Νέα, δίχως ίχνος φόβου, συσπειρωμένη. Το όνομά της; Μονακό! Την γνωρίζαμε αλλά μας συστήθηκε ξανά. Ξεπρόβαλε μέσα από το… βροχερό Μάντσεστερ. Βγήκε μέσα από την καταιγίδα του 5-3 με τη Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα και με ιστορική ανατροπή δεδομένων, επικράτησε με 3-1 στο «Πριγκιπάτο» παίρνοντας την πρόκριση για 2η φορά στις 3 τελευταίες σεζόν στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι αρκετό για τους πρωτοπόρους της γαλλικής λίγκας;

  • Ο Κίλιαν Εμπαπέ προειδοποίησε τους μεγάλους ανταγωνιστές: «Αυτό, είναι μόνο η αρχή»!

Kylian Mbappé

653582424_8661

Καλά καταλάβατε… Δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε με τον νεαρότερο, τον πλέον πολυσυζητημένο, το “next big thing” της Μονακό αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Εμπαπέ, ηλικίας 18 ετών παρακαλώ, σκόραρε και στα δύο ματς με την Μάντσεστερ Σίτι, στις πρώτες του συμμετοχές στην βασική 11άδα στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ένα τρομερό ταλέντο, ο οποίος τρομοκράτησε από το ξεκίνημα του αγώνα την άμυνα της Μάντσεστερ Σίτι και τον Τζον Στόουνς. Ο Καμπαγέρο έσωσε την ομάδα του στο 7΄στο σουτ του Γάλλου στράικερ ωστόσο ένα λεπτό αργότερα βρίσκονταν στη σωστή θέση, ώστε με πλασέ από κοντά να κάνει το πρώτο βήμα για τη Μονακό στον δρόμο για την ανατροπή του 5-3.

Ίσως και να είναι υπερβολικό, ίσως και να βιάζονται αρκετά θα λέγαμε αλλά ήδη κάποιοι λένε πως μετά από χρόνια, αν θέλουμε να καταδείξουμε την ποιότητα ενός στράικερ θα τον αποκαλούμε «τον νέο Κίλιαν Εμπαπέ».

«Ο νέος Τιερί Ανρί» είναι ο τίτλος που επιτρέπει ο ίδιος. Το είδωλό του. Έτσι τον έχουν αποκαλέσει και τον ίδιο και με φιλοφρόνηση κάνει πίσω σε ότι φορά την σύγκριση με τον θρύλο της Γαλλίας και της Άρσεναλ. Δεν θέλει να μιλάνε για τον ίδιο (ακόμα) παρά μόνο στέκεται στο… «Κοίτα τα μάτια μου, όλα λάμπουν. Αυτό είναι πραγματικά απίστευτο. Το απολαμβάνω όλο αλλά είναι μόνο η αρχή των πραγμάτων» είπε ο Man of the match στο Πριγκιπάτο.

Το «διαμάντι» από τη Γαλλία έχει φέτος σε 31 παιχνίδια 17 γκολ και 10 ασίστ. Με τα δύο γκολ που πέτυχε στα δύο παιχνίδια με την Μάντσεστερ Σίτι έγραψε μάλιστα ιστορία καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης (18 χρονών και 85 ημερών) που σκόραρε και στα δύο παιχνίδια ξεπερνώντας τους Ανελκά (21 ετών και 56 ημετών) και Ρούνεϊ (21 ετών και 168 ημερών).

14896629413402

Ο Εμπαπέ, έχει συμβόλαιο μέχρι το 2019 με τη Μονακό ωστόσο ήδη οι φήμες οργιάζουν. Ο ίδιος μάλιστα σε συνέντευξή του είχε πει πως απέρριψε την πρόταση του Ζιντάν για να φορέσει τη λευκή «βασιλική» φανέλα. Δεν ήθελε να αφήσει τη χώρα του από τόσο μικρός ωστόσο το 2012 έκανε πραγματικότητα το όνειρό του και συνάντησε το είδωλό του: Τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

«Ήμουν ένα παιδί που τον καλούσε ο σπουδαιότερος παίκτης του γαλλικού ποδοσφαίρου (Ζιντάν). Ήταν ειλικρινής μαζί μου, είχαμε μια καλή κουβέντα αλλά είπα «όχι» στη Ρεάλ γιατί δεν ήθελα να αφήσω από τόσο νωρίς την πατρίδα μου. Πιστεύω πως έκανα μία σωστή επιλογή»…

Φίλοι

Δεν αποτελεί είδηση ούτε μυστικό. Για να πετύχει μία ομάδα πρέπει να έχει άριστο κλίμα συντροφικότητας στα αποδυτήρια της. Στη Μονακό όχι απλά αυτό συμβαίνει αλλά ίσως και να μπορούμε να μιλήσουμε για ένα… μάτσο στενούς φίλους.

653600956_8661Ο 22χρονος Γάλλος αριστερός μπακ Μπέντζαμιν Μέντι ο οποίος είχε συμμετοχή στο 2ο γκολ από τον Φαμπίνιο και πραγματοποίησε γενικά ένα ακόμα σπουδαίο παιχνίδι κατέδειξε μετά την πρόκριση με τα λεγόμενά του, του λόγου το αληθές. «Είμαστε πολύ καλοί φίλοι όλοι μεταξύ μας και το απολαμβάνουμε πραγματικά που βρισκόμαστε στο χορτάρι και προσπαθούμε όλοι μαζί. Διασκεδάζουμε παίζοντας ποδόσφαιρο και όσο το απολαμβάνουμε τόσο δεν αισθανόμαστε την πίεση για τα παίρνουμε τα αποτελέσματα».

Κανένας Φόβος

653600638_8661

Η φιλοσοφία της ομάδας φυσικά ξεκινάει από το… πάνω ράφι. Από τον προπονητή. Τον Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ο Πορτογάλος τεχνικός εξήγησε: «Είχα ερωτηθεί από έναν δημοσιογράφο πριν από το ματς, αν φοβόμουν. Παιχνίδια σαν αυτά σημαίνουν να τα απολαμβάνουμε και εγώ αγαπώ αυτά τα παιχνίδια, που διακυβεύονται τόσα πολλά».

Η Μονακό που κυριάρχησε στα πρώτα 45 λεπτά, βρήκε έξτρα κουράγιο για την πρόκριση όταν σκόραρε ο Λιρόι Σανέ για τη Σίτι μειώνοντας στο 70΄και δίνοντας σκορ πρόκρισης… Ο μέσος Μπερνάρντο Σίλβα εξήγησε: «Δεν τρέμαμε στο 2-1. Η δύναμή μας όλη της σεζόν έχει αποδειχθεί πως δεν φοβόμαστε να παίξουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τον Μπακαγιόκο που μας οδήγησε στα προημιτελικά».

https://www.youtube.com/watch?v=Eos99IYbHKg

Το «πριγκιπάτο» για (τους) μεγάλους άντρες

Κάνοντας το καθήκον τους για τη νεότερη γενικά, ο τερματοφύλακας Ντάνιελ Σούμπασιτς και ο Αντρέα Ράγκι στα 32 τους, κατείχαν σημαντικούς ρόλους στην πρόκριση. Ο Σούμπασιτς εξιλεώθηκε από το λάθος στο πρώτο παιχνίδι με πολύ καλές επεμβάσεις ενώ ο Ράγκι είχε καλές ευκαιρίες μέχρι να αντικατασταθεί στο δεύτερο μέρος.

653598446_8661Ο Σούμπασιτς χωρίζει τα αποδυτήρια της Μονακό σε αυτά των «ενηλίκων» και των «ταλαντούχων παιδιών». Στους… ενήλικες, φυσικά ο Ρανταμέλ Φαλκάο που μετά το μνημειώδες γκολ του στο Μάντσεστερ απουσίασε από τον επαναληπτικό εξαιτίας τραυματισμού και ο Καμίλ Γκλικ, ο οποίος μετά την τιμωρία του (κάρτες) θα είναι πίσω για τη Μονακό για τα προημιτελικά.

https://www.youtube.com/watch?v=lI_YW9Diddw