Τελικοί που έμειναν στη μνήμη μας τα τελευταία 25 χρόνια!

402
Τελικοι

Πάντα όταν έρχονται βραδιές με παιχνίδια για το Τσάμπιονς Λιγκ, εμείς θυμόμαστε τις στιγμές που χαράχθηκαν στη μνήμη μας τα τελευταία 25 χρόνια τους τελικούς της διοργάνωσης. Γιατί υπάρχουν τελικοί και τελικοί. Άλλοι έμειναν στην ιστορία, άλλοι πέρασαν απαρατήρητοι και άλλοι ξεχάστηκαν αμέσως…

ΑΘΗΝΑ 1994: Μίλαν-Μπαρτσελόνα 4-0

Η dreamteam του Γιόχαν Κρόιφ, Μπαρτσελόνα, στο απόγειο της δόξας της διεκδικούσε ακόμα έναν τίτλο μετά από αυτόν του 1992. Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν τόσο απλά, γιατί βρήκε απέναντι της μία Μίλαν αποφασισμένη για την κούπα. Οι «ροσονέρι» προκάλεσαν αίσθηση, όχι τόσο με την επικράτησή τους, όσο με το εύρος αυτής της νίκης, καθώς υπέταξαν του Καταλανούς με 4-0, χάρη σε γκολ του Μασάρος (2), Σαβίσεβιτς και Ντεσαγί. «Μαγικός» τελικός για τους Ιταλούς, που στη γειτονική τους χώρα, την Ελλάδα, έδειξαν τη δύναμή τους.

ΜΟΝΑΧΟ 1997: Ντόρτμουντ-Γιουβέντους 3-1

Ένας ακόμα τελικός που έμεινε στην ιστορία εξαιτίας της επικράτησης του αουτσάιντερ. Η «Γιούβε» ήθελε να υπερασπιστεί το στέμμα της, όμως βρήκε απέναντί της μια ψυχωμένη Μπορούσια η οποία τη νίκη κατά κράτος με το επιβλητικό 3-1. Ο τελικός ξεχώρισε και για τις γκολάρες του Λαρς Ρίκεν με ψιλοκρεμαστό σουτ, με το οποίο σφράγισε τη νίκη, αλλά και του Ντελ Πιέρο με υπέροχο τακουνάκι.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1999: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν Μονάχου 2-1

Τελικός-εποποιία! Ένα ματς που χάραξε τις μνήμες μας και θα το θυμόμαστε για πάντα. Τόσο για την εξέλιξη του αγώνα, όσο και για την ανατροπή των Άγγλων στα τελευταία λεπτά. Οι Βαυαροί προηγήθηκαν νωρίς με τον Μάριο Μπάσλερ και ακουμπούσαν την κούπα έως τα τελευταία δευτερόλεπτα. Ώσπου στις τελευταίες απέλπιδες προσπάθειες των Άγγλων ο Μπέκαμ εκτέλεσε κόρνερ στο οποίο είχε προωθηθεί μέχρι και ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ, Πέτερ Σμάιχελ. Και έτσι, ο Σέριγχαμ με κοντινό πλασέ έφερε το ματς σε ισορροπία. Όλα έδειχναν παράταση, αλλά είχε ακόμα «ζουμί» το παιχνίδι! Οι Άγγλοι ήταν αποφασισμένοι για ανατροπή και για να γράψουν ιστορία. Και τα κατάφεραν, όταν από νέο κόρνερ του Μπέκαμ, ο Σόλσκιερ με προβολή χάρισε έναν τίτλο που ούτε οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ δεν πίστευαν! Να σημειώσουμε έτσι, η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε ολοκληρώσει τη χρονιά με τρεμπλ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2005: Λίβερπουλ-Μίλαν 3-3 (4-3 πέναλτι)

Ο πιο δραματικός τελικός όλων των εποχών και η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία. Οι «ροσονέρι» προηγήθηκαν στο ημίχρονο με 3-0 και έδειχναν να έχουν στήσει πάρτι στην Τουρκία, χάρη στα γκολ των Μαλντίνι και Κρέσπο (2). Κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί το αποτέλεσμα να αλλάξει, εκτός από τον αρχηγό της Λίβερπουλ Στίβεν Τζέραρντ. Ο Άγγλος μέσος με κεφαλιά στο δεύτερο μέρος μείωσε σε 3-1 και σάλπισε την αντεπίθεση… Και τα κατάφεραν, αφού με δύο ακόμα γκολ του Σμίτσερ και Αλόνσο ήρθε η ισοφάριση και έτσι το ματς πήγε παράταση. Εκεί η Μίλαν έχασε κλασικές ευκαιρίες με τον Σεφτσένκο, αλλά και ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, ο τίμιος Ντούντεκ έπιασε τα… άπιαστα. Έτσι το ματς πήγε πέναλτι και η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε την ανατροπή που γράφτηκε στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ και από τότε δεν έχουμε ξαναδεί κάτι ανάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή