Ο άνθρωπος που έφερε την ειρήνη

236

Οι παίκτες της Ακτής Ελεφαντοστού πανηγύριζαν την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 μετά τη νίκη 3-1 επί του Σουδάν. Στη χώρα μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.

Ο Ντρογκμπά γονατίζει, ζητώντας απ’ τους συμπαίκτες του να κάνουν το ίδιο και ζητά από τον κόσμο… ειρήνη.

«Πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού, από νότια, βόρεια, δυτικά και κεντρικά, σας εκλιπαρούμε στα γόνατα να συγχωρέσετε ο ένας τον άλλο. Μια σπουδαία χώρα όπως η Ακτή Ελεφαντοστού δε γίνεται να μείνει βυθισμένη στο χάος για πάντα. Αφήστε κάτω τα όπλα σας και οργανώστε εκλογές».

Το μήνυμά του θα έφτανε σε όλη τη χώρα. Θα έπαιζε στην κρατική τηλεόραση για μήνες. Θα προκαλούσε συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Από απλό κόσμο, από την οικογένειά του μέχρι και σε συμπαίκτες του, που δεν γνώριζαν τις προθέσεις του Ντρογκμπά.

«Κατάλαβα ότι είχα μια μοναδική ευκαιρία να ζητήσω ενότητα. Το είχα σκεφτεί ξανά, αλλά περίμενα την ιδανική στιγμή. Όταν αργότερα συνειδητοποίηση ότι αντί για ανατολική είχα πει κεντρική, γέλασα και ντράπηκα. Όμως δεν είχα γράψει το λόγο. Ήταν αυτοσχεδιασμός», Η μητέρα του ξέσπασε σε κλάματα. «Όταν πήρε το μικρόφωνο στα χέρια του αναρωτιόμουν τι θα πει. Ένιωσα περήφανη».

Η πρώτη του έκκληση είχε αποφέρει 14 υπογραφές για εκεχειρία στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η δεύτερη δεν θα έμενε ανεκπλήρωτη. Ο στρατός των ανταρτών ενώθηκε με το στρατό της κυβέρνησης για να διαφυλάξουν το παιχνίδι. Τραγούδησαν δίπλα-δίπλα τον Εθνικό Ύμνο και η Ακτή Ελεφαντοστού κέρδισε 5-0 τη Μαδαγασκάρη. Η μόνη στιγμή που κινδύνεψε να τιναχθεί το ματς στον αέρα ήταν όταν… σκόραρε ο Ντιντιέ Ντρογκμπά και το πλήθος δεν συγκρατήθηκε. Πέντε γκολ για τα πέντε χρόνια εμφυλίου, όπως συμβολικά το είδαν. «Θα χρειαζόταν μήνες, ίσως και χρόνια και οποιονδήποτε υπουργό να καταφέρει αυτό που έκανε ο Ντιντιέ Ντρογκμπά και οι συμπαίκτες του μέσα σε 90 λεπτά».

Ένας τεράστιος επιθετικός και ένας ακόμα μεγαλύτερος άνθρωπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή