Ροστόφ: Μια… σταχτοπούτα στους ομίλους

313
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Η ρωσική Ροστόφ είναι η φετινή πρωτάρα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και το iperiodico.gr σάς τη… συστήνει

Σαρωτική ήταν το βράδυ της Τετάρτης η Ροστόφ, καθώς διέλυσε με 4-1 τον Άγιαξ και πήρε το εισιτήριο για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Όμως, ποια είναι αυτή η… άσημη ρωσική ομάδα που τράβηξε έτσι ξαφνικά τα βλέμματα όλης της Ευρώπης;

Η ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Ιδρύθηκε στις 10 Μαΐου του 1930 και αρχικώς ονομαζόταν «Σελμάστροϊ». Μετονομάστηκε σε «Σελμάς» το 1936 και «Τράκτορ» το 1941. Το 1950 συμμετείχε στη Νότια Ζώνη της περιφερειακής λίγκας Αζόφ-Ντον της Ε.Σ.Σ.Δ. Την επόμενη χρονιά τοποθετήθηκε στη Β’ Κατηγορία του σοβιετικού ποδοσφαίρου. Το 1953 μετονομάστηκε σε «Τορπέντο» και το 1958 σε «Ροστσελμάς».

FC_Rostov_logo.svg

Το 2003 απέκτησε το σημερινό της όνομα, «ΦΚ Ροστόφ», και την ίδια χρονιά έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ρωσίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, χάνοντας με 1-0 από τη Σπαρτάκ Μόσχας. Το 2007 τερμάτισε τελευταία στο Πρωτάθλημα Ρωσίας και υποβιβάστηκε στην Α’ Κατηγορία. Παρ’ όλα αυτά, επέστρεψε άμεσα στην κορυφαία ρωσική κατηγορία ως πρωταθλήτρια της Α’ Κατηγορίας, όπου και αγωνίζεται έως σήμερα.

Η ΕΔΡΑ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η έδρα της είναι το «Ολίμπ-2» στο Ροστόφ, χωρητικότητας 15.840 θεατών, και τα χρώματά της είναι το κίτρινο και το μπλε. Προπονητή έχει τον Κιριτσένκο, ενώ να σημειωθεί ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, είχε μέχρι πριν πρόσφατα το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της και είχε διατελέσει και πρόεδρος. Τώρα φέρεται να κατέχει μικρό ποσοστό μετοχών.

Stadium_Olimp-2._Rostov-on-Don._The_match_FC_Rostov_-_CSKA._March_2016_-_2

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Τη σεζόν 2015-16 η Ροστόφ κατετάγη δεύτερη στο πρωτάθλημα της Ρωσίας (πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον δεύτερο προκριματικό γύρο αντιμετώπισε την Άντερλεχτ, την οποία απέκλεισε μετά από ισοπαλία στη Ρωσία και νίκη με 2-0 στο Βέλγιο. Σειρά πήρε ο Άγιαξ, με τους Ρώσους να φεύγουν με το 1-1 από την Ολλανδία και στην έδρα τους να πετυχαίνουν ευρεία νίκη με 4-1.

Πρωταγωνιστής για τη ρωσική ομάδα είναι ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Κριστιάν Νομπόα, ενώ σημαντικοί είναι επίσης και οι Πόλοζ (επιθετικός), Καλάτσεφ και Ντουμπιά (μέσοι).

Έχει κατακτήσει μόνο έναν τίτλο στην ιστορία της, το Κύπελλο Ρωσίας το 2014, ενώ η ευρωπαϊκή της πορεία είναι πολύ φτωχή, καθώς περιοριζόταν απλώς σε συμμετοχές σε προκριματικές φάσεις. Στην κλήρωση θα μπει στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή