Το θαύμα της Ντεπορτίβο

1181
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Η κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ από τη Λέστερ το 2016 τρέλανε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που μιλούσαν για τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Κάτι αντίστοιχο έγινε πριν από σχεδόν 18 χρόνια στην Ισπανία, όταν η Ντεπορτίβο έσπαγε το δίπολο της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα, κατακτώντας το πρωτάθλημα!

01833290-4-620x389

Επρόκειτο για ένα τεράστιο επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 1984 μέχρι το 1999 μόνο τρεις ομάδες κατακτούσαν τον τίτλο στην ιβηρική χώρα. Μάλιστα η Ντεπορτίβο αποτέλεσε την 9η ομάδα που αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ισπανία, στα 70 χρόνια από τη σύσταση της διοργάνωσης. Υπό τις οδηγίες του Χαβιέρ Ιρουρέτα, η ομάδα της Γαλικίας παρουσίασε τρομερή διάρκεια, έπαιξε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο και άντεξε μέχρι τέλους στη μάχη για την κορυφή.

Δύο χρόνια πριν πάλευε για τον υποβιβασμό, έναν χρόνο πριν έβγαινε Ευρώπη και η τρίτη ήταν και η φαρμακερή… Ο ερχομός του Ολλανδού επιθετικού Ρόι Μακάι από την Τενερίφη (14 γκολ) έδωσε την απαραίτητη ώθηση στην ομάδα για να μπορέσει να ανταγωνιστεί την Μπαρτσελόνα του Ριβάλντο και τη Ρεάλ του Ραούλ. Μάλιστα ο Μακάι πέτυχε 22 γκολ στο πρωτάθλημα αποτελώντας την αιχμή του δόρατος.

1412931044736_wps_4_spain_soccer_deportivo_la

Στα χαφ η τριπλέτα των Γιοκάνοβιτς, Μάουρο Σίλβα και Ντονάτο κυριολεκτικά… δάγκωνε και κάλυπτε χιλιόμετρα, για να μπορεί ο Ισπανός Βίκτορ Σάντσεθ να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας. Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟ και πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του στο “Ριαθόρ” και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο της ομάδας.

Το μεγαλύτερο όπλο της ομάδας στην πορεία προς την κατάκτηση της κορυφής στην Ισπανία δεν ήταν άλλη από την έδρα. Το “Ριαθόρ” αποτέλεσε απόρθητο κάστρο εκείνη τη σεζόν, αφού η Ντέπορ πήρε όλα τα ματς εκτός από τρία, πετυχαίνοντας σπουδαίες νίκες όπως το 2-1 επί της Μπαρτσελόνα και το 5-2 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν έλειψαν και οι εκτός έδρας σημαντικές επικρατήσεις, ωστόσο κάποιες κακές περίοδοι κρατούσαν την Μπαρτσελόνα στο κυνήγι του τίτλου.

187338_heroa

Η μάχη για την κορυφή κράτησε μέχρι την τελευταία αγωνιστική, όταν η Λα Κορούνια φιλοξενούσε την Εσπανιόλ και χρειαζόταν μόνο έναν πόντο για να στεφθεί πρωταθλήτρια. Ο 37χρονος Ντονάτο έβαλε μπροστά τους γηπεδούχους, η οποίοι με μια περήφανη νίκη με 2-0 κατέκτησαν το ισπανικό πρωτάθλημα.

5661d694-6068-4608-ac84-63310a0a0a6b-deportivo-2000-previeworg

Πάνω από 200.000 οπαδοί της ομάδας, σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της πόλης, ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την τεράστια επιτυχία μιας μεγάλης ομάδας, που έγραψε ιστορία στο ισπανικό και γενικότερα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή