Ρέτζι Μίλλερ: Ο “δολοφόνος” της New York

295

Ο Ρέτζι Μίλλερ με 8 πόντους στα τελευταία 8,9 δευτερόλεπτα είχε “πνίξει” τους Νικς μέσα στη Νέα Υόρκη και έγινε ο δολοφόνος τους! 


Όταν ο λόγος γίνεται για τον Ρέτζι Μίλλερ οι συστάσεις πραγματικά περισσεύουν! Τον άνθρωπο αυτόν που παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο μπάσκετ αφενός για το «δολοφονικό» του τρίποντο ιδίως σε συνθήκες ζόρικες και πίεσης, αφετέρου για το… trash talking που επιστράτευε. Τα όρια του Κέβιν Γκαρνέτ δεν τα ξεπέρασε αλλά ήταν αναμφίβολα αυτός που επηρέαζε εν πολλοίς τους αντιπάλους του με όλα αυτά που τους έλεγε αδιάκοπα. Για ρωτήστε και τον Τζον Σταρκς τί πέρασε  στις επικές μονομαχίες των Ιντιάνα Πέισερς με τους Νιου Υόρκ Νικς.

ΤΖΟΝ ΣΤΑΡΚΣ: ΤΟ «ΘΥΜΑ» ΤΟΥ!

«Ήθελα πραγματικά να τον κτυπήσω. Ήμουν τόσο έξαλλος μαζί του» θυμόνταν ο άλλοτε σούτινγκ γκαρντ των Νικς, δυναμικός γαρ κι αυτός και σεσημασμένος του σκληρού παιχνιδιού. Ο Ρέτζι πάντα γέλαγε. Ναι, με ειρωνικό ύφος αλλά και γέλιο μικρού παιδιού που δεν μπορούσε να κρύψει την… αταξία του. «Το 70% του trash talking το χρησιμοποιώ για να βρω προσωπικό κίνητρο. Το 30% ήταν για να δω πόσο μπορώ να επηρεάσω τον αντίπαλό μου». Και το κατάφερνε. Ο δύσμοιρος ο Σταρκς δεν άντεξε. Τον πλησίασε σε σε μία επιστροφή τον ακούμπησε στο πρόσωπο και… ο Μίλλερ έφευγε πίσω παραπατώντας πιάνοντας το πρόσωπό του.

miller

«Έκανε λες και τον κτύπησε σφαίρα. Συνέχεια μίλαγε, έκανε φλόπινγκ (σ.σ. έπεφτε για να εκμαιεύσει φάουλ), χρησιμοποιούσε τον αγκώνα του και έπεφτε για να πάρει φάουλ. Ωωω, τον μισούσα τον Ρέτζι Μίλλερ» λέει γελώντας πλέον ο Πάτρικ Γιούινγκ.

Ο Ρέτζι τον σκοπό του τον είχε πετύχει. Ο Σταρκς δεν είχε ακούσει τον Πάτρικ: «Μην κάνεις καμία βλακεία, μην σε επηρεάσει και βγεις έξω». Ο Σταρκς αποβλήθηκε, ο Ρέτζι γελούσε σαρδόνια και ο Γιούινγκ έξαλλος τα έβαζε με τον συμπαίκτη του τραβώντας τον και ταρακουνώντας τον για την ανοησία που είχε κάνει… «Δεν ξέρω τι τον έπιασε. Μπορεί να μην του πήγαν καλό πρωινό στο ξενοδοχείο το πρωί. Μπορεί να μπήκε το room service την ώρα που έκανε ντουζ και να τον είδε» απαντούσε με πάντα ειρωνική διάθεση αλλά και με το χαμόγελο αποτυπωμένο μόνιμα στο πρόσωπό του, ο Μίλλερ.

Ο Γιούινγκ θυμάται «με είχε πάρει η μητέρα του Σταρκς και μου είπε το επόμενο πρωί, αν ξανά ακουμπήσεις έτσι τον γιο μου θα σε σκίσω. Κυρία Σταρκς- απάντησε ο Γιούινγκ- αν ποτέ ξανά, κάνει τέτοια βλακεία ο γιος σας, θα τον κτυπήσω».

reggie-miller-drives-patrick-ewing

Τι ήθελε να το μάθει ο Μίλλερ; «Αν ήξερα αυτή την πληροφορία τότε, ωωω, αν την ήξερα για τη μητέρα του. Δεν ξέρω αν θα τη χρησιμοποιούσα αλλά… αν την ήξερα». Το γέλιο του τα έλεγε όλα. Και βέβαια θα την χρησιμοποιούσε.

«Ρέτζι, έλα πες την αλήθεια. Τι του έλεγες» ρωτούσε ο δημοσιογράφος: «Τίποτα. Έλα ρε φίλε να παίξουμε μπάσκετ. Τι κάνεις; Είμαι αθώος. Είμαι ένας άγγελος». Ρέτζι πες την αλήθεια. Μεταξύ μας είμαστε πλέον…

  • «Του έλεγα πράγματα όπως… Το γυρνάω Σταρκς. Το βλέπεις. Τι μπορείς να κάνεις γι αυτό; Τίποτα. Κοίτα τον πίνακα με το σκορ. Το γυρνάω. Είσαι σούτινγκ γκαρντ εσύ; Με κοροϊδεύεις; Είσαι ξεκαρδιστικός. Το γυρνάω και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».

ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΧΙΜΗΞΕ Ο ΤΖΟΡΝΤΑΝ

Σας εκνεύρισε μόνο που το διαβάσατε; Ο άνθρωπος αυτός, διορθώνω, ο παικταράς αυτός, κατάφερε και εκνεύρισε το ’93 ακόμα και τον Μάικλ Τζόρνταν που του χίμηξε και τον γράπωσε. Τι λέμε τώρα; Ποιός Μάικλ Τζόρνταν; Η Σέριλ Μίλλερ δεν τον άντεχε. Αυτή που μεγάλωσε μαζί του.

http://www.youtube.com/watch?v=oO4Fnv_5VIc

cheryl-reggie«Μίλαγε συνέχεια. Σε εξόργιζε. Ο Ρέτζι είναι σαν μία πληγή πάνω σου που θες να ξύνεις συνέχεια, ξανά και ξανά και δεν μπορείς. Δεν τον άντεχα».

Την Σέριλ αξίζει να την συστήσουμε. Η αδελφή του Ρέτζι και η καλύτερη παίκτρια της εποχής της στο γυναικείο μπάσκετ. Η Σέριλ ήταν το όνομα! Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στη συνέχεια.

ESPN 30 ON 30- ΡΕΤΖΙ ΜΙΛΛΕΡ VS ΝΙΟΥ ΥΟΡΚ ΝΙΚΣ

Βουτήξαμε όμως στα βαθιά απευθείας. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Ρέτζι Μίλλερ VS Νιου Υόρκ Νικς! Μία ιστορία μίσους και ακατάσχετης έχθρας, επικές μάχες με φόντο τον τελικό του ΝΒΑ και την διεκδίκηση του πολυπόθητου τροπαίου με τον Μάικλ Τζόρνταν να έχει αποσυρθεί και να έχει μοιράσει ελπίδα σε όλους τους υπόλοιπους πλην των Σικάγο Μπουλς. Μάχες και κόντρα διαφορετικών κόσμων, κουλτούρας και πολιτισμού που επέφεραν το προσωνύμιο «Knick Killer» στον Ρέτζι αλλά και κυρίως ενέπνευσαν το ESPN να αφιερώσει ένα από τα επεισόδιά του «30 on 30» σε αυτή την κόντρα. Αξίζει πραγματικά να το απολαύσετε. Και ποιος ξέρει, ίσως συμπαθήσετε τους παίκτες που χρησιμοποιούν trash talking. Εγώ πάντως, αν και συμπαθούσα τους Νικς (και λάτρευα τους Μπουλς) βλέποντάς το… ντύθηκα Πέισερς.

ΟΙ ΑΛΛΑΖΟΝΕΣ ΝΕΟΫΟΡΚΕΖΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΙΝΤΙΑΝΑ 

Παντού συμβαίνει. Η κόντρα να μην περιορίζεται εντός παρκέ. Η Νέα Υόρκη βρίσκονταν σε τρομερή ανάπτυξη το ’90. Η οικονομία της, ο αθλητισμός με τους Ρέιντζερς και τους Γιάνκις να έχουν επιτυχίες, οι επιχειρήσεις. Την Ιντιάνα την υποτιμούσαν. Τους αποκαλούσαν βλάχους που το μόνο που βλέπεις είναι χωράφια με καλαμπόκι. Η Ιντιάνα όμως γεννούσε μπάσκετ, ζούσε για το μπάσκετ και ο Ρέτζι είχε αυτή την αποστολή στη ζωή του. Να κερδίσει τη Νέα Υόρκη.

«Ήταν χαμένοι. Η Νέα Υόρκη ήταν η Μέκκα του μπάσκετ» έλεγε ο διάσημος σκηνοθέτης Σπάικ Λι, από τους μεγαλύτερους και πλέον φανατικούς φιλάθλους των Νικς. Την ίδια ώρα η Ιντιάνα κατάφερνε μία ομάδα του λυκείου να την κάνει επαγγελματική.

Patric Ewing Draft New York Knicks

ΠΑΤΡΙΚ ΓΙΟΥΙΝΓΚ ΤΟ… «ΒΡΑΒΕΙΟ» – ΡΕΤΖΙ ΜΙΛΛΕΡ ΑΝΤΙ ΣΤΗΒ ΑΛΦΟΡΝΤ

Στην 1η λοταρία του ντραφτ το βραβείο ήταν ο Πάτρικ Γιούινγκ. Όλοι αυτόν ήθελαν. Η τύχη χαμογέλασε στη Νέα Υόρκη και τον έκανε δικό της. Τις επόμενες ώρες πουλήθηκαν 5.000 εισιτήρια διαρκείας στο Γκαρντεν. Ήταν το πρώτο και για τον Σπάικ Λι καθώς το όνειρο για το πρωτάθλημα μετά το 1973 έμοιαζε πιο κοντινό.

SteveAlford Indiana

Την ίδια ώρα, η Ιντιάνα είχε να επιλέξει ένα δικό της παιδί. Τον Στηβ Άλφορντ. Γέννημα θρέμμα της Ιντιάνα και πρωταθλητής με το κολέγιο της. Άπαντες περίμεναν την επιλογή. Όλη η πολιτεία ήθελε τον Στηβ. Μέχρι που ο τότε πρόεδρος των Πέισερς είχε πάρει την απόφασή του. Τον απειλούσαν, τον πίεζαν αλλά ανέβηκε στο μικρόφωνο, είπε μόνο «Ρέτζι Μίλλερ» και έφυγε ακαριαία.

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΙΛ ΜΙΛΛΕΡ

Όλη η Ιντιάνα αποδοκίμαζε την «ηλίθια απόφαση». Ο Ρέτζι χαμογελούσε σπίτι του μέχρι που άκουσε «μακάρι να γίνεις καλός όσο και ο αδελφή σου». Αυτό ήταν το χαμόγελο πάγωσε και η Σέριλ τον επισκιάζε ξανά.

Η Σέριλ όχι μόνο τον νικούσε συνέχεια γιατί έπαιζε πιο σκληρά, πηδούσε πιο ψηλά ήταν κοινός καλύτερη αλλά είχε φτιάξει ένα τεράστιο όνομα στην Αμερική. Ήταν επαγγελματίας και «έπαιζε σαν άντρας». Ήταν η καλύτερη παίκτρια στο μπάσκετ. Ακόμα και όταν ο δύσμοιρος Ρέτζι είχε βάλει 40 πόντους πήγε στο σπίτι όλο χαρά αλλά γρήγορα κατάλαβε από τα γελάκια της Σέριλ με τον στρατιωτικό τους πατέρα πως κάτι δεν πήγαινε καλά. «Πως τα πήγες εσύ;» την ρώτησε ο Ρέτζι. «Καλά, έβαλα… 105 πόντους». Η Σέριλ μόλις είχε κάνει ρεκόρ για το οποίο μιλούσε όλη η Αμερική.

  • Όταν λοιπόν πήγαινε εκτός έδρας ο Ρέτζι το μόνο που άκουγε από τους φιλάθλους ήταν «Σέεεεεριιιιλλλλ». «Δεν το είχα φωνάξει εγώ» τόνιζε ο Σπάικ Λι, αλλά αυτόματα έδινε και τον ρυθμό.

Η ΣΚΛΗΡΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΤ ΡΑΪΛΙ

Με τον Τζόρνταν να έχει αποσυρθεί, κάθε ομάδα πίστευε περισσότερο στις πιθανότητές της. Πίστευε ότι είχε έρθει η ώρα. Η Νέα Υόρκη έφερε από τους Λέικερς τον Πατ Ράιλ που κοούτσαρε τους Μάτζικ και Τζαμπάρ. Κουστουμαρισμένος με Αρμάνι, το μαλλί στη τρίχα και πάντα φινετσάτος. Στη Νέα Υόρκη έδειξε την προσωπικότητά του.

Pat Riley patric Ewing«Θα είμαστε πιο σκληροί από όλους, περισσότερο εγωιστές. Δεν θα τους μιλάτε πριν από τα ματς. Δεν θα τους κοιτάτε. Δεν θα πατήσει κανείς μέσα στη ρακέτα μας» ήταν τα λόγια του τότε και οι Νικς πέραν του ταλέντου προσαρμόστηκαν στους Πέισερς και έγιναν πολύ, πολύ, πολύ σκληροί. Μάχες που οδηγούσαν συνχά σε καβγάδες εντός παρκέ.

Από την άλλη τον Λάρυ Μπράουν, τον προπονητή της Ιντιάνα δεν τον συμπαθούσαν οι παίκτες. Ήταν ευτυχισμένος μόνο όταν ήταν δυστυχισμένος αλλά μέσα από όλο αυτό «ήρθαμε πιο κοντά οι παίκτες και γίναμε ομάδα. Δεν τον αντέχαμε. Θέλαμε να τα κάνουμε σωστά στο παρκέ για να μην τον ακούμε μετά».

Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΑΪΚ ΛΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΠΝΙΞΙΜΟ»

Τελικοί Ανατολής λοιπόν του ’94 και 2-0 στη Νέα Υόρκη οι Νικς. 2-2 μέσα στην Ιντιάνα και πλέον οι Πέισερς πάνε να κερδίσουν εκεί που σε 25-30 χρόνια τα είχαν καταφέρει μόνο 2-3 φορές. Η Νέα Υόρκη ξεκινάει δυνατά, οι Πέισερς προσπαθούν και ο Σπάικ Λι δουλεύει ασταμάτητα καθήμενος στην πρώτη θέση των court seats τον Ρέτζι Μίλλερ. Μέχρι που τον εξόργισε.

«Είχαμε βάλει ένα στοίχημα. Του είχα πει, αν χάσεις θα πας επίσκεψη στη φυλακή στον Μάικ Τάισον. Αν κερδίσεις στην επόμενη ταινία μου θα κάνω πρωταγωνίστρια τη γυναίκα σου» θυμάται ο διάσημος σκηνοθέτης ο οποίος άθελά του ενέπνευσε τον Ρέτζι. Ο Μίλλερ πετύχαινε το ένα τρίποντο πίσω από το άλλο και κάθε φορά που γυρνούσε στην άμυνα κοίταγε τον Σπάικ Λι και τον έβριζε.

Γύρισε μόνος του το ματς και ξαφνικά στήνεται μπροστά στον Λι, πιάνει με τα δύο χέρια τον δικό του λαιμό θέλοντας να του πει «σας έπνιξα» και μετά το άλλο χέρι πήγε στη βουβωνική του χώρα «σας γα….σα». Ο Λι ντράπηκε γιατί ήταν η γυναίκα του δίπλα πολύ περισσότερο την επόμενη ημέρα γιατί όλη η Νέα Υόρκη τον έβριζε. Τον θεωρούσε υπεύθυνο για το ότι ενέπνευσε τον Μίλλερ.

0583176001448110518_filepicker

Με την Ιντιάνα να βράζει και να έχει ξεσηκωθεί και τον Λι να ταξιδεύει εκεί ακούγοντας τα εξ αμάξης, η Νέα όρκη κατάφερε τελικά να ισοφαρίσει σε 3-3. Πίσω στο Γκάρντεν έκανε το 4-3 και προκρίθηκε στους τελικούς του ΝΒΑ όπου έχασε το πρωτάθλημα από τους Χιούστον Ρόκετς.

ΣΥΜΜΑΧΟΣ Ο ΜΑΡΚ ΤΖΑΚΣΟΝ

Η Νέα Υόρκη, έχοντας τον ρούκι της χρονιάς την επόμενη σεζόν, υπέπεσε σε ένα ολίσθημα. Έδιωξε τον Μαρκ Τζάκσον και η Ιντιάνα τον πήρε με ανταλλαγή από το Λος Άντζελες… «Τους ήξερε καλά και είχε το ίδιο κίνητρο με εμένα. Ήθελε να κερδίσει τους Νικς όσο τίποτα» θυμάται ο Μίλλερ ο οποίος όταν ταξίδευε στη Νέα Υόρκη δεν έβγαινε καν από το ξενοδοχείο…

«Ο Μαρκ ήταν τα μάτια και τα αυτιά μου. Μου διάβαζε τα πάντα, μου μετέφερε τα πάντα. Κοίτα Ρέτζι τι γράφουν; Ο Σταρκς θα σε διαλύσει. Είναι καλύτερος Ρέτζι; Δεν νομίζω, τον ξέρω ήμασταν συμπαίκτες. Δεν σε πειράζει όλο αυτό Ρέτζι; Θα έπρεπε να σε κάνει τρελό. Όλα αυτά μου έλεγε και ένιωθα η φλέβα να πετάγεται από το πρόσωπό μου».

Μάιος του ΄95 και πρώτο παιχνίδι στην ημιτελική σειρά στο Γκάρντεν. Η Νέα Υόρκη είναι καλύτερη, έχει τον έλεγχο και στα τελευταία 8.9 δευτερόλεπτα προηγείται με 105-99. Όλο το Μάντισον πανηγυρίζει, φίλαθλοι φεύγουν χορτασμένοι νομίζοντας ότι έχουν κάνει το 1-0. Οι παίκτες του Ράιλι συγχαίρονται μεταξύ τους…

8 ΠΟΝΤΟΙ ΣΕ 8΄΄

«Είπα στον Μαρκ, ας προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα γρήγορο τρίποντο» και μόλις ξεκίναγε το… απίστευτο! Αυτό που η Αμερική δεν είχε ξαναδεί και ζήσει! Ο Μίλλερ ευστοχεί κατευθείαν για τρεις. Στην επαναφορά πήγε ο χειρότερος πασέρ της Νέας Υόρκης καθώς ο Χάρπερ ήταν εκτός. Ο Μέισον κάνει το λάθος, ο Ρέτζι κλέβει και ο άτιμος αντί να σουτάρει απευθείας για δύο, γυρνάει πίσω, περνάει τη γραμμή και σηκώνεται για τρεις… 105-105! Φάουλ στον Σταρκς – ανόητο καθώς κανείς δεν το ήθελε- και ο μισητός αντίπαλος του Μίλλερ, ο Τζον Σταρκς, μέσα στο σπίτι του, μέσα στη Νέα Υόρκη χάνει και τις δύο βολές. Φαίνονταν στο βλέμμα του. Δεν τις ήθελε με τίποτα να τις πάρει. Ο Μέισον κάνει φάουλ στον Ρέτζι, άθελά του καθώς θα πηγαίνανε παράταση και στη γραμμή των βολών «ήταν αυτός που πάντα ευχόσουν να βρίσκεται» θυμάται ο πρόεδρος των Πέισερς που είχε παρατήσει κι αυτός το παιχνίδι στο 99-105 πιστεύοντας ότι τα πάντα είχαν τελειώσει.

Ο Τζάκσον εκείνη τη στιγμή ήθελε τόσα πολλά να του πει «αυτή είναι η στιγμή σου, αυτό που ονειρευόσουν, εδώ, μέσα στη Νέα Υόρκη. Όλα τα φώτα είναι πάνω σου, βγες και χόρεψε» αλλά… δεν του είπε τίποτα. 2/2 βολές ο Μίλλερ και 0-1 η Ιντιάνα με τους τελευταίους φιλάθλους που έφευγαν από το Γκάρνεν να λένε στους φίλους τους «μην πανηγυρίζεται ηλίθιοι, χάσαμε…»!

reggie-miller-knicks1

ΜΕΓΑΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΤΖΟΡΝΤΑΝ

Μετά το 1-1 στη Νέα Υόρκη, η Ιντιάνα έκανε το 1-3 στη σειρά και τα προβλήματα στα γόνατα του Πάτρικ Γιούνγκ γίνονταν όλο και πιο έντονα. Παρ’ όλα αυτά το μεγαλείο του Πάτρικ αποσόβησε την ολοκλήρωση της σειράς. Απάντησε σε τρίποντο του Μίλλερ με λέι απ με τον Ρέτζι να αστοχεί στην τελευταία προσπάθεια και να λέει στη συνέχεια «μεγάλο καλάθι και μεγάλα βήματα». Τι απαντούσε ο Πάτρικ; «Σήμερα ένιωσα στον Μάικλ Τζόρνταν». Η Νέα Υόρκη επέστρεψε καθώς ισοφάρισε από 1-3 σε 3-3 και 7ο παιχνίδι μέσα στο Γκάρντεν.

ΓΙΟΥΙΝΓΚ ΣΤΟ ΛΕΪ ΑΠ ΚΑΙ…

Άπαντες πίστευαν ότι όλα είχαν τελειώσει. Η Ιντιάνα να κέρδιζε στο 7ο παιχνίδι μέσα στο Γκάρντεν; No way… Μέχρι που ο Ρικ Σμιντ, το αντίπαλο δέος του Γιούινγκ,  τους είπε «πάμε εκεί έξω να τους κλωτσήσουμε στον κώλο». Η Ιντιάνα προηγήθηκε ακόμα και με 59-74 αλλά η Νέα Υόρκη το μάζεψε, σε 89-94 και 95-97. Όλοι ήξεραν που θα πήγαινε η μπάλα στην τελευταία επίθεση. Στα χέρια του Πάτρικ. Αυτός το άξιζε. Αυτός έπρεπε να την πάρει. Ο Πάτρικ έκανε προσποίηση και απέφυγε τους δύο αντιπάλους του. Βρήκε ανοικτό διάδρομο πήρε τα βήματα και πήγε στο λέι απ καθώς δεν μπορούσε να καρφώσει…

Η μπάλα αναπήδησε δύο φορές μέχρι που… βγήκε έξω και η Ιντιάνα μόλις είχε κερδίσει με τον Ρέτζι να γονατίζει στο παρκέ του Γκάρντεν.

  • “Έτσι ήθελε ο Θεός του μπάσκετ” λέει απαρηγόρητος ακόμα ο Πάτρικ Γιούινγκ. Όσο για τον Ρέτζι Μίλλερ; “Μακάρι να ήταν το 7ο ματς στους… τελικούς”!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΕΤΖΙ ΜΙΛΛΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ESPN

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή