Το… γερμανικό βομβαρδιστικό που τα σήκωσε όλα!

938
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Μαραντόνα και Πελέ είναι οι κουρφαίοι όλων των εποχών, ο Κρόιφ είναι αξεπέραστος, όπως υπάρχουν κι άλλοι all time παικταράδες, που έγραψαν ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τα επιτεύγματά τους. Ένας από αυτούς είναι και ο Γκερντ Μίλερ, ο οποίος γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1945.

Το “γερμανικό βομβαρδιστικό”, όπως αποκαλούνταν, έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία, καθώς τα κατορθώματά του σίγουρα τα ζηλεύουν πολλοί κορυφαίοι αστέρες. Η εκτελεστική του δεινότητα και η ικανότητά του να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα ήταν παροιμιώδεις και οι αριθμοί του ζαλίζουν. Με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, με την οποία άφησε εποχή, σε εθνικό επίπεδο πέτυχε 365 γκολ σε 427 ματς, σηκώνοντας 4 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα! Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε 66 τέρματα σε 74 ματς. Με την εθνική του ομάδα έχει το απίστευτο 68 γκολ σε 62 συμμετοχές, όντας μέχρι το 2006 ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε Παγκόσμια Κύπελλα (τον ξεπέρασε τότε ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο).

Sports

Αν και μικρόσωμος, μόλις 1,76μ. ύψος, έχει τον τρίτο καλύτερο μέσο όρο τερμάτων στον κόσμο, σε επίπεδο εθνικών ομάδων… Μάλιστα στη Δυτική Γερμανία στατιστικά σκόραρε πάνω από 1 γκολ ανά ματς, ξετινάζοντας τα αντίπαλα δίχτυα. Είναι στη 12η θέση των σκόρερ όλων των εποχών, ενώ το 2004 ο Πελέ τον συμπεριέλαβε στη λίστα των 100 μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών εν ζωή. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτές οι διακρίσεις του. Το 1999 το IFFHS (Διεθνές Ινστιτούτο Καταγραφής της ποδοσφαιρικής Ιστορίας και των Στατιστικών) έκανε ψηφοφορία και τον ανέδειξε 9ο Ευρωπαίο παίκτη του προηγούμενου αιώνα και 13ο παγκοσμίως!

ng0e2c2c19-b9fb-4230-9bec-8d4be8daeb84

Τον έχουν χαρακτηρίσει ως “ο καλύτερος επιθετικός παίκτης που είδε ποτέ ο κόσμος”, προσθέτοντας πως “‘άπαξ και έφτανε η μπάλα στα πόδια του… τα υπόλοιπα γίνονταν ιστορία”. Ο προπονητής του, το πάλαι ποτέ, στην εθνική της Δυτικής Γερμανίας, Helmut Schön τον είχε περιγράψει ως “τον άνθρωπο για τα μικρά γκολ”. Για τον κόσμο ήταν ο “Der Bomber”. Για τον ίδιο “ένας τύπος που… μύριζα το γκολ και για αυτό ήμουν ένα κλάσμα δευτερολέπτου πιο γρήγορος από τον αμυντικό“.

germanys-gerd-muller

Ο Μίλερ θα έγραφε ωστόσο ιστορία στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, όταν ολοκλήρωσε την πορεία της Δυτικής Γερμανίας ως ο κορυφαίος σκόρερ του θεσμού με 10 γκολ σε 6 παιχνίδια! Ο ίδιος τονίζει τη σημαντικότητα εκείνης της διοργάνωσης ως εξής: «Εκείνη η διοργάνωση ήταν πιο σημαντική για μένα από το 1974. Είχαμε τότε μια εκπληκτική ομάδα, παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν την ομάδα του Ευρωπαϊκού του 1972 ως την καλύτερή μας». Ο «Der Bomber» ήταν στα γήπεδα του Μεξικού πραγματικά δαιμονισμένος, με τα δύο απανωτά χατ-τρικ του με Βουλγαρία και Περού να του εξασφαλίζουν το Χρυσό Παπούτσι του θεσμού και αργότερα τη Χρυσή Μπάλα!

Παρά την ασύλληπτη επίδοση του Μίλερ ωστόσο, δεν θα υπήρχε κούπα για εκείνον και την τρομερή του παρέα στο Μουντιάλ του 1970: η Ιταλία θα νικήσει τα Πάντσερ με 4-3, παρά τα δύο γκολ του Μίλερ, σε έναν δραματικό ημιτελικό που έφτασε μέχρι την παράταση… Στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο όμως του 1974, ο Μίλερ θα είναι συνεπέστατος στο ραντεβού του με την Ιστορία, σκοράροντας ένα εκπληκτικό νικητήριο γκολ στον τελικό με την Ολλανδία, εκεί στο 43ο λεπτό στο «Olympiastadion» του Μονάχου!

Τα ρεκόρ του ωστόσο παραμένουν: σε ηλικία 21 ετών, ψηφίστηκε κορυφαίος Γερμανός παίκτης της χρονιάς (1967), πριν κατακτήσει για άλλη μια φορά τον τίτλο δύο χρόνια αργότερα. Το 1970 έγινε ο πρώτος Γερμανός ποδοσφαιριστής που στέφθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης της χρονιάς, αφού κατέκτησε τον τίτλο του τοπ σκόρερ στο Μουντιάλ του 1970. Και βέβαια έχει τρεις συμμετοχές στη χρυσή ενδεκάδα της FIFA (1971, 1972, 1973) και μία στην αντίστοιχη της UEFA (1973) που προσυπογράφουν ποιος ακριβώς ήταν το φοβερό γερμανικό βομβαρδιστικό της εστίας… Τα έχει σηκώσει κυριολεκτικά όλα: πρωτάθλημα, Κύπελλο, Κύπελλο Πρωταθλητριών, Διηπειρωτικό, EURO, Μουντιάλ, Χρυσή Μπάλα, Χρυσό Παπούτσι!!

Το δυσάρεστο είναι ότι στην ηλικία των 71 ετών, ο Γκερντ Μίλερ πάσχει από Αλτσχάιμερ, ωστόσο τα επιτεύγματά του έχουν γραφτεί ανεξίτηλα στην Ιστορία…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή