Ολυμπιακός: Βιομηχανία εξέλιξης σέντερ!

163

Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που το πρωτο-εφήρμοσε, ανεπιφύλακτα όμως, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αυτοί που το έκαναν… μόδα, με αποτέλεσμα, πολλές από τις υπόλοιπες ομάδες της Ευρωλίγκας να προσαρμόζονται ανάλογα χρόνο με το χρόνο, στα νέα δεδομένα και σε ένα πολύ πιο σύγχρονο και εξελιγμένο μοντέλο! Μιλάμε σαφέστατα για τα undersize σέντερ ή τα αθλητικά κορμιά μέσα στη ρακέτα τα οποία διαφοροποίησαν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία με τα «σέντερ φούτερ» και τους πανύψηλους παίκτες, με τα βαριά κορμιά και το παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι.


Με απόκλιση ορισμένων ωρών, ο Κεμ Μπιρτς πάτησε στην Ελλάδα ώστε να περάσει από ιατρικές εξετάσεις από τον Ολυμπιακό και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο με τους Πειραιώτες διάρκειας 1+1 ετών (με 800.000 δολάρια συνολικά απολαβές) μην παραλείποντας να δηλώσει πως «είναι η σπουδαιότερη στιγμή της καριέρας μου ως τώρα» αλλά και να προσθέσει ότι «ανυπομονώ να παίξω στο πλευρό του Βασίλη Σπανούλη.

1480422

Πρόκειται για έναν θρύλο της Ευρωλίγκας, για έναν παίκτη που έφτασε να αγωνιστεί ως το ΝΒΑ, οπότε περιμένω να βρεθώ στο παρκέ μαζί του». Όσο για το δίδυμο που αναμένεται να συνθέσει με τον Πάτρικ Γιανγκ; «Ελπίζω και εύχομαι να δημιουργήσουμε ένα δυνατό δίδυμο με τον Πάτρικ»!

Εκείνες τις στιγμές λοιπόν, ο προκάτοχός του, ο Οθέλο Χάντερ συνέγραφε το μήνυμα που άφηνε στους «ερυθρόλευκους» αποχαιρετώντας τους καθώς από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται με τα χρώματα της πρωταθλήτριας Ισπανίας Ρεάλ Μαδρίτης. Το μήνυμά του; «Δημιούργησα δεσμούς οικογένειας και φιλίας με ανθρώπους που είναι υπέροχοι. Όσο για τους φιλάθλους, θα είστε πάντα την καρδιά μου».

Αλλαγή σελίδας λοιπόν – και πάλι ύστερα από δύο χρόνια, λες και τείνει να εξελιχθεί σε… παράδοση, και το iperiodico.gr αναλύει και καταγράφει το μοντέλο του Ολυμπιακού με τα αθλητικά σέντερ ή αλλιώς την βιομηχανία παραγωγής σέντερ. Την εξέλιξη, την παρακαταθήκη αλλά και την άνοδο στην χρηματιστηριακή τους αξία…

ΚΑΪΛ ΧΑΪΝΣ (2011-2013)

Hines

27 Οκτωβρίου του 2010 και ο Ολυμπιακός με «πεντάρια» τους Μπουρούση-Νεστέροβιτς ηττάται στη Βαμβέργη από την άσημη τότε Μπάμπεργκ. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς βέβαια έχει σταμπάρει τον «κοντό» Αμερικανό της Μπάμπεργκ που έπαιζε στο «5» και είχε τελειώσει το παιχνίδι με 14 πόντους (7/11 δίποντα), 2 κλεψίματα και 1 μπλοκ. Στο πρόσωπό του Κάιλ Χάινς- ο λόγος για τον οποίο- ο Σέρβος τεχνικός είχε βρει τον… αντί-Μπατίστ. Τον παίκτη αυτόν που θα «μάτσαρε» καλά τον σέντερ του Παναθηναϊκού και θα τον εμφάνιζε ως αντίβαρο.

Στις 22 Ιουλίου του 2011 -και έχοντας ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος στο μεγάλο λιμάνι με την απομάκρυνση μεγάλων και βαρέων ονομάτων (αλλά και συμβολαίων), την αποχώρηση αλλά εν τέλει παραμονή των Αγγελόπουλων και το στήσιμο ενός νέου μοντέλου με τον Σπανούλη ηγέτη αυτού- ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του «κοντού» (1.98μ.) για σέντερ Κάιλ Χάινς με τον Αμερικανό να δηλώσει κατενθουσιασμένος για το τεράστιο βήμα στην καριέρα του και να δηλώνει πως θα γίνει «η ασπίδα» του Βασίλη Σπανούλη.

Ταίριαξαν αμέσως με τον αρχηγό, βρήκαν χημεία στο παιχνίδι τους στο «πικ εν ρολ» ενώ όλες αυτές οι θυσίες του Χάινς στο παρκέ (σ.σ. βουτιές, απανωτά άλματα για μία άμυνα ή το ριμπάουντ, κλεψίματα) όχι απλά τον έκαναν υπερ-πολύτιμο αλλά αυτόματα έγινε και ένα από τα top ονόματα στην Ευρώπη.

Hines

Ο Χάινς κατέκτησε δύο Ευρωλίγκες με τον Ολυμπιακό (1 πόντο και 6 ριμπάουντ σύνολο στη Πόλη αλλά 12.5 πόντους και 7.5 ριμπάουντ μ.ο. στο Λονδίνο) και ένα πρωτάθλημα Ελλάδας το 2012 με τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο, στη συνέντευξη Τύπου μετά την κατάκτηση του τροπαίου να ακούει: «Μετά τις απανωτές επιτυχίες οι παίκτες σας θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον πολλών ομάδων με αρκετά λεφτά και θα είναι δύσκολο να τους κρατήσετε» με τον ισχυρό άντρα των «ερυθρόλευκων» να απαντά: «Κάποιοι επιλέγουν να κατακτούν Ευρωλίγκες, άλλοι να βλέπουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό».Hines2

  • Στο δια ταύτα… Ο Ολυμπιακός εξέλιξε και «έβγαλε» έναν παίκτη τον οποίο πλήρωσε με 300 χιλιάδες δολάρια ετησίως (600.000 για δύο χρόνια) με τον ίδιο να επωφελείται από τις δύο χρονιές του στον Πειραιά και να τις εξαργυρώνει με τα 2.4 εκατομμύρια δολάρια που του πρόσφερε για δύο χρόνια η ΤΣΣΚΑ!

ΤΖΟΪ ΝΤΟΡΣΕΪ (2012-13)

Dorsey (2)

Στην πρώτη χρονιά του Κάιλ Χάινς στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός στα σέντερ είχε τον Λάζαρο Παπαδόπουλο και τον Αντρέα Γλυνιαδάκη. Ο Ματ Χάουαρντ στο «4» ποτέ δεν «κόλλησε» και αποφασίστηκε (σ.σ. όπως και ο Κεϊλίν Λούκας με τον Έισι Λο) στα μέσα της σεζόν να αντικατασταθεί αλλά με σέντερ καθώς με τον τρόπο που αγωνίζονταν ο Ολυμπιακός (σκληρή άμυνα και τρέξιμο) στα σέντερ υπήρχε έλλειμμα. Οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να ενισχυθούν με τον Τζόι Ντόρσεϊ που ουσιαστικά ήταν εκτός ροτέισον στη Λαμποράλ. Ο Ίβκοβιτς μίλησε με τον Ιβάνοβιτς, του είπε κάποια πράγματα και ο Ντόρσεϊ με το «καλημέρα» έστησε φράχτη στη ρακέτα του Ολυμπιακού.

Dorsey (3)Άτεχνος επιθετικά, αλλά σούπερ αμυντικά, δεν άργησε να βρεθεί με τα γκαρντ του Ολυμπιακού και να τον αξιοποιούν συνεχώς στον «αέρα» με άλεϊ ουπ. Ο Ντόρσεϊ βέβαια, από το ΝΒΑ ακόμα είχε το όνομα του τρελού. Ατίθασος χαρακτήρας και πάρα πολύ ιδιόρρυθμος. Συγκρατημένος στο πρώτο μισό του 2012 ωστόσο έβγαλε τον χαρακτήρα του στο έπακρον στις αρχές της επόμενης σεζόν. Μετά το παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ (και τη βαριά ήττα) ο Ντόρσεϊ κατηγορούσε τους συμπαίκτες του και ιδίως τον Σπανούλη. Με τα χρόνια λύθηκαν όλα αυτά αλλά σε όλες τις ομάδες του ο Ντόρσεϊ βγάζει κουσούρια.

  • Το υπόλοιπο της σεζόν του 2013 ο Ντόρσεϊ (λόγο ειδικού όρου στο συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό) το πέρασε στην Γκαζιάντεπ στην Τουρκία ωστόσο το 2014 πήγε στην Μπαρτσελόνα με πολύ καλό συμβόλαιο (περί τις 800 χιλιάδες) από τα 150 χιλιάρικα (30.000 τον μήνα) που είχε συμφωνήσει το 2012 με τον Ολυμπιακό. Η αξία και του ίδιου – κι εδώ είναι η ουσία- εκτοξεύτηκε καθώς μετά την Βαρκελώνη πήγε στους Χιούστον Ρόκετς έναντι 2 εκ. δολαρίων για δύο χρόνια.

Dorsey

Ενέσεις στη γραμμή των ψηλών με ένα στυλ διαφορετικό από το αθλητικό σέντερ δίνονταν στον Πειραιά. Πρόσθεσαν τον Σερμαντίνι, αρχικά στον σχεδιασμό προστέθηκε ο Μίρζα Μπέγκιτς έχοντας κάνει καλές χρονιές στη Ρεάλ Μαδρίτης ωστόσο δεν απέδωσαν ποτέ. Τον Σερμαντίνι οι φίλοι του Ολυμπιακού ίσως τον θυμούνται για το γκολ-φάουλ στον τελικό του Λονδίνου με τη Ρεάλ.

Εν πάση περιπτώσει… Το αθλητικό δίδυμο στα σέντερ ήταν πάντα αυτό που έδινε πράγματα και κυρίως το βασικό «πεντάρι». Το κενό του Χάινς καλύφθηκε το 2014 με τον Μπράιαντ Ντάνστον που είχε αρχίσει να μαγνητίζει τα βλέμματα στην Ιταλία και δίπλα του «κούμπωσε» ο επίσης αθλητικός και με καλή σωματοδομή Σέντρικ Σίμμονς ο οποίος όμως για το επίπεδο του Ολυμπιακού δεν έκανε.

ΜΠΡΑΪΑΝΤ ΝΤΑΝΣΤΟΝ (2013-2015)

Dunston

Ο Ντάνστον από την πρώτη του σεζόν ανάγκασε με την απόδοσή του πολλούς να πουν (πόσο μάταιο και ουτοπικό) «θα ξεχάσουμε τον Χάινς» με έξτρα επιχείρημα, είναι πιο ψηλός (2.06μ.). Καλός στην άμυνα- άλλωστε το 2014 ψηφίστηκε από τους προπονητές ως ο καλύτερος αμυντικός της Ευρωλίγκας- και με πολύ ουσιαστικά τελειώματα, όχι μόνο με άλεϊ ουπ αλλά και με χουκ η κινήσει κάτω από το καλάθι για να τελειώσει με κάρφωμα. Αποκορύφωμα αναμφίβολα ήταν η σειρά που έκανε στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Την επόμενη σεζόν βέβαια, το 2015, επέστρεψε από το καλοκαίρι πιο βαρύς, με περίσσια κιλά και δίχως ανάσες. Η δουλειά που δεν είχε κάνει αμελώντας τον εαυτό του ονομάστηκε «μεταβολικό σύνδρομο» ωστόσο στο τελείωμα της σεζόν θύμισε τον καλό του εαυτό κατακτώντας με τον Ολυμπιακό το πρωτάθλημα.

  • Ο Ντάνστον κέρδισε ατομικές διακρίσεις με τον Ολυμπιακό (καλύτερος αμυντικός στην Ευρωλίγκα και το 2015, ηγούνταν στα μπλοκ στην διοργάνωση το 2014 (με 1.31 ανά ματς) ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας το 2015 και το διηπειρωτικό Κύπελλο στη Βραζιλία με τους «ερυθρόλευκους», ωστόσο εξαργύρωσε και ένα καλό συμβόλαιο καθώς η Εφές του πρόσφερε συμβόλαιο 2 εκ. δολάρια για δύο χρόνια τη στιγμή που στον Ολυμπιακό την πρώτη του σεζόν πήρε 550 χιλιάδες και την δεύτερη 650 χιλιάδες δολάρια.

Dunston

ΟΘΕΛΟ ΧΑΝΤΕΡ (2014-2016)

Othelo Hunter

Το 2015, στον Ολυμπιακό αποφάσισαν να πλαισιώσουν τον Μπράιαντ Ντάνστον με τον Οθέλο Χάντερ ο οποίος είχε κάνει μία καλή σεζόν με τη Σιένα σε Ιταλία και Ευρωλίγκα. Φιλότιμος, μαχητικός, καλός αμυντικός και έκανε δουλειά στην επίθεση όταν βρέθηκε με τα γκαρντ και ιδίως με τον Βασίλη Σπανούλη στήνοντας «πικ εν ρολ» ωστόσο φείδεται τεχνικής. Ο Χάντερ βοήθησε και με το παραπάνω τον Ολυμπιακό και μάλιστα με το «καλημέρα» της άφιξής του στο μεγάλο Λιμάνι. Με τον Ντάνστον να αδυνατεί να περνάει πολλά λεπτά στο παρκέ μην έχοντας ανάσες αλλά και να είναι σκιά του εαυτού, ο Χάντερ έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά σε πολλές περιπτώσεις. Στο Final 4 της Μαδρίτης είχε 6 πόντους μ.ο. (50% στα δίποντα) και 4 ριμπάουντ με τον Ντάνστον να έχει 4.5 πόντους μ.ο. (50% δίποντο), 3 ριμπάουντ, 1 μπλοκ και 1.5 κλέψιμο ενώ ουσιαστικά και τυπικά και το 2016 λογίζονταν το πρώτο σέντερ του Ολυμπιακού καθώς ο Πάτρικ Γιανγκ τραυματίστηκε σοβαρά τον Νοέμβριο χάνοντας τη σεζόν.

Hunter


  • Ο Χάντερ εξαργύρωσε την διετία του στον Ολυμπιακό, πέραν των δύο πρωταθλημάτων Ελλάδας, με 2.2 εκ. δολάρια συνολικά για διετές συμβόλαιο από τη Ρεάλ Μαδρίτης τη στιγμή που στον Ολυμπιακό αμείβονταν με 550 χιλιάδες και 650 χιλιάδες δολάρια αντίστοιχα στα δύο χρόνια παρουσίας του στον Ολυμπιακό.  

ΠΑΤΡΙΚ ΓΙΑΝΓΚ- ΚΕΜ ΜΠΙΡΤΣ

Στο σήμερα και στο… αύριο τώρα: Ο Ολυμπιακός από πέρσι το καλοκαίρι έπεισε τον Πάτρικ Γιανγκ να αφήσει κατά μέρους το όνειρο του για το ΝΒΑ και τον υπέγραψε με κλειστό διετές συμβόλαιο, με την πρώτη σεζόν να λαμβάνει 800.000 δολάρια. Ο τραυματισμός του τον Νοέμβριο στην Πόλη με την Εφές ουσιαστικά ανέτρεψε όλο τον σχεδιασμό ωστόσο ποντάρουν πολλά πάνω του και ανεπιφύλακτα θα είναι το βασικό σέντερ του Ολυμπιακού.

Από πίσω του, ο Κεμ Μπιρτς (σ.σ. ικανός αμυντικός, χωρίς να δημιουργεί φάσεις για τον εαυτό του), στο μεγαλύτερο βήμα της καριέρας του καθώς μόλις πριν λίγους μήνες έκανε το βήμα πέραν του Ατλαντικού. Το ΝΒΑ τριγυρίζει στο μυαλό του ωστόσο ξέρει και πείστηκε γι αυτό, πως πάνω σε αυτό το μοντέλο θα εξελιχθεί και θα κάνει τα βήματα προόδου που ονειρεύεται και θέλει.

1325882

Η διαδικασία παραγωγής λοιπόν στον Πειραιά δεν σταματάει…  

 

* Δεν έχουμε αναφέρει τους Τζος Πάουελ (κέρδισε Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό) και Χακίμ Ουόρικ καθώς δεν ήταν παίκτες επιλογής από αρχική προτίμηση αλλά από ανάγκη, ώστε να καλύψουν κενά που δημιουργήθηκαν μεσούσης της σεζόν και με δεδομένες τις δυσκολίες εξεύρεσης παικτών τις δεδομένες χρονικές περιόδους αναζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή