Όταν όλοι οι Ιταλοί βγήκαν στους δρόμους

Το 2006 η "σκουάντρα ατζούρα" σήκωνε το τρόπαιο του Μουντιάλ, διά μέσω των χεριών του Φάμπιο Καναβάρο. Όλη η Ιταλία ένα ατελείωτο γλέντι

75
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Πολύ δύσκολες στιγμές ζει η Ιταλία, που έχει πληγεί από τον κορονοϊό και μετρά καθημερινά εκατόμβες νεκρών. Στο Μπέργκαμο, το Μιλάνο, τη Βενετία οι Ιταλοί θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, που φεύγουν μέσα σε λίγες μέρες εξαιτίας του φονικού ιού.

Όλη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα, οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στο σπίτι τους, βγαίνουν μόνο για τα απαραίτητα και προσπαθούν να εμψυχώσουν ο ένας τον άλλον τραγουδώντας στα μπαλκόνια. Τον εθνικό ύμνο, το Bella Ciao, συνθήματα των ομάδων τους και της εθνικής τους ομάδας.

Το ποδόσφαιρο, όπως και πολλοί άλλοι τομείς της ζωής και της καθημερινότητας, κάνει διάλειμμα. Υπό τον φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού, το πιο σημαντικό ασήμαντο πράγμα στη ζωή μας δεν μπορεί να προσφέρει παρηγοριά, χαρά, ενθουσιασμό στους απανταχού φανατικούς φίλους του.

Οι ιταλικοί δρόμοι είναι άδειοι, οι Ιταλοί μένουν στο σπίτι τους, οι περισσότεροι έχοντας χάσει δικό τους άνθρωπο. Οι ώρες είναι ιστορικά τραγικές, σε μια χώρα με ήλιο, καλοκαίρι διασκέδαση, εκρηκτικό ταπεραμέντο και εκατομμύρια τουρίστες υπό κανονικές συνθήκες. Και μια εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που έχει χαρίσει απίστευτες στιγμές χαράς και έκστασης στο παρελθόν.

Το 2006 η “σκουάντρα ατζούρα” σήκωνε το τρόπαιο του Μουντιάλ, διά μέσω των χεριών του Φάμπιο Καναβάρο. Στις 9 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, στο Βερολίνο αυτοί που πανηγύριζαν δεν ήταν Γερμανοί, ούτε Γάλλοι που είχαν πλημμυρίσει την πρωτεύουσα και το Ολυμπιακό Στάδιο. Πανηγύριζαν μόνο απόγονοι του Ρέμου και του Ρωμύλου, μιλώντας την τραγουδιστή και μελωδική τους γλώσσα, λάμποντας από χαρά.

Όλη η Ιταλία ένα ατέλειωτο γλέντι. Από το γκολ του Γκρόσο και το ποίημα του Αλεσάντρο ντελ Πιέρο στην παράταση με τη Γερμανία, μέχρι το τελευταίο πέναλτι πάλι από τον Γκρόσο στον συγκλονιστικό και αξέχαστο τελικό με τη Γαλλία, οι Ιταλοί ζούσαν ένα παραμύθι. Ένα υπαίθριο γλέντι σε όλες τις πόλεις, μια αγκαλιά όλοι να κλαίνε από χαρά για την κατάκτηση της ποδοσφαιρικής κορυφής του κόσμου.

Τότε που δεν υπήρχε κορονοϊός για να τους αποδεκατίσει, να τους κλείσει στα σπίτια, να τους συνθλίψει ψυχολογικά και σωματικά. Εκείνες τις στιγμές ξαναζούν αυτές τις μέρες οι γείτονές μας. Πώς;

Το SkySport Italia έβαλε σε επανάληψη όλους τους αγώνες της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο που είχε διεξαχθεί πριν από 14 χρόνια στα γήπεδα της Γερμανίας. Μάλιστα, υπήρχε ενημέρωση για την εξέλιξη του μεγάλου τελικού κόντρα στους Γάλλους και από τα social media, σαν να επρόκειτο για… real-time κατάσταση, με τον κόσμο εν μέσω έξαρσης του Covid-19 να έχει τουλάχιστον τη δυνατότητα να ξεχαστεί με εκείνες τις αναμνήσεις από τη διοργάνωση.

Να θυμηθούν όλοι πώς ήταν όταν όλη η Ιταλία ήταν στους δρόμους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή