Ένα ντέρμπι που δίχασε ακόμα και αδέρφια

959

Στη Βραζιλία υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του κόσμου. Φλαμένγκο και Φλουμινένσε αποτελούν τους δύο ποδοσφαιρικούς πόλους του Ρίο ντε Τζανέιρο και της ευρύτερης, κι έτσι το ματς ανάμεσά τους χαρακτηρίζεται τοπικό ντέρμπι.

taca_guanabara_de_2008_final_-_flamengo_2-1_botafogo

Δεν είναι, όμως, μόνο ένα ματς μεταξύ δύο συμπολιτισσών ομάδων, αλλά κάτι πιο βαθύ και πιο εχθρικό. Το “Φλα”-“Φλου” έχει αναχθεί σε ντέρμπι μίσους, μια και οι δύο αντίπαλοι είναι αιώνιοι εχθροί, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης “αιώνιοι”. Άλλωστε, οι πολιτικές και κοινωνικές ανισότητες και διαφορές στην περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι τόσο μεγάλες και βαθιές, που δεν γινόταν να μην αποτυπώνονται και στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Η αλήθεια είναι ότι η Φλαμένγκο είναι μεγαλύτερο μέγεθος τόσο αγωνιστικά όσο και σε επίπεδο οπαδών, με τη Βάσκο ντα Γκάμα να ακολουθεί ως δεύτερη. Ωστόσο το ντέρμπι με τη Φλουμινένσε έχει επικρατήσει να θεωρείται το “clasico” της περιοχής, με την απαρχή της ιστορίας να πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο…

ΟΙ ΔΕΚΑ ΦΕΥΓΑΤΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1911, όταν η Φλουμινένσε έπαιζε… μόνη της, καθώς το αντίπαλο δέος δεν είχε ποδοσφαιρικό τμήμα. Τότε 10 ποδοσφαιριστές της δυσαρεστήθηκαν με κάποιους χειρισμούς του συλλόγου και αποφάσισαν να αποχωρήσουν μαζικά από την ομάδα. Μην έχοντας πού αλλού να πάνε για να παίξουν ποδόσφαιρο, απευθύνθηκαν στη Φλαμένγκο, η οποία διέθετε μόνο τμήμα… κωπηλασίας, αλλά μπροστά στην ευκαιρία να φτιάξει ποδοσφαιρική ομάδα με 10 έτοιμους παίκτες δελεάστηκε. Αυτό ήταν! Το αντίπαλο δέος της Φλουμινένσε ιδρύθηκε και η προδοσία των δέκα δεν θα ξεχνιόταν έτσι απλά… Μιλάμε για μια κοινωνία που διχάστηκε στην ουσία, μια και οι οικογένειες υποστήριζαν τη “Φλου” και τώρα έβλεπαν τα βλαστάρια τους να αποχωρούν και να παίζουν για τη συμπολίτισσα!

fluminense_campeao_carioca_1911_fluzao_net

ΔΙΧΑΣΕ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ!

Η διχόνοια δεν επηρέασε μόνο τις οικογένειες και τους κατοίκους του Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και δύο δημοσιογράφους της πόλης. Νέλσον Ροντρίγκες και Μάριο Φίλιο δεν έμειναν έξω από αυτό, αλλά διχάστηκαν σε πιο… κόσμια πλαίσια. Ο πρώτος παρέμεινε πιστός στη Φλουμινένσε ενώ ο αδερφός του επέλεξε να υποστηρίξει τη Φλαμένγκο. Μάλιστα οι δυο τους έχτισαν την κόντρα μέσα από κείμενά τους στις εφημερίδες, και μάλιστα κάποιες φράσεις τους έμειναν και στην ιστορία, όπως αυτή του Ροντρίγκες: “Το ντέρμπι ξεκίνησε 40 λεπτά πριν από το… τίποτα”.

image

Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τον Δεκέμβριο του 1936 οι δύο ομάδες έγιναν επαγγελματικές, κάτι που δεν συνέβη με τις υπόλοιπες. Ο Μάριο Φίλιο εξέδιδε την εφημερίδα “Jornal dos Sports” και διείδε την ευκαιρία να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο και η αθλητική κουλτούρα στην ευρύτερη περιοχή. Εκείνη τη χρονιά θα διεξάγονταν τρία ντέρμπι Φλαμένγκο-Φλουμινένσε και ο Φίλιο το… γιόρταζε, καθώς μέσα από τα γραφόμενά του υποστήριζε ότι το βαραζιλιάνικο ποδόσφαιρο θα… αμερικανοποιύνταν, με τον κόσμο να συμμετέχει σαν παθιασμένο και οργανωμένο κοινό, κάτι που θα τον καθιστούσε ως έναν βασικό παράγοντα στην εξέλιξη των ματς.

jogos-do-brasileirao-fluminense-x-flamengo-2

Από τότε τα ματς Φλαμένγκο-Φλουμινένσε έχουν επικρατήσει στη συνείδηση των Βταζιλιάνων ως τα μεγαλύτερα ντέρμπι στο ποδόσφαιρό τους, με τους οπαδούς, στην πλειοψηφία τους φανατικοί, να δημιουργούν καυτή ατμόσφαιρα στα γήπεδα, χωρίς βέβαια να λείπουν τα επεισόδια αρκετές φορές… Η αντιπαλότητα ενισχύεται και από τους τίτλους των δύο ομάδων, μια και η “Φλα” έχει κατακτήσσει 2 πρωταθλήματα περισσότερα, καθώς και Κύπελλα, ενώ διεθνώς είναι πιο αναγνωρισμένη χάρη στο Κόπα Λιμπερταδόρες και το Διηπειρωτικό που έχει κατακτήσει το 1981.