Όταν ο δικτάτορας αποφάσιζε ο τελικός να κριθεί στα πέναλτι

749
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Με αφορμή τα όσα ζούμε παρακολουθώντας το ελληνικό ποδόσφαιρο, θυμηθήκαμε και σας παραθέτουμε ιστορικές στιγμές κατά τις οποίες η κυβέρνηση/το κράτος/η χούντα μιας χώρας επενέβη ετσιθελικά στο ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση στον αθλητισμό. Με κορυφαία την απόφαση ενός δικτάτορα…

Ο… ΒΑΡΙΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ!

mauritaniasuperkcupdiktaktorasmohamedould
Όταν έκανε την απονομή ο δικτάκτορας…

Τον Δεκέμβριο του 2015 διεξήχθη ο τελικός του Σούπερ Καπ στη Μαυριτανία μεταξύ της Ζέινα και της Κσαρ. Μάλιστα το ματς θα παρακολουθούσε διά ζώσης και ο δικτάτορας της χώρας, Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, δίνοντας μεγαλύτερη αίγλη στον θεσμό, αλλά και… τρόμο σε όλους ώστε να πάνε όλα καλά. Το σκορ ήταν 1-1 στο 65’ και όλα έδειχναν ότι έβαιναν καλώς… Έλα, όμως, που ο δικτάτορας δεν είχε την ίδια άποψη και σχεδίασε άλλο σενάριο στο μυαλό του.

Αφού, λοιπόν, βαρέθηκε να βλέπει ποδόσφαιρο, διέταξε να διακοπεί ο τελικός και ο νικητής να κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι! Μάλιστα έκανε ο ίδιος την απονομή στην ομάδα της Ζέινα και «δασκάλεψε» τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας να δηλώσει ότι το ματς διεκόπη λόγω οργανωτικού προβλήματος… Γατάκι Κοντονή!

  • Τρομερά πράγματα είχαν συμβεί στη Μαυριτανία όταν ο δικτάκτορας βαρέθηκε (!) να δει τον τελικό και αποφάσισε να κριθεί στα πέναλτι ενώ το ματς ήταν στο 65′

ΘΑΤΣΕΡ, Η… ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΡΙΑ

Μπορεί να μνημονεύεται ως «Σιδηρά Κυρία» και να αναφέρεται το όνομά της με δέος, όμως η Μάργκαρετ Θάτσερ παρενέβη ωμά και αυταρχικά στο αγγλικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να το καθαρίσει από τα φαινόμενα βίας και χουλιγκανισμού. Μάλιστα, το 1985, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ της Γιουβέντους και της Λίβερπουλ ξέσπασαν επεισόδια, με αποτέλεσμα 29 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Για τη Θάτσερ το ποτήρι είχε ξεχειλίσει, έτσι αποφάσισε να προτείνει τον πενταετή αποκλεισμό όλων των αγγλικών ομάδων από τις διοργανώσεις της UEFA, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής ομάδας. Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επικύρωσε τις εισηγήσεις της τότε Αγγλίδας πρωθυπουργού προλαβαίνοντας ουσιαστικά τον πέλεκυ της UEFA.

«Η Θάτσερ σκότωσε το ποδόσφαιρο. Καμιά αμφιβολία επ’ αυτού. Από τότε που η Θάτσερ σταμάτησε να πληρώνει δασκάλους και γυμναστές να μένουν στο σχολείο πέρα από τις κανονικές ώρες λειτουργίας του, για να κάνουν τα παιδιά προπονήσεις, ο αριθμός των ταλέντων που βγάζουμε έχει πέσει στο μισό.

Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα της μεσαίας τάξης σε αυτήν τη χώρα, και σήμερα μόνο στα πλούσια ιδιωτικά σχολεία μπορούν τα παιδιά να ασχοληθούν πιο σοβαρά με τον αθλητισμό», έχει δηλώσει ο πολύπειρος Άγγλος προπονητής, Σαμ Άλαρνταϊς.

ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ… ΒΙΝΤΕΛΑmoundialvidela1978

Το 1978 η Αργεντινή φιλοξενεί το Μουντιάλ και ο δικτάτοράς της, Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα, έχοντας πάρει την εξουσία με πραξικόπημα δύο χρόνια πριν, ήθελε πάση θυσία το τρόπαιο
για να νομιμοποιηθεί η κυβέρνησή του στα μάτια των πολιτών. Πολλά έχουν ακουστεί για εκείνη τη διοργάνωση, όπως και για τον αριστερών πεποιθήσεων προπονητή της Αργεντινής, Σέζαρ Λουίς Μενότι, που παρέμεινε άπραγος και άλαλος μπροστά στα βασανιστήρια και τα σκάνδαλα, στηρίζοντας επί της ουσίας με τη σιωπή του το καθεστώς. Είναι αλήθεια ότι η «αλμπισελέστε» είχε πολύ καλή ομάδα τότε, αλλά σίγουρα όχι καλύτερη από άλλες. Έτσι με τη βοήθεια… εξωγενών παραγόντων και συγκυριών, με αλλαγές σε ώρες διεξαγωγής των αγώνων, που συνέφεραν την Αργεντινή, η ομάδα του Βιντέλα έφτασε στον τελικό όπου σήκωσε το τρόπαιο κόντρα στην Ολλανδία. Χαρακτηριστικό του μεγάλου παρασκηνίου που στιγμάτισε εκείνη τη διοργάνωση είναι το ματς Αργεντινή-Περού 6-0, που θεωρείται ως το πιο «στημένο» παιχνίδι όλων των εποχών, μια και οι Αργεντινοί ζήταγαν νίκη με πολλά τέρματα διαφορά και έδειχναν ότι μπορούσαν να σκοράρουν ό,τι ώρα ήθελαν και όπως ήθελαν…

ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αφού ο Βιντέλα μπόρεσε και χάρισε ένα τρόπαιο Παγκοσμίου Κυπέλλου στη χώρα του, φανταστείτε τι ήταν ικανός να κάνει ο Αδόλφος Χίτλερ… Μόλις ανέλαβε την εξουσία, το ποδόσφαιρο γνώριζε μεγάλη ακμή στην Ευρώπη και έτσι φρόντισε να το ελέγξει. Απαγόρευσε τη συμμετοχή Εβραίων ποδοσφαιριστών σε όλες τις ομάδες, υποχρέωσε τους καλύτερους Αυστριακούς παίκτες να παίξουν για τη Γερμανία (όσοι αρνούνταν, όπως ο Σίντελαρ, βρίσκονταν νεκροί…), συγχώνευσε ομάδες και κατέστησε τη Σάλκε, αγαπημένη ομάδα του καθεστώτος, ισόβια πρωταθλήτρια… Ο Χίτλερ δεν δίστασε να υποχρεώσει Αγγλους ποδοσφαιριστές να χαιρετήσουν ναζιστικά, πριν από την έναρξη ενός αγώνα Γερμανία-Αγγλία, πριν από την έναρξη του πολέμου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή