Όταν ο Ρ. Κάρλος φώναζε: “Ο Ρονάλντο πεθαίνει, τρέξτε”

2307

Η ιστορία αυτή είναι από τον τελικό του Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998. Οι “τρικολόρ” που φιλοξενούσαν τη διοργάνωση ήθελαν να την κατακτήσουν. Και είχαν καταφέρει να βρεθούν στον τελικό κόντρα στην ομαδάρα, τη Βραζιλία. Το σύνολο του Ζαγκάλο που είχε παίκτες όπως ο Ρονάλντο, ο Ριβάλντο, ο Μπεμπέτο και ο Ρομπέρτο Κάρλος έπαιζε κόντρα στους διοργανωτές και ήθελε να τους “χαλάσει” το πάρτι που ετοίμαζε μία ολόκληρη χώρα. Αλλά δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε με 3-0.

Ο Ζιντάν τότε ήταν το… ανερχόμενο αστέρι της Γαλλίας. Ήταν ο ποδοσφαιριστής στον οποίο η εθνική ομάδα θα βασιζότανε τα επόμενα χρόνια. Το μυαλό της ομάδας. Και στον τελικό εκείνη την ημέρα το απέδειξε! Σκόραρε 2 τέρματα και το άλλο ο Πετίτ και έτσι οι Γάλλοι πήραν το τρόπαιο… Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να θυμηθούμε.

Ο Ρομάριο έκλαιγε πριν τον τελικό

romario1998

Τότε η Βραζιλία είχε στο ρόστερ της μία τρομακτική δυάδα στην επίθεση. Τον Ρονάλντο και τον Ρομάριο. Όμως, ο προπονητής της “σελεσάο”, Μάριο Ζαγκαλό και ο μάνατζερ της ομάδας, Ζίκο, ήταν στα… μαχαίρια με τον “κοντό” φορ! Έτσι, ένα πρόβλημα που είχε στον μηρό, ήταν αφορμή να κόψουν τον Ρομάριο από την αποστολή στον τελικό με την Γαλλία. Όταν ο Ρομάριο το έμαθε αυτό στην προπόνηση, έκλεγε σαν μικρό παιδί, διότι, λόγω ηλικίας είδε την καριέρα του να τελειώνει από την εθνική ομάδα, κάπως περίεργα.

“Ο Ρονάλντο πεθαίνει”!

Όμως, ο κόουτς Ζαγκάλο, τα… βρήκε μπροστά του. Η απόφαση που πήρε αποδείχτηκε μεγάλο λάθος. Και αυτό γιατί λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό με την Γαλλία, όταν η Βραζιλία ξεκουραζότανε στο ξενοδοχείο, ο Ρονάλντο έπαθε επιληπτική κρίση. Τότε, ο Ρομπέρτο Κάρλος που βρισκότανε στο ίδιο δωμάτιο μαζί του φώναζε: “Ο Ρονάλντο πεθαίνει. Εντμούντο, Ντορίβα, τρέξτε σας παρακαλώ!”.

“Έβγαζε αφρούς, χτυπούσε χέρια, πόδια”

ronladogallia1998

Ο Εντμούντο που ήταν δίπλα στο δωμάτιο, πήγε απευθείας να δει τι συμβαίνει και όπως θυμάται: “Το δωμάτιο που μοιραζόμουν με τον Ντορίβα ήταν δίπλα από αυτό του Ρονάλντο. Έτρεξα και είδα το Ρονάλντο σε τρομακτική κατάσταση. Έτρεμε, χτυπούσε τα χέρια του με τα πόδια του και έβγαζε αφρούς από το στόμα. Έκανε έναν παράξενο ήχο, σαν να ήθελε να αναπνεύσει, αλλά να μην μπορεί. Έτρεξα στο διάδρομο κι έπεσα πάνω στο Σέζαρ Σαμπάιο, που πήγαινε στο δωμάτιό του. Πήγαμε μέσα, ο Σαμπάιο τον έπιασε γερά και του κράτησε τη γλώσσα. Μετά από ένα δευτερόλεπτο ήρθαν οι γιατροί”, θυμάται ο Εντμούντο.

Έχανε τις αισθήσεις του, αλλά τον έβαλε βασικό

Ο Ρονάλντο έχανε συνεχώς τις αισθήσεις του για τις επόμενες 2 ώρες, αλλά ο προπονητής Ζαγκάλο αποφάσισε να τον βάλει βασικό. Στην FIFA είχε δώσει στην αρχική ενδεκάδα τον Εντμούντο, αλλά πριν τον αγώνα άλλαξε γνώμη και έβαλε το “φαινόμενο” στην αρχική ενδεκάδα. Έτσι, σε όλο το παιχνίδι, ήταν σαν να παίζει με 10 παίκτες, αφού ο Ρονάλντο ήταν ημιλιπόθυμος σ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα!

“Φοβόμασταν για τη ζωή του”

brazilia1998

Όπως έλεγαν οι συμπαίκτες του δεν μπορούσαν να τον βλέπουν στην ώρα του αγώνα να αγωνίζεται γιατί φοβόντουσαν για τη ζωή του. Ο ίδιος ο Ρονάλντο είχε πει τότε: “Είχα έναν τρομερό φόβο. Έχασα το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά κέρδισα ένα άλλο κύπελλο, αυτό της ζωής. Δεν θυμάμαι τι έγινε, αλλά πήγα να κοιμηθώ και, όπως μου είπε ο γιατρός, έπαθα επιληπτική κρίση για 30 με 40 δευτερόλεπτα. Μετά ξύπνησα και πονούσα παντού, αλλά με το πέρασμα του χρόνου ο πόνος μειωνόταν. Ηρέμησα λίγο κι αποφάσισα να παίξω και να βοηθήσω την ομάδα”.

Λόγω Nike έπρεπε να παίζει πάντα 90 λεπτά

Φήμες τότε λέγανε ότι ο Ρονάλντο είχε συμβόλαιο με τη Nike να παίξει 90 λεπτά σε κάθε ματς της διοργάνωσης. Και γι’ αυτό τον λόγο τον είχαν βάλει και στην ενδεκάδα και δεν τον είχαν βγάλει ούτε λεπτό από τον τελικό, παρά το γεγονός ότι είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, η γνωστή εταιρία, είχε διαψεύσει κάθε τέτοια φήμη.

Ο Ζιντάν πάντως το πήρε μόνος του

zidaneeee

Έτσι, η Γαλλία έπαιζε κόντρα σε μία ομάδα που ήταν σαν να αγωνιζόταν με 10 παίκτες. Και ο Ζινεντίν Ζιντάν το εκμεταλλεύτηκε. Σκόραρε 2 τέρματα και ένα ο Πετίτ και οι Γάλλοι κατέκτησαν το Μουντιάλ που έγινε στη χώρα τους. Έτσι, μία ολόκληρη πατρίδα βγήκε στους δρόμους και πανηγύριζε γι’ αυτή τη μεγάλη νίκη, κόντρα σε μία τεράστια ομάδα…

Τα στοιχεία της διοργάνωσης

Ομάδες: 32

Ημερομηνία: 10/06/98-12/07/98

Αγώνες: 64

Γκολ: 171 (2,7 μ.ό.)

Θεατές: 2.785.100 (43.517 μ.ό.)

Νικητής: Γαλλία

Φιναλίστ: Βραζιλία

Τρίτος: Κροατία

Τέταρτος: Ολλανδία

Χρυσό παπούτσι: Νταβόρ Σούκερ (Κροατία) 6 γκολ

Κορυφαίος παίκτης: Ρονάλντο (Βραζιλία)

Κορυφαίος τερματοφύλακας: Φαμπιάν Μπαρτέζ (Γαλλία)

Κορυφαίος νεαρός: Μάικλ Όουεν (Αγγλία)

Βραβείο Fair Play: Αγγλία, Γαλλία

Βραβείο οπαδών ομάδας: Γαλλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή