Conor McGregor: Ο «διαβόητος» σταρ του MMA

1281

Τον έχουν χαρακτηρίσει προκλητικό, αλαζόνα, θεατρίνο, νάρκισσο… Μάλλον για κανέναν από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς δεν έχουν άδικο. Το σίγουρο είναι ότι, εάν όλα αυτά δεν συνδυάζονταν με απίστευτες ώρες προπόνησης, δεν θα μιλούσε σήμερα όλος ο πλανήτης για την τρελή ιστορία του Ιρλανδού σταρ των μαχητικών αθλημάτων.


 LEOUSIS

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΟΛΗΣ ΛΕΟΥΣΗΣ


Οταν ακούς Ιρλανδία, ποιες εικόνες σού έρχονται στο μυαλό; Δροσερές μπύρες, σκληρά τάκλιν, άντε και η Sinead O’Connor. Αν ρωτήσεις τους ίδιους τους Ιρλανδούς, που λατρεύουν να δημιουργούν νέα «τοτέμ» –ειδικά αν πρόκειται για αυτοδημιούργητους ήρωες που προέρχονται από την εργατική τάξη–, ένα όνομα θα σου πουν ότι κυριαρχεί στην επικαιρότητα και στην καρδιά τους: Ο Κόνορ Μακ Γκρέγκορ. Ο άνθρωπος που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα των μαχητικών αθλημάτων, όταν στα μέσα του προηγούμενου μήνα κατάφερε σε 13 δευτερόλεπτα να ρίξει στο κανναβάτσο τον Χοσέ Αλντο τζούνιορ, στον πολυαναμενόμενο αγώνα του UFC 194. Μη νομίζετε πως αυτή η μάχη ήταν κάτι απλό. Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών κρατούσε καιρό, αφού υπήρχαν χρωστούμενα, τα οποία θα σας εξιστορήσουμε στην πορεία.

Οσο για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας; Είναι από τις πιο εκκεντρικές φιγούρες που έχουν υπάρξει στον χώρο, ένας αθλητής το όνομα του οποίου θα μπορούσε να προστεθεί δίπλα στη λέξη «πρόκληση». Ντυμένος στην πένα, με χρυσαφικά, ύφος χιλίων καρδιναλίων και έναν χαρακτήρα άξεστο που όμοιό του δύσκολα μπορεί κανείς να βρει, ο Μακ Γκρέγκορ γεννήθηκε για να εγείρει μίση στους εχθρούς του και να διχάζει τους υπόλοιπους.

03_21150624_5ffcb7_2613063a

Τα πρώτα χρόνια του… διαβόητου

 Ο Τόνι Μακ Γκρέγκορ, πατέρας του Κόνορ, βλέποντας στην τρυφερή ηλικία των εφτά χρονών τον Ιρλανδό πατέρα του και την Αγγλίδα μητέρα του να χωρίζουν, μετακόμισε από το Λίβερπουλ σε συγγενικά του πρόσωπα στο Δουβλίνο. Ο νεαρός Τόνι στα 15 του γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, Μαγκς, και έπειτα από μερικά χρόνια ήρθε ο καρπός του έρωτά τους, ο Κόνορ.

Οπως όλα τα παιδιά που προέρχονται από την Ιρλανδία, έτσι και αυτός ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, έχοντας μια μπάλα ποδοσφαίρου στα πόδια του στο Crumlin, ένα προάστιο του Δουβλίνου. Εμαθε να ζει ως οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και, πιτσιρικάς ακόμα, έριχνες τις πρώτες του κλοτσιές στο τόπι. Η μοίρα όμως από τότε είχε σκηνοθετήσει τη συνέχεια της ζωής του. Και ήταν κάπως διαφορετική η πλοκή της.

Δίπλα στο γήπεδο όπου μάτωνε τα γόνατά του με την μπάλα υπήρχε ένα γυμναστήριο πυγμαχίας. Στον Κόνορ «γυάλισε» το μέρος, αλλά, όντας καψούρης με τη στρογγυλή θεά, σκέφτηκε πως καλό θα ήταν έπειτα από την προπόνηση στο ποδόσφαιρο να συνεχίζει εκεί τη δουλειά. Αυτό ήταν. Παρότι είχε θέσει ως προτεραιότητα το ποδόσφαιρο, το ξύλο τού είχε κλέψει το μυαλό. Σημαντικό ρόλο για να αλλάξει το… τσιπάκι στον νεαρό ήταν η νέα μετακόμιση του ζεύγους Μακ Γκρέγκορ προς το Λούκαν, μια πόλη βγαλμένη από τα διαφημιστικά ταξιδιωτικών γραφείων. Εκεί έχασε τους φίλους του και αυτό τον έκανε ακόμα πιο μοναχικό, με τη μοναδική διέξοδο να είναι το μποξ, το κικ μποξ αλλά και το ζίου ζίτσου, το οποίο ανακάλυψε στο Λούκαν.

8950226_G

Τρελός, ανάποδος και οξύθυμος

Στο σήμερα, πρόκειται για έναν αθλητή που θέλει τα φώτα επάνω του. «Τρέφεται» από την προβολή. Ζει για αυτήν και μπορεί να κάνει… ροντέο μια συνέντευξη Τύπου μονάχα για να γίνει το «talk of the town». Εριστικός μέχρι αηδίας στους αγώνες του, με τους πιο μυημένους να λένε πως στο «trash talking» μπορεί να ξεπερνάει μετρ του είδους, όπως τον Μοχάμεντ Αλι ή ακόμα και τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Ολο αυτό το μένος και η ανάποδη ιδιοσυγκρασία του λογικά πήγαζαν και από τα πρώτα του χρόνια στις προπονήσεις. Μη σκαμπάζοντας από γράμματα, προτίμησε απευθείας αυτό που τον γέμιζε περισσότερο από κάθε τι: το ξύλο!

Επιστρέφοντας στο παρελθόν, ο Κόνορ έμενε μεν με την οικογένειά του, αλλά από νωρίς δεν βρήκε δουλειά, βγάζοντας το… παντεσπάνι του ως υδραυλικός. Το σιχαινόταν από την αρχή, αλλά τι να κάνει που τα λεφτά ήταν ικανοποιητικότατα. Η προπόνηση όμως προπόνηση για τον Μακ Γκρέγκορ, αν και ένιωθε τη… σκλαβιά από την εργατιά να τον καταπονεί, καθώς έπρεπε να ξυπνήσει στις πέντε τα ξημερώματα ώστε να πάει στην οικοδομή, στη συνέχεια να δουλέψει για 10 με 12 ώρες και μετά να γυμναστεί. Εφιάλτης… Παράλληλα, έπαιζε ξύλο σε αγώνες επίδειξης και γύρναγε σε χείριστη κατάσταση στις οικοδομές και στους σωλήνες.

Οσο περνούσε ο καιρός, όμως, έβλεπε πως η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Επρεπε να αφοσιωθεί στα μαχητικά αθλήματα. Παράτησε τα εργαλεία της δουλειάς, για λίγο καιρό έμεινε με το πενιχρό επίδομα ανεργίας και ξάφνιασε τον πατέρα του λέγοντάς του πως θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ο συμπαθής Τόνι τον ρώτησε με οργή «Καταστρέφεις το μέλλον σου. Ποιος Ιρλανδός έβγαλε ποτέ λεφτά από αυτό το άθλημα;», για να του απαντήσει ο αναιδέστατος Κόνορ: «Οταν στα 25 μου θα ’μαι εκατομμυριούχος και ο πιο διάσημος άνθρωπος στην Ιρλανδία, θα το μετανιώσεις».

hi-res-8a0c3be2784a754b9ffcd2c9bd35d8f4_crop_exact

Από το ναδίρ στο ζενίθ

Η καριέρα του στο ΜΜΑ ξεκίνησε το 2008 και η αρχή δεν ήταν η ιδανικότερη για τον ίδιο. Στα πρώτα έξι επαγγελματικά του παιχνίδια ηττήθηκε δύο φορές, με τη μία μάλιστα να είναι με λαβή και «πνιγμό», με ούτε ένα λεπτό να έχει περάσει από το εναρκτήριο καμπανάκι. Η κατάσταση τον πείσμωσε. Μίλησε στον άνθρωπο που είχε υπό την εποπτεία του το γυμναστήριο όπου ξημεροβραδιαζόταν και τον ανάγκασε να του βγάλει κλειδιά προκειμένου να μην τον φέρνει στη δύσκολη θέση να τον ξυπνάει για να του ανοίγει. Πραγματικά, είχε πάθει ψύχωση με την προπόνηση. Αφού ακόμα και όταν σηκωνόταν από το κρεβάτι, η πρώτη κίνηση του ήταν να προβεί στις διατάσεις του.

Τα πάντα λοιπόν άλλαξαν στην έβδομή του μάχη. Εβγαλε νοκ άουτ τον Χιου Μπράντι σε δύο λεπτά. Ο επόμενος αγώνας κράτησε 16 δευτερόλεπτα (νοκ άουτ), ενώ ο αμέσως επόμενος μόλις 4. Το σερί του όχι απλώς μεγάλωσε, αλλά γιγαντώθηκε, γεγονός που του προσέφερε έναν τραπεζικό λογαριασμό με μπόλικα μηδενικά, καθώς και μεγάλες δόσεις υπεροψίας, στον ήδη τρελό χαρακτήρα του.

Οι ιθύνοντες του UFC, της κορυφαίας διοργάνωσης με μικτές πολεμικές τέχνες που διεξάγονται σε οχτάγωνο ρινγκ, είχαν πληροφορηθεί ήδη για τη φήμη του Μακ Γκρέγκορ στη μακρινή και άγνωστη για τον χώρο Ιρλανδία. Τον Απρίλιο του 2013 τού έδωσαν την ευκαιρία να κοντραριστεί στη Σουηδία με τον Μάρκους Μπρίματζ, τον οποίο ξάπλωσε σε ένα μόλις λεπτό.

Η επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου του με το UFC έμελλε να τον βρει στο αυτοκίνητο του προέδρου της διοργάνωσης, Ντάνα Ουάιτ. Μια άσπρη απίστευτη Φεράρι και τον ίδιο να τραβάει βίντεο που ανέβασε στο Ιντερνετ, στο οποίο ακούγεται να φωνάζει: «Το βασιλικό meeting στο Λας Βέγκας: Ο βασιλιάς του Λας Βέγκας, Ντάνα Ουάιτ, και ο Βασιλιάς του Δουβλίνου, ο διαβόητος Κόνορ Μακ Γκρέγκορ».

MG_0139

Η κόντρα με τον Αλντο και η αποθέωση

Η φήμη του όλο και διογκωνόταν. Το όνομά του δεν γινόταν σύνθημα μόνο στους δρόμους τους Ιρλανδίας, αλλά και παγκοσμίως. Οσο για τα νοκ άουτ, το ένα διαδεχόταν το άλλο, με το UFC να αποφασίζει να το φτάσει στα άκρα. Κοινώς να το… τερματίσει! Οφειλε να βρει έναν αξιόλογο αντίπαλο που θα τον ζόρισε και θα έκανε πιο γουστόζικη μια κόντρα μαζί του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός θα ήταν πρωταθλητής στην κατηγορία φτερού, Χοσέ Αλντο. Η διοργάνωση μάλιστα προχώρησε τόσο πολύ το μάρκετίνγκ της, που οργάνωσε ένα παγκόσμιο τουρ όπου οι δυο τους θα διαφήμιζαν την πολυαναμενόμενη κόντρα. Πού θα κατέληγε αυτή η… περιφορά; Στο Δουβλίνο, όπου ο Μακ Γκρέγκορ έδωσε μία ακόμα παράσταση.

Κατά την παρουσίαση των δύο μονομάχων, ο ευέξαπτος και εκκεντρικός Ιρλανδός σηκώθηκε από τη θέση του, έσπρωξε τον Αλντο και του έκλεψε τη ζώνη του πρωταθλητή. Την κράτησε ψηλά και τον έβριζε χυδαιότατα, με το μένος του να είναι απίστευτο. Οι διοργανωτές του UFC τρομοκρατήθηκαν, γιατί με την τρέλα που κουβαλούσε έβλεπαν τα εκατομμύρια δολάρια που χρειάστηκαν για να γίνει το τουρ να σκορπίζονται στον αέρα. Αυτός όμως αντί να χλευαστεί, έγινε κάτι σαν εθνικός ήρωας για την Ιρλανδία. Τον έμαθαν ακόμα και οι πέτρες. Οποιον και να ρωτούσες, ήξερε το όνομά του και τι ακριβώς έκανε. Ο Κόνορ σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε δηλαδή ό,τι είχε βροντοφωνάξει στον πατέρα του πριν από κάτι χρόνια.

USATSI_8338081

Τον περασμένο Ιούλιο, λοιπόν, ήταν προγραμματισμένη η μάχη τους, όμως έναν μήνα νωρίτερα «έσκασε» η είδηση που πάγωσε τη διοργάνωση. Ο πρωταθλητής Αλντο δήλωσε κώλυμα ελέω τραυματισμού (σπασμένα πλευρά) στην προπόνηση. Μετά από μερικές μέρες αναμπουμπούλας, η επίσημη θέση του UFC ήταν πως ο αθλητής έχει απλώς μελανιασμένα πλευρά και ότι θα αγωνιστεί με τον Μακ Γκρέγκορ. Αυτό, βέβαια, τότε δεν έγινε. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι… κακές γλώσσες σιγοψιθύριζαν πως ο Αλντο φοβήθηκε τον έλεγχο ντόπινγκ και σκαρφίστηκε τον τραυματισμό του στα πλευρά, με τον Μακ Γκρέγκορ πριν από την επική μάχη απέναντι στον Τσαντ Μέντες να τον ευτελίζει, λέγοντας «Οταν ένας άντρας φοβάται για τη ζωή του, είναι λογικό να μη θέλει να μπει στο ρινγκ μαζί μου» και τονίζοντας δεξιά κι αριστερά ότι απλώς φοβήθηκε.

Ο μύθος του Μακ Γκρέγκορ συνεχίζεται ακόμα. Το νοκ άουτ στον Αλντο στο UFC 194 ουσιαστικά ήταν η απάντηση του εριστικού Ιρλανδού για όλη την… ταλαιπωρία, πέντε διοργανώσεις πριν. Τα media πλέον τον κυνηγούν, με το ένα αφιέρωμα να ακολουθεί το άλλο. Επόμενή του κόντρα είναι αυτή με τον Φλόιντ Μεϊγουέδερ και ήδη έχουν ηχήσει οι καμπάνες ενός ακόμα τεράστιου deal για τα μαχητικά αθλήματα. Την πιο επική μάχη. Μέχρι τότε όμως ο Μακ Γκρέγκορ θέλει να πάρει κιλά για να ανέβει κατηγορία και να παραμείνει στην κορυφή. Θα γραφεί σίγουρα κι άλλο μελάνι για τον θεότρελο Ιρλανδό MMAer…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή