Σάμουελ Οκουνόουο: Ο πρώην της Μπαρτσελόνα που τα έχασε όλα σε μια νύχτα…

3529
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Τον θυμάστε τον Σάμουελ Γκμπένγκα Οκουνόουο; Τον Νιγηριανό αμυντικό που έπαιξε στην Μπαρτσελόνα και πέρασε και από την Ελλάδα χωρίς να ακουμπήσει; Ούτε εμείς τον θυμόμασταν, αλλά η ιστορία του έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ είναι και τραγική, αφού δεν είχε την καριέρα που θα μπορούσε και εντέλει έχασε την περιουσία του…

Γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1989 στην Ιμπαντάν της Νιγηρίας. Από μικρό παιδάκι έτρεφε τεράστια αγάπη για το ποδόσφαιρο, αφού άρχισε να την κλοτσά πριν καν μάθει να περπατά. Μάλιστα, πολλά βράδια κοιμόταν αγκαλιά με μια μπάλα! Έδειξε ότι έχει ταλέντο, έτσι πολλές ομάδες της χώρας του τον ανακάλυψαν. Ένας δυνατός και γρήγορος μπακ, με δεξί πόδι, δεν πέρασε απαρατήρητος και στα 16 του εντάχθηκε στην ομάδα Shooting Stars.

Φυσικά η απόδοσή του ξεχώριζε και γρήγορα κλήθηκε στην εθνική Νέων της Νιγηρίας. Μάλιστα, στα 18 του κατέκτησε ένα τουρνουά μικρών ηλικιών, νικώντας στον τελικό την εθνική Ισπανίας, στην οποία τότε αγωνιζόταν ο Τσάβι. Οι Ισπανοί παίκτες που ανήκαν στην Μπαρτσελόνα εντυπωσιάστηκαν από τα προσόντα του και τον κάλεσαν να δοκιμαστεί στους “μπλαουγκράνα”. Αυτός φυσικά και πήγε και έναν χρόνο μετά εντάχθηκε στη πρώτη ομάδα, χτυπώντας θέση βασικού μαζί με τον Ράιζιγκερ, με συμπαίκτες τον Ριβάλντο, τον Τζιοβάνι, τον Φίγκο και τον Όβερμαρς!

Με τη φανέλα της Μπάρτσα έπαιξε 21 φορές, τις 15 βασικός. Στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν τα πήγε και τόσο καλά, όμως κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας του 1999, πριν πάει δανεικός στην Μπενφίκα. Στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα έμεινε από το 1998 έως το 2001, όμως υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και δεν μπόρεσε να επανέλθει ποτέ στο πρότερο επίπεδό του. Έφυγε και πέρασε από ομάδες της Αλβανίας (Τίρανα), της Ουκρανίας (Μέταλουργκ Ντόνετσκ) και της Ρουμανίας (Ντιναμό Βουκουρεστίου). Για όσους δεν το γνώριζαν, πήρε μεταγραφή και στον Ιωνικό, όπου έμεινε από το 2001 έως το 2003!

Οι τραυματισμοί δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ κι έτσι ο Οκινόβο έφτασε μέχρι και σε ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αγγλίας. Στα 33 του επέστρεψε στη Νιγηρία για λογαριασμό των Sunshine Stars, όπου του επεφύλαξαν υποδοχή ήρωα. Όμως ξαναχτύπησε και έναν χρόνο μετά αναγκάστηκε να αποσυρθεί. Όμως τα βάσανά του δεν είχαν τελειώσει… Το 2012 το σπίτι του στην Ιμπαντάν κάηκε ολοσχερώς και μαζί με τα περιουσιακά του στοιχεία, κάηκαν και όλα τα μετάλλια και τρόπαιά του.

Η Μπαρτσελόνα δεν τον ξέχασε. Τον βοήθησε πολύ οικονομικά, ενώ του έστειλε όλα τα αναμνηστικά μετάλλια και τρόπαια από τα χρόνια που αγωνίστηκε στο “Καμπ Νόου”! Ο Σάμουελ Οκουνόουο ξεκίνησε μια καριέρα γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες, όμως τα έχασε όλα σε μια νύχτα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή