραγουδιστή Ντέιβιντ Λι Ροθ.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ

juventus-celebrate-gianluigi-buf

– «Είναι αστείο, όταν ανακοινώνουν το τέλος σου και εσύ βγαίνεις μετά για να αποδείξεις ότι κάνουν λάθος. Τώρα, μπορούν να πάνε να δουν το τέλος μου αλλά δεν θα βρουν κανέναν εκεί. Αυτό είναι κάτι για το οποίο ζω, να κάνω τους ανθρώπους να τρώνε τα λόγια τους».

– «Δεν έχω χάσει πάρα πολλά στη ζωή μου αλλά οι ήττες μου έχουν διδάξει πολλά περισσότερα από τις νίκες. Όποτε έχασα επικεντρώθηκα στην ικανότητα των αντιπάλων μου και στα λάθη που έκανα. Το να μην ψάχνεις για δικαιολογίες είναι το πιο σωστό πράγμα που μπορείς να κάνεις».

– «Συνεχίζω να μην αισθάνομαι μεγάλος, σε ηλικία 38 ετών. Μπορεί να πω «αντίο» στο παιχνίδι σε 10 ή 15 χρόνια. Ποιος ξέρει; Μπορεί να αποχωρήσω στα 65».

– «Το πιο σημαντικό πράγμα για έναν τερματοφύλακα είναι η αίσθηση της ασφάλειας που βγάζει στους άλλους. Θα πρέπει να το μεταδίδει αυτό, ανεξάρτητα από το πώς νιώθει ο ίδιος. Ακόμα κι αν δεν είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου, πρέπει να κάνεις τους άλλους να πιστεύουν ότι ελέγχεις την κατάσταση και μπορούν να στηριχθούν πάνω σου. Ένας νευρικός τερματοφύλακας σημαίνει νευρική ομάδα».

– «Βλέπεις πόσο καλό είναι το Νο.1 μέσα στο παιχνίδι ή ακόμα το πώς κινείται, όταν κάνει το λάθος, όταν γεμίσει με τύψεις και αναποφασιστικότητα. Όσα περισσότερα λάθη κάνεις, τόσο χειρότερη γίνεται η εμπιστοσύνη γιατί κλονίζεται. Αλλά για μένα αξία έχει ο άλλος δρόμος. Το να είσαι στο μάτι του κυκλώνα είναι κάτι που με συναρπάζει».

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ

gigiwalliblau

  • – «Είμαι έκπληκτος που δεν έχει κερδίσει ποτέ τη Χρυσή Μπάλα. Σίγουρα το αξίζει για όλα αυτά που έχει καταφέρει. Για μένα είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία του παιχνιδιού. Είναι ένα ποδοσφαιρικό είδωλο. Ένας πραγματικός θρύλος».
    Λεονάρντο Μπονούτσι – Συμπαίκτης του Μπουφόν στην Ιταλία και τη Γιουβέντους.
  • – «Το γεγονός ότι ο Τζίτζι Μπουφόν ξεκίνησε τόσο μικρός την καριέρα του, βοήθησε και μένα αρκετά. Όταν βλέπεις έναν νεαρό τερματοφύλακα με το προφίλ που είχε στην Πάρμα και που ξεκίνησε να παίζει στην Ιταλία γιατί οι προπονητές του, είχαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, τότε σε κάνει να πιστεύεις πως μπορείς να κάνεις και εσύ το ίδιο. Όποτε έχουμε την ευκαιρία, έχουμε μία ωραία συζήτηση. Είναι μία φιλία που έχει σφυρηλατηθεί σε όλα αυτά τα χρόνια».
    Ίκερ Κασίγιας- Τερματοφύλακας της Πόρτο.
  • – «Μιλάμε για το Νο.1 στον κόσμο. Υπήρξε ο καλύτερος σε όλη την καριέρα του. Του είχα πει το ίδιο πράγμα πριν από 20 χρόνια: Όταν ένας κανονικός τερματοφύλακας κάνει ένα λάθος, κανείς δεν λέει τίποτα. Αλλά όταν ο Μπουφόν κάνει ένα λάθος είναι είδηση. Δεν μπορείς να διαφωνήσεις για τον Μπουφόν. Ο Μπουφόν είναι Μπουφόν, το Νο.1».
    Μαρσέλο Λίπι- Πρώην προπονητής της Γιουβέντους και της Ιταλίας.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ

juventus-gianluigi-buffon

  •  Με 606 εμφανίσεις στην Serie A, θα βρεθεί πίσω από τον Πάολο Μαλντίνι, στα 41 του, που κατέχει το ρεκόρ.
  • Μαζί με τον Μεξικανό Αντόνιο Καρβαχάλ και τον Γερμανό Λόταρ Ματέους, ο Μπουφόν είναι ο παίκτης αυτός που έχει πάρει μέρος σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα. Το 2018 στη Ρωσία απέχει λίγους μήνες.
  • Έχει την ευκαιρία να κερδίσει έξι συνεχόμενα σκουντέτο φέτος και να ισοφαρίσει τα 8 συνολικά πρωταθλήματα που έχει κερδίσει ποτέ ένας παίκτης στην Ιταλία.
  •  Όταν ξεπέρασε το ρεκόρ του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο για τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής με τη Γιουβέντους, ο «Πιντουρίκιο» είχε γράψει στο twitter: «Τώρα προσπάθησε να κερδίσεις και το ρεκόρ μου στα γκολ». Το ρεκόρ του στις συμμετοχές (705) μοιάζει ασφαλές καθώς ο Μπουφόν έχει 602 (μαζί με τα Ιταλικά Σούπερ Καπ) ωστόσο με τον Superman ποτέ δεν ξέρεις…

buffon

https://www.youtube.com/watch?v=0pLLCyBVrQ4