Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου η Αθήνα για το 2018!

40

Παρά τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων που κατέθεσαν αίτηση στην UNESCO για την διεκδίκηση του τίτλου της παγκόσμιας πρωτεύουσας βιβλίου για το 2018, η Αθήνα κατάφερε να επικρατήσει σύμφωνα με ανακοίνωση της UNESCO στο Παρίσι.

Η Αθήνα κατάφερε να γίνει η 18η πρωτεύουσα βιβλίου από το 2001 που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν απο την Γενική Διευθύντρια της UNESCO , κ.Irina Bokova. Επισημάνθηκε μάλιστα, πως έτσι θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους κατοίκους της πόλης να έρθουν κοντά στο βιβλίο δίνοντας βέβαια προτεραιότητα στα παιδιά, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες της χώρας. Το πρόγραμμα θα ξεκίνησει στην Αθήνα απο τις 23 Απριλίου 2018, που είναι και η παγκόσμια ημέρα βιβλίου και θα διεξαχθεί στην πόλη μέχρι τις 23 Απριλίου του επόμενου έτους.

Η Αθήνα κέρδισε τον τίτλο, προτείνοντας την διεξαγωγή πολλών πολιτιστικών φεστιβαλ, συνεδρίων, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών διαγωνισμών ενώ παράλληλα στοχεύοντας στην ενσωμάτωση της ανάγνωσης στους κόλπους της αθηναϊκής κοινωνίας.

Η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων (Advisory Board) αποτελείται από εκπροσώπους της UNESCO, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκδοτών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών. Βασικό προσόν της Αθήνας ήταν οι υπάρχουσες πολιτιστικές της δομές, η εμπειρία του Δήμου σε παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και η πρωτοπορία που υπόσχεται να προσφέρει.