Το θαύμα της Πορτογαλίας!

82
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Δώδεκα χρόνια πέρασαν από το ελληνικό θαύμα αλλά συνάμα από τον δραματικό τελικό της Λισαβόνας το 2004, όταν η Πορτογαλία του Λουίς Φίγκο, του Ρούι Κόστα και του 19χρονου τότε Κριστιάνο Ρονάλντο ένιωθε την ψυχρολουσία και κατέρρευσε από την κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα.


Δώδεκα χρόνια μετά -με τον θρυλικό Εουσέμπιο να καμαρώνει από ψηλά πλέον καθώς έφυγε το 2014 από τη ζωή- η Πορτογαλία στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης, πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα τη Γαλλία μέσα στο Παρίσι, με γκολ του Έντερ στην παράταση.

Η χώρα αυτή που έχει βγάλει παικταράδες και παικταράδες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η ομάδα αυτή που από το 8ο λεπτό της αναμέτρησης είδε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον ηγέτη της, να σφαδάζει από κτύπημα στο γόνατο και να κλαίει γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να βοηθήσει για το όνειρο και εντέλει να βγαίνει στο 25ο λεπτό, κατάφερε πλέον όσα ονειρευόταν ο πολύπαθος αλλά διψασμένος λαός της. Να κατακτήσει το Euro!

1493415

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΙ ΟΙ 3ες ΘΕΣΕΙΣ

Μιλάμε μακράν για τη μεγαλύτερη επιτυχία σε εθνικό επίπεδο της Πορτογαλίας! Το γυρόφερνε τα τελευταία χρόνια αλλά στο τέλος δεν κατάφερνε να πιει νερό. Το 2004 μέσα στη χώρα της πήγε στον τελικό αλλά το έχασε από την Ελλάδα. Δύο φορές σε Euro είχε φτάσει στην 3η θέση, το 2012 στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας και το 2000 σε αυτά του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Η 3η θέση ήταν και η υψηλότερη που είχε λάβει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1966 ενώ 4η είχε βγει το 2006 στο Mundial της Γερμανίας.

ΧΩΡΙΣ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΑΛΛΑ ΜΕ… ΣΑΝΤΟΣ

1493388

Πέρασαν 12 χρόνια κι αυτή τη φορά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Με τη Γαλλία να είναι το απόλυτο φαβορί έχοντας αποκλείσει Γερμανούς και τον Ρονάλντο από τον πάγκο να εμψυχώνει, να φωνάζει, να παροτρύνει τους συμπαίκτες του και να αδημονεί στην ίδια χρονιά να σηκώσει μετά το Τσάμπιονς Λιγκ και το πολυπόθητο Euro.

Μία Πορτογαλία που υπό τις οδηγίες του Φερνάντο Σάντος δεν έθελξε με το ποδόσφαιρό της, δεν έπεισε ότι μπορούσε να φτάσει ψηλά και μάλιστα κατακρίθηκε από όλο τον φίλαθλο κόσμο για το γεγονός ότι προχωρούσε χωρίς να… κερδίζει. Χαριτολογώντας το είπε και ο ίδιος ο Φερνάντο Σάντος πριν τον τελικό. «Ας μην παίζουμε καλά αλλά να προχωράμε».

 

1493371

Προσέξτε:

Στον Όμιλο

  • 1-1 με την Ισλανδία
  • 0-0 με την Αυστρία
  • 3-3 με την Ουγγαρία

Και προκρίθηκε όντας μέσα στους καλύτερους 3ους των ομίλων.

Στη φάση των «16» πέρασε την Κροατία στην  παράταση. Συνεχίστηκαν τα σχόλια ότι σε καθαρό 90λεπτο δεν κατάφερε και πάλι να κερδίσει.

Στα προημιτελικά 1-1 απέναντι στην Πολωνία στην παράταση και πρόκριση στα πέναλτι με 3-5.

Έφτασε στα ημιτελικά να κερδίσει καθαρά και σε 90λεπτο με 2-0 την Ουαλία του Γκάρεθ Μπέιλ και να προκριθεί άνετα στον τελικό όταν στο διπλανό χιαστί «σκοτώνονταν» οι Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία…

ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

  • Ο Φερνάντο Σάντος ήταν ο πρώτος Πορτογάλος τεχνικός που οδήγησε την Εθνική ομάδα της χώρας του στον τελικό. Είναι σαφέστατα ο πρώτος που σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο.
  • Η νίκη της Πορτογαλίας επί της Γαλλίας στον τελικό ήταν μόλις η 6η στην ιστορία των δύο ομάδων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Σε 25 αγώνες οι «τρικολόρ» έχουν 18 νίκες ενώ ένα ματς έχει έρθει ισόπαλο. Στα τελευταία δέκα μάλιστα οι Γάλλοι είχαν το πάνω χέρι, όχι όμως στον τελικό του Παρισιού.
  • Για τέταρτο τελικό σερί στο Euro, οι νικητές κράτησαν ανέπαφη την εστία τους (Ισπανία-Ιταλία 4-0, Ισπανία-Γερμανία 1-0, Πορτογαλία-Ελλάδα 0-1 και πλέον Γαλλία-Πορτογαλία 0-1).
  • Ο χαμένος τελικός με την Ελλάδα ήταν και ο πρώτος που έδωσε το «παρών» η Πορτογαλία σε Μουντιάλ ή Euro, και μάλιστα ήταν στη χώρα της. Αντίθετα, η Γαλλία έχει φτάσει σε άλλους 4 τελικούς, και έχασε μόνο τον τελευταίο, στο Μουντιάλ του 2006, από την Ιταλία. Πλέον οι «τρικολόρ» μετράνε έναν ακόμα.
  • Στο «Σταντ ντε Φρανς» οι «τρικολόρ» έχουν δώσει 81 αγώνες, με 50 νίκες, 20 ισοπαλίες και μόλις 11 ήττες. Η τελευταία όμως και η πλέον οδυνηρή.
  • Πριν από σχεδόν δύο μήνες, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγύρισε το Champions League κόντρα στον Αντουάν Γκριεζμάν, στον τελικό του «Σαν Σίρο» Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο αρχηγός της Πορτογαλίας πλέον πανηγυρίζει και την κατάκτηση του Euro σε αντίθεση με τον Γάλλο σταρ.

1493392

Δείτε πως πανηγύρισαν οι Πορτογάλοι φίλοι το γκολ του Έντερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή