Ποδόσφαιρο: Οι 5 θετικές αλλαγές που έφερε το VAR!

112

Η είσοδος του VAR στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα είναι αλήθεια ότι άλλαξε τη φύση του «βασιλιά των σπορ». Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό και παραμένει συγκρίσιμο με το πρόσφατο παρελθόν, είναι ότι κανένα γκολ δεν μπορεί να πανηγυριστεί πριν δοθεί άνωθεν εντολή. Και κανένα πλέον δεν πανηγυρίζεται με το ίδιο πάθος όπως συνέβαινε παλαιότερα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πολλά θετικά. Πριν τα δούμε, αξίζει να δείτε τι ξεχωριστό προσφέρει στο online στοίχημα η bwin

Είναι αστείο να κοιτάζει ο διαιτητής το βίντεο και να περιμένουν οι παίκτες και ο κόσμος να δείξει σέντρα, όπως και το να περιμένουμε την τεχνολογία να μετρήσει με ακρίβεια χιλιοστού αν ήταν οφσάιντ ή ονσάιντ. Εν ολίγοις, η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, η οποία είναι αναμφισβήτητα το γκολ, αλλοιώθηκε.

Ωστόσο ουδέν κακόν αμιγές καλού, που έλεγαν και οι στωικοί μας φιλόσοφοι. Είναι κι αυτή μια πολύ καλή δικαιολογία για να ξεχάσουμε το ποδόσφαιρο όπως το είχαμε μάθει και να μπούμε για τα καλά στη… virtual reality που αποδίδει δικαιοσύνη. Στον σύγχρονο κόσμο που υπερισχύει πάντοτε ο πιο δυνατός, το VAR ήρθε για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ας μην γκρινιάζουμε όμως περισσότερο, ρίχνοντας μια ματιά στα σημεία που ωφελήθηκε το αγαπημένο μας άθλημα προκειμένου να φτάσουμε πιο κοντά στο 50 – 50.

Ο Άγλλος πρώην διαιτητής Ντέιβιντ Έλρεϊ, που είναι τεχνικός διευθυντής της IFAB, όπερ σημαίνει εξέχων μέλος του συνδέσμου που καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, προσπαθεί να μας πείσει για τις πέντε θετικές αλλαγές που έφερε ο Video Assistant Referee. Η IFAB ιδρύθηκε το 1886 και είναι αναγνωρισμένη από την ίδρυση της FIFA το 1904, έχοντας στη δικαιοδοσία της τον καθορισμό των κανόνων του ποδοσφαίρου. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που θεωρήθηκε αρκετά συντηρητική σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στους νόμους του αθλήματος.

Ο Έλρεϊ λοιπόν που έπαψε προφανώς να είναι συντηρητικός κρίνει ως απόλυτα θετική την παρέμβαση της τεχνολογίας την τελευταία διετία. Εδωσε και συνέντευξη στο «Press Association» για να υποστηρίξει τη γνώμη του και φυσικά να μας πείσει ότι έπραξε το σωστό με την ύπαρξη του VAR. Ποιοι είναι όμως οι πέντε αλλαγές που έφερε;

Περί δικαιοσύνης

«Είναι ξεκάθαρο ότι το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο δίκαιο, ακόμη κι αν αναπόφευκτα επηρεάζει τη ροή του αγώνα» είπε μεταξύ άλλων και δεν μπορούμε παρά να δεχτούμε την άποψη αυτή, διότι μια φάση εξετάζεται αναλυτικά μπροστά στα μάτια των τηλεθεατών μέχρι να παρθεί η σωστή απόφαση. Σε κάποιο βαθμό ισχύει αλλά πάντοτε υπάρχουν και εξαιρέσεις, οι οποίες πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό και δεν αποκλείεται σύντομα να πάψουν να θεωρούνται εξαιρέσεις.

«Επίσης, το VAR έχει βοηθήσει το ποδόσφαιρο να “καθαρίσει”» είπε ακόμη ο κύριος Έλρεϊ, ο οποίος προφανώς βλέπει τα πράγματα από τη δική του οπτική. Η διαφθορά στη FIFA είχε φτάσει να είναι ανεξέλεγκτη τις δύο προηγούμενες δεκαετίες και είναι δύσκολο να πειστούμε, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι το VAR κατάφερε να καθαρίσει το τοπίο. Είναι πολλά που πρέπει να αλλάξουν για να θεωρήσουμε ότι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου ενδιαφέρονται μόνο για τη βελτίωσή του.

Οσο για τις υπόλοιπες τρεις αλλαγές που εντόπισε ο Ελρέι δεν ήταν καθόλου δυσδιάκριτες. Πρώτη και σημαντικότερη η μείωση των διαμαρτυριών των ποδοσφαιριστών προς τους διαιτητές και τους βοηθούς. Βέβαια, ακόμη και τώρα υπάρχουν σταθερά αυτοί που γκρινιάζουν, όπως είναι πασιφανές ότι ο τέταρτος διαιτητής τα ακούει πλέον περισσότερο από τους προπονητής που βρίσκονται δίπλα του. Σε αυτή την περίπτωση θα λέγαμε ότι οι διαμαρτυρίες κάποιων έχουν αυξηθεί αρκετά. Ισως περισσότερο και από αυτές των παικτών τους, με πάρα πολλά παραδείγματα ενδεικτικά: Κλοπ, Μουρίνιο, Σιμεόνε και άλλοι πρωτοκλασάτοι «ψέλνουν» τον τέταρτο σε ολόκληρο το 90λεπτο.

Οι άλλες δύο αλλαγές έχουν να κάνουν με την αδυναμία πλέον των ποδοσφαιριστών να κάνουν «θέατρο» για να κερδίσουν πέναλτι και τη σπάνια περίπτωση, πάντα σύμφωνα με τον Ελρέι, να κριθεί ένα ματς από λανθασμένη απόφαση του διαιτητή. Ολα αυτά κατά τη γνώμη του νομοθέτη είναι αρκετά για να πειστούμε ότι ο Video Assistant Referee βελτίωσε τις συνθήκες και έφερε περισσότερη δικαιοσύνη στην καθημερινή ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή