Το… μυστικό του Ζλάταν!

764

Διανύει το 35ο έτος της ηλικίας του, ωστόσο βλέποντάς τον τόσο μέσα στο χορτάρι όσο και σε σωματική κατάσταση, είναι να απορείς. Πώς βαστιέται σε τόσο καλή φόρμα; Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για έναν παίκτη που κουβαλάει σωρεία απαιτητικών ετών σε κορυφαία κλαμπ και δύσκολες διοργανώσεις ή που και φέτος κάνει… πλάκα στους αντιπάλους του και οδηγεί τη Γιουνάιτεντ. Δεν είναι δα και ο Ράσφορντ, που είναι μόλις 19 ετών…

Ποιο είναι όμως το μυστικό του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς; Ο προσωπικός του γυμναστής-φυσιοθεραπευτής, Ντάριο Φορτ. Αυτός είναι ο κύριος υπεύθυνος ώστε να τον κρατά σε φόρμα και μετά από σχεδόν 800 παιχνίδια καριέρας να συνεχίζει να βρίσκεται στους κορυφαίους παίκτες του πλανήτη.

Το δόγμα του; «Κάν’ το όπως σ’ το λέω κι όχι όπως το κάνω εγώ» με τις… συστάσεις να κάνουν λόγο για έναν πολύ, μα πολύ άγριο και απαιτητικό άνθρωπο, αλλά με την καλή έννοια.

 

Ο Ντάριο Φορτ, λοιπόν, έπιασε δουλειά πριν ακόμα την περίοδο προετοιμασίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ώστε ο Ζλάταν να είναι απόλυτα έτοιμος από άποψης φυσικής κατάστασης και σωματικής και φυσικά συνεχίζει το έργο του ακόμα και μέσα στη σεζόν,  καθώς ήταν εξαρχής απαίτηση του Ζλάταν αυτή. Το οξύμωρο ξέρετε ποιο είναι;

39187d6300000578-3822962-image-a-73_1475662420635Μπορεί να μην κάθεται στον πάγκο της Μάντσεστερ με το υπόλοιπο σταφ, τους γιατρούς και τους φυσιοθεραπευτές, ωστόσο πληρώνεται κανονικά από το κλαμπ κι όχι από τον Ιμπραΐμοβιτς. Υποστηρίζει φυσικά το σταφ της ομάδας, θεωρείται μέλος του, αλλά είναι ο προσωπικός του Ζλάταν κυρίως.

Ο Ιταλός φυσιοθεραπευτής, ο οποίος δούλευε στις ακαδημίες της Μίλαν, πριν αναλάβει τον Ιμπραΐμοβιτς αποκλειστικά, είναι αυτός που κοιτά να τον κρατά σε καλή κατάσταση με προγράμματα, διατροφές και μακριά από κακές συνήθειες ώστε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και φόρμα. Ο μεγαλύτερος τραυματισμός άλλωστε του Ζλάταν έχει κρατήσει 45 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως δεν μιλάμε μόνο για απλά καλή τύχη.

391edf0500000578-3822962-image-m-71_1475661484283

Για πάνω από πέντε χρόνια ο Ζλάταν ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα βελτίωσης και σκληρής προετοιμασίας, αλλά ο Φορτ έχει φροντίσει να μη συμπεριλαμβάνει σε αυτό βαρετές προπονήσεις ώστε να δίνει το 100% ο Ιμπραΐμοβιτς επιδιώκοντας πάντα το καλύτερο δυνατό. Γι’ αυτό τον λόγο πολλές φορές περιλαμβάνονται σε αυτό ασκήσεις από πολεμικές τέχνες, κάτι που αγαπά ιδιαίτερα ο Σουηδός. Στο πρόγραμμά του βέβαια, κύρια πτυχή είναι να κρατάει φρέσκα τα πόδια του και να μην αλλοιώνεται η ταχύτητά του, κάτι που έγινε πιο επιτακτικό όταν πέρασε τα 30 ο Ζλάταν.

Στην καθημερινότητα του Ιμπραΐμοβιτς υπάρχει πάντα μέσα ο Φορτ. Όσο κάνει διάδρομο ακούγοντας ρέγκε μουσική ή όταν σηκώνει βάρη ώστε να συντηρεί τη σωματοδομή του, πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο Φορτ. Ο Ζλάταν ανέκαθεν έλεγε ότι ήθελε έναν γιατρό ή έναν φυσιοθεραπευτή ως… «καλύτερο φίλο», που πάντα θα βρίσκεται στο πλάι του ώστε να μη χάνεται χρόνος σωστής αποθεραπείας.

391ee43200000578-3822962-image-a-69_1475661373924

Ο Φορτ ακολούθησε φυσικά τον Ζλάταν από το Παρίσι και την Παρί Σεν Ζερμέν στο Μάντσεστερ. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί στη Μίλαν και ο Ιμπραΐμοβιτς κατάλαβε γρήγορα πως ήθελε μία επιβλητική παρουσία, όπως αυτή του Φορτ, μαζί του και στο Παρίσι. Τον επέλεξε από τη πρώτη στιγμή και δικαιώθηκε καθώς στην Παρί είχε 113 γκολ σε 117 συμμετοχές.

Ο Φορτ βέβαια είχε κι άλλους παίκτες υπό την εποπτεία του, όπως ο Μάρκο Βεράτι και όταν έφυγε ο Ζλάταν από την Παρί, οι άνθρωποι της ομάδας πίστευαν ότι θα μείνει στους πρωταθλητές Γαλλίας, ωστόσο οι ελπίδες τους αποδείχθηκαν φρούδες. Ήταν απαίτηση του Ζλάταν να τον ακολουθήσει και πάλι και φυσικά στη Μάντσεστερ δεν είχαν την παραμικρή αντίρρηση. Ο Μουρίνιο καλωσόρισε τον Φορτ κατανοώντας πως είναι καλό για τον Ζλάταν να έχει κάποιον δίπλα του και να συνεχίζει το πρόγραμμά του ακόμα και στα τετραήμερα που οι προπονήσεις είναι διαφορετικές λόγω των εθνικών ομάδων.

zlatan

Ο Φορτ είναι ο άνθρωπος βέβαια και του προπονητή. Είχε άριστη επικοινωνία με τον Λοράν Μπλαν στην Παρί ενημερώνοντάς τον για την κατάσταση του Ζλάταν, κάτι που κάνει και τώρα με τον Μουρίνιο. Ίσως ο Ιταλός γυμναστής-φυσιοθεραπευτής να είναι και ο λόγος που πιστεύουν στη Μάντσεστερ πως ο Ζλάταν θα υπογράψει το καλοκαίρι ακόμα έναν χρόνο συνεργασίας, καθώς βλέπουν το πόσο σκληρά προπονείται και ότι θέλει -παρά τα χρόνια του πλέον- να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα αποτελέσματά του στα εργομετρικά των παικτών της Γιουνάιτεντ ήταν τα καλύτερα, ενώ αγωνιζόμενος είναι σαν να μην έχει περάσει χρόνος από πάνω του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή