Ο τελικός του Euro στο… πιάτο σας!

54
The Coupe Henri Delaunay, the trophy of the UEFA European Football Championship, is displayed during a press conference to unveil the Euro 2016 finals logo on June 26, 2013 in Paris. The Euro 2016 event will feature 24 countries for the first time, up from 16 in 2012, and France becomes the first country to stage the European Championship three times. AFP PHOTO / FRANCK FIFE (Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images)
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Γαλλία και Πορτογαλία θα τα δώσουν όλα για την κούπα και το iperiodico.gr παραθέτει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον μεγάλο τελικό. Προϊστορία, στοιχεία, συμπτώσεις και… γνωριμίες μεταξύ των αντιπάλων


  • Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 24 φορές στο παρελθόν, με τη Γαλλία να έχει 18 νίκες, την Πορτογαλία 5, ενώ ένα ματς έληξε ισόπαλο. Μάλιστα οι «τρικολόρ» έχουν κερδίσει και στα δέκα τελευταία παιχνίδια με τους Ίβηρες!
  • Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει την ευκαιρία να κατακτήσει το τρόπαιο και ως προπονητής, καθώς το 2000 ήταν ο αρχηγός της Γαλλίας στη νίκη με 2-1 επί της Ιταλίας, στον τελικό της διοργάνωσης.
  • Στους τρεις τελευταίους τελικούς του Euro, οι νικητές κράτησαν ανέπαφη την εστία τους (Ισπανία-Ιταλία 4-0, Ισπανία-Γερμανία 1-0, Πορτογαλία-Ελλάδα 0-1).
  • Ο χαμένος τελικός με την Ελλάδα ήταν και ο πρώτος που έδωσε το «παρών» η Πορτογαλία σε Μουντιάλ ή Euro, και μάλιστα ήταν στη χώρα της. Αντίθετα, η Γαλλία έχει φτάσει σε άλλους 4 τελικούς, και έχασε μόνο τον τελευταίο, στο Μουντιάλ του 2006, από την Ιταλία.
  • Το παιχνίδι με την Ιρλανδία για τους «16» ήταν το πρώτο νικητήριο σε νοκ άουτ γύρο για τη Γαλλία, από τότε που κατέκτησε το κύπελλο το 2000!
  • Στο «Σταντ ντε Φρανς» οι «τρικολόρ» έχουν δώσει 80 αγώνες, με 50 νίκες, 20 ισοπαλίες και μόλις 10 ήττες.
  • Ο Άντονι Λόπεζ είναι συμπαίκτης με τους Κριστοφέρ Ζαγέ και Σαμουέλ Ουμτιτί στη Λιόν. Ο Πατρίκ Εβρά γνωρίζεται με τους Νάνι και Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μανγκαλά με τους Μουτίνιο και Κουαρέσμα από την Πόρτο, ο Μαρσιάλ με Μουτίνιο και Καρβάλιο από τη Μονακό.
  • Πριν από σχεδόν δύο μήνες, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγύρισε το Champions League κόντρα στον Αντουάν Γκριεζμάν, στον τελικό του «Σαν Σίρο» Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης.
  • Οι δύο παίκτες έχουν τον ίδιο αριθμό σουτ εντός εστίας (12) στο τουρνουά.
  • Η Γαλλία είναι μία από τις τρεις χώρες που κατέκτησαν τον θεσμό όταν τον διοργάνωσαν (1984). Οι άλλες δύο: Ισπανία (1964) και Ιταλία (1968).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή