Το “pasillo” στους πρωταθλητές…

2210
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Αναμφίβολα ήταν μια σπάνια εικόνα που μας έχει μείνει στο μυαλό από τα “clasico” των τελευταίων χρόνων. Δεν συναντάς βέβαια τέτοιες σκηνές σε ένα ντέρμπι που συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, κάτι τέτοιες εικόνες δείχνουν περίτρανα ότι το ποδόσφαιρο είναι πολιτισμός, αλτρουισμός και ανωτερότητα, πέρα από μίση, έχθρες και αντιπαλότητα.

Μάιος του 2008, τελευταίες αγωνιστικές στο ισπανικό πρωτάθλημα και η Ρεάλ φιλοξενεί την αιώνια αντίπαλο Μπαρτσελόνα στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”. Η “βασίλισσα” ήταν και μαθηματικά πρωταθλήτρια και το μεγάλο ντέρμπι είχε χάσει την αίγλη του πριν καν ξεκινήσει. Άνετη κατάκτηση του τίτλου για τη Ρεάλ, με την Μπάρτσα να μένει στην τρίτη θέση, πίσω και από τη Βιγιαρεάλ και 18 πόντους από την κορυφή. Δίκαιοι πρωταθλητές οι “μερένχες”, έκαναν περίπατο στην Πριμέρα Ντιβισιόν εκείνης της σεζόν.

Στην Ισπανία είθισται οι αντίπαλοι να τιμούν τους μαθηματικούς πρωταθλητές με έναν ιδιαίτερο τρόπο: κάνοντας pasillo, δηλαδή οι παίκτες παρατάσσονται σε δύο σειρές μπροστά από τη φυσούνα, σχηματίζοντας έναν… διάδρομο, και χειροκροτούν τους τροπαιούχους καθώς αυτοί περνούν ανάμεσά τους. Το συγκεκριμένο έθιμο συναντάται και σε άλλες χώρες, όπως στην Αγγλία, όπου αναφέρεται ως… τιμητική φρουρά (guard of honour), με σαφείς επιρροές από τον στρατό.

real-barcelona

Προφανώς πολλοί θα περίμεναν να γίνει το pasillo από άλλον αντίπαλο και σε άλλη αναμέτρηση, και όχι στο μεγάλο ντέρμπι μίσους, ωστόσο το έθιμο είναι έθιμο… Έτσι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, αστέρια όπως ο Μέσι, ο Ανρί, ο Τσάβι, ο Τουρέ, ο Πουγιόλ, ο Ζαμπρότα και ο Αμπιντάλ, στήθηκαν σε δύο σειρές και απέδωσαν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ο Ράμος, ο Κασίγιας, ο Ραούλ, ο Γκούτι, ο Σνάιντερ και ο Ρόμπεν πέρασαν τον φανταστικό διάδρομο που σχημάτισαν οι αντίπαλοί τους, καταχειροκροτούμενοι από αυτούς και από όλο το γήπεδο.

1860600_640px

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ρεάλ συνέτριψε την αντίπαλό της με 4-1, χάρη σε τέρματα των Ραούλ, Ρόμπεν, Ιγκουαΐν και Νίστελρόι, δείχνοντας ότι δεν είχαν σκοπό να χαριστούν σε κανέναν, ακόμα και σε ένα παιχνίδι-γιορτή. Οι “μπλαουγκράνα” μείωσαν στο τέλος με τον Ανρί, σε ένα ντέρμπι που θα μείνει στην ιστορία για την πολύ όμορφη εικόνα που μας χάρισε πριν από την έναρξή του.

el-clasico2

Μια εικόνα που δείχνει ότι ο πολιτισμός, η παραδοχή της ανωτερότητας του νικητή και το fair play πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διδάσκει το ποδόσφαιρο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή