Η… Bella Vita του Μάρκο Μποριέλο

713

Γράφει ο Θωμάς Κόγκας

Γυρολόγος, bon viveur, γκολτζής, ταλέντο που ποτέ δεν έφτασε το ταβάνι του. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί θα μπορούσαν εύκολα να μπουν δίπλα στο όνομα του Μάρκο Μποριέλο, ο οποίος παρότι δεν έφτασε ποτέ εκεί που όριζε το ταλέντο του, όπου και αν έπαιζε ήταν επιτυχημένος. Ένας ρολίστας πολυτελείας για τις ομάδες που έπαιρναν πρωταθλήματα και ένας star για τις μικρο-μεσαίες ομάδες που πρωταγωνιστούσε. Κάτοχος Champions League με την Μίλαν, “χάρισε” κάποτε πρωτάθλημα στην Γιουβέντους με το γκόλ του και μέσα σε όλα αυτά είναι και κάτοχος ενός σπουδαίου ρεκόρ καθώς έχει σκοράρει με 12 διαφορετικές ομάδες στην Serie A κάτι που μόνο αυτός και ο Νικόλα Αμορούζο έχουν καταφέρει. Η ποδοσφαιρική σεζόν τον βρίσκει στην Ibiza και την τρίτη κατηγορία της Ισπανίας. Ένα μέρος γνωστό ως τουριστικό θέρετρο, ως παράδεισος των πάρτι και της καλής ζωής. Ίσως το ιδανικό μέρος για ένα τύπο σαν τον Μάρκο.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΨΕ

Γεννημένος στις 18 Ιουνίου του 1982 στη Νάπολη και μεγαλώνοντας στην πιο κεντρική για τους μαφιόζους γειτονιά της πόλης η ζωή του Μάρκο σημαδεύτηκε από πολύ νωρίς από ένα τραγικό γεγονός. Στην ηλικία των 11 ετών έχασε τον πατέρα του επειδή αυτός δολοφονήθηκε από τον Πασκουάλε Τσεντόρε, πρώην δήμαρχο του Καζερτάνο, ο οποίος έκανε για χρόνια δουλειές με τα καρτέλ της Κολομβίας και είχε οικονομικές διαφορές με τον μπαμπά του Μάρκο.

«Ηταν πραγματικά μαεστρικός ο τρόπος που με μεγάλωσε η μητέρα μου. Η γειτονία της Νάπολης στην οποία μεγάλωσα, το Σαν Τζιοβάνι του Τεντούκιο, ήταν η πιο κεντρική περιοχή από όλη την πόλη για τις συμμορίες. Εκεί ένα παιδί ωριμάζει πολύ γρήγορα. Ενας χρόνος εκεί είναι σαν δέκα χρόνια οπουδήποτε αλλού. Το ποδόσφαιρο με βοήθησε να καλύψω τον χαμό του πατέρα μου, όμως θα ήθελα να έχει δει όσα κατάφερα…».

ΕΝΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ

Πρωτοέπαιξε ποδόσφαιρο στην ακαδημία της Μίλαν, αγωνίστηκε δανεικός σε Τρεβίζο και Τριεστίνα σε χαμηλότερες κατηγορίες και επέστρεψε στους Ροσονέρι το 2002 για να αρχίσει μία ατέλειωτη σειρά δανεισμών-επιστροφών ξεκινώντας από την Εμπολι. Το 2003-04 γύρισε στο Σαν Σίρο, είχε 11 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και έβαλε τον πρώτο τίτλο στο παλμαρέ του με το Scudetto του 2004. Ακολούθησε…  έξοδος προς Ρετζίνα , Σαμπντόρια , ξανά Τρεβίζο και το 2006-07 ήταν και πάλι στην Μίλαν, έπαιξε σε 3 αγώνες στο Champions League και το έβαλε και αυτό στο βιογραφικό του.

Η επόμενη χρονιά ήταν η πιο παραγωγική της καριέρας του. Το 2007-08 στην νεοφώτιστη τότε, Τζένοα, έβαλε 19 γκολ στην Serie A και τερμάτισε στην 3η θέση των σκόρερ πίσω μόνο από τους Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και Νταβίντ Τρεζεγκέ της Γιουβέντους. Η Μίλαν αναγκάστηκε να τον ξανα-αγοράσει δίνοντας σχεδόν 9 εκατ. ευρώ. Ο Μποριέλο συνέχιζε να κάνει σημαντική δουλειά σε όποια ομάδα και να ήταν και ύστερα από δύο ακόμα σεζόν στο Μιλάνο (17 γκολ σε 44 εμφανίσεις), μετακόμισε στην πρωτεύουσα.

Στη Ρόμα έπαιξε για 1.5 χρόνο με φουλ συμμετοχή (54 ματς, 17 γκολ) για να πάρει τον Ιανουάριο του 2012 μια μεταγραφή που τον έκανε ήρωα και θα του χάριζε ακόμα έναν τίτλο. Αποκτήθηκε δανεικός για 6 μήνες από την Γιουβέντους και έκανε όλους τους τιφόζι της Κυρίας να τον θυμούνται με χαμόγελο. Με τη μάχη για το Scudetto με τη Μίλαν να «καίει», πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος η μπάλα δεν έμπαινε με τίποτα και στο 80′ ο Μποριέλο με τρομερό αριστερό έγραψε το πολύτιμο 0-1 με το ένα από τα δύο γκολ του με το κλαμπ. Ο επιθετικός, που έπαιξε 7 φορές στην Εθνική Ιταλίας, είχε μπει στο κλαμπ με πρωτάθλημα με δύο διαφορετικές ομάδες.

Μετά τη Γιούβε επέστρεψε στην Τζένοα το 2012-13 και είχε καλή χρονιά με 28 αγώνες/12 γκολ και την επόμενη έπαιξε σε Ρόμα/Γουέστ Χαμ χωρίς να σκοράρει.

ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΝΤΟΡΑ ΤΟΥ

Η σεζόν 2016-17 τον βρήκε στην Κάλιαρι. Το καλοκαίρι που προηγήθηκε αυτής της σεζόν, σε κάποια παραλία της Φορμεντέρα, όντας σε κατάσταση που οι περισσότεροι θα ζηλεύαμε, ο Βιέρι προκάλεσε σε στοίχημα τον Μποριέλο. «Αν καταφέρεις να βάλεις 15 γκολ στην Serie A, θα σου πληρώσω τις διακοπές. Αν βάλεις λιγότερα, κάνεις τις δικές μου» είπε oncamera ο Μπόμπο και το ανέβασε στο Instagram. Δυστυχώς για τον επί χρόνια επιθετικό της Ιντερ, ο Μάρκο έκανε εκπληκτική χρονιά με τη φανέλα της Κάλιαρι σκοράροντας μία φορά πάνω από το όριο του στοιχήματος και έτσι αναγκάστηκε να πληρώσει ότι κατανάλωσε ο Μάρκο το επόμενο καλοκαίρι.. Τα χρήματα δόθηκαν φυσικά σε φιλανθρωπικό οργανισμό από τον 35χρονο επιθετικό, ο οποίος, έχει μιμηθεί τον φίλο του και αλλάζει τις ομάδες πολύ εύκολα, όπως πολύ εύκολα αλλάζει και τις γυναίκες που έχει δίπλα του…

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ BON VIVEUR

Belen Rodriguez, Cristina Buccino, Camila Morais, Nina Senicar, Susanna Petrone, Eleonora Abbagnato, Madalina Ghenea είναι μερικά από τα ονόματα που αν κάνεις μια έρευνα στο Google κάπου εκεί μέσα θα βρεις και το όνομα του Marco Borriello. Αμετανόητος γυναικάς ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι “βρίσκω κοπέλα όποτε θέλω”, ενώ ο πολύς David Beckham έχει δηλώσει όταν είχε συνυπάρξει συμπαίκτης με τον Μάρκο στην Μίλαν ότι “Ο Μποριέλο είναι πολύ όμορφος”. Σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι έχει εργαστεί και ως μοντέλο για διάφορες εταιρίες κολοσσούς όπως π.χ. η Intimissimi

Πολυτελείς διακοπές, ατελείωτα πάρτι, χλιδή, γυναίκες και όλα αυτά δίχως ποτέ να κρυφτεί από τους paparazzi, αφού ο ίδιος με κάθε μέρα ευκαιρία παρουσιάζει τον τρόπο ζωής του μέσω των social media. Έχει κατηγορηθεί ότι ποτέ δεν πήρε σοβαρά το επάγγελμα του ως ποδοσφαιριστής, ότι δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το αν μην τι άλλο πλούσιο ταλέντο του, ότι τον ένοιαζε περισσότερο το lifestyle και οι κατακτήσεις του στις γυναίκες παρά τα γκολ του εντός αγωνιστικών χώρων.

Ο ίδιος ο Μάρκο όμως σε πρόσφατη συνέντευξή του λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με την Ίμπιζα έκανε μια δήλωση που σίγουρα αξίζει να κρατήσουμε.

Θα ήθελα να κάνω την καριέρα του Κριστιάνο Ρονάλντο, δεν τα κατάφερα, αλλά είμαι ευχαριστημένος και έτσι. Απολαμβάνω τη ζωή πάντα με χαμόγελο και βλέποντας τα πάντα με θετική διάθεση. Την περασμένη σεζόν έγινε κάτι που μας σόκαρε εμάς τους παίκτες και αυτό ήταν δυστυχώς ο θάνατος του Νταβίντε Αστόρι”, δήλωσε στο μικρόφωνο του Rai 1 ο έμπειρος στράικερ και πρόσθεσε:

Εγώ στην κηδεία του Νταβίντε άκουσα τα λόγια του Καρδινάλιου που έλεγε ότι υπάρχουν φορές που κάποιος κερδίζει πολλά χρήματα και έχει επιτυχία. Όμως, από τη μία στιγμή στην άλλη, δεν υπάρχεις πια. Από τότε άρχισα να χαίρομαι περισσότερο τη ζωή και να την παίρνω πιο ανάλαφρα. Δυστυχώς χάσαμε τον Νταβίντε αλλά πιστεύω ότι μας άφησε ένα μεγάλο δίδαγμα”.

Τα συγκεκριμένα λόγια δείχνουν ότι τελικά ο Μάρκο να είναι ένα πολύ πιο σκεπτόμενο άτομο απ’ ό,τι θέλουν να πιστεύουν πολλοί. Ναι στο σημερινό παγκόσμιο ποδόσφαιρο που κυριαρχεί ο άκρατος επαγγελματισμός, η συνέπεια και ένας κατά τα άλλα επιφανειακός καθωσπρεπισμός, ο Μάρκο να μην αποτελεί το παράδειγμα προς μίμηση για ένα παιδί που θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ναι ίσως να τον ένοιαζε πιο πολύ να περνάει καλά, από το να προπονείται όλη μέρα, να σκοράρει ανελλιπώς, να είναι ο κορυφαίος, να γίνει ένας παγκόσμιος αστέρας. Το μόνο σίγουρο ότι κατάφερε να φτάσει εκεί που έφτασε με τον δικό του τρόπο. Έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στο κορυφαίο επίπεδο κάτι που αποτελεί όνειρο για εκατ. παιδιά ανά την υφήλιο, αγωνίστηκε σε μερικές κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου, πλούτισε μέσα από το ποδόσφαιρο, αγωνίστηκε με το εθνόσημο της χώρας του σκόραρε με 12 διαφορετικές ομάδες σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα όπως είναι η Serie A, κέρδισε τίτλους και όλα αυτά τα έκανε με τον τρόπο. Ο επιθετικός που σκόραρε όποτε ήθελε εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων έχει σκοράρει ίσως το πιο σημαντικό γκολ που μπορεί να σκοράρει κάποιος. Σκόραρε στη ζωή. Έζησε και εξακολουθεί να ζει όπως αυτός επέλεξε μακριά από τι λένε οι διάφοροι γύρω του και όπως λέει και ο τίτλος έκανε την ζωή του όμορφη. La Bella Vita. Και ναι το να χαράξεις την δική σου πορεία και να γευτείς την χαρά της ζωής είναι ίσως το πιο ωραίο γκολ που μπορείς να βάλεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή