Ο πρώτος Βρετανός στο Νο 1!

102

Ο Andy Murray πραγματοποίησε μια εκπληκτική σεζόν και ανέβηκε με το σπαθί του στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΛΙΑΜΙΡΑΣ

«Ο μαχητής θα πέσει κάτω, μα ό,τι και αν γίνει θα σηκωθεί», λέει σε ένα τραγούδι του ο γνωστός ράπερ 12ος πίθηκος. Αυτή η φράση χαρακτηρίζει απόλυτα τον σπουδαίο τενίστα Andy Murray, ο οποίος, παρά τις δυσκολίες, δεν το έβαλε ποτέ κάτω και κατάφερε να ανέβει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Σκωτσέζος έχει μάθει από μικρό παιδί να παλεύει και δεν τα παρατάει ακόμα και όταν φαινομενικά έχουν όλα κριθεί. Αλλωστε, το μεσαίο του όνομα είναι «Barron», το οποίο στην αγγλοσαξονική γλώσσα σημαίνει «νεαρός μαχητής».

Ο Andy έκανε το όνομά του μότο ζωής, πορεύτηκε με αυτό στις δύσκολες στιγμές και πλέον μετά τη νίκη επί του Novak Djokovic στον τελικό του World Tour Finals, απολαμβάνει την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ολος ο πλανήτης υποκλίθηκε στον 29χρονο, ο οποίος έγινε ο πρώτος τενίστας από τη Μεγάλη Βρετανία που ανέβηκε στο Νο 1!

1) Ο Andrew Barron Murray, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1987 στη Γλασκώβη της Σκωτίας και μεγάλωσε στο Dunblane. Η μητέρα του ονομάζεται Judy και ο πατέρας του William, ενώ έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Jimmie (30 χρ.), ο οποίος επίσης είναι τενίστας. Οι δυο τους έχουν αγωνιστεί μαζί και στα διπλά. Τον Απρίλιο του 2015 παντρεύτηκε την Kim Sears, την οποία γνωρίζει από το 2005, καθώς ο πατέρας της, Nigel Sears, ήταν προπονητής τένις. Πλέον έχουν αποκτήσει μια κορούλα, τη Sophia.

andy-murray-20367111

2) Από μικρός είχε αποφασίσει ότι θα ασχοληθεί με το τένις. Σε ηλικία 8 ετών άρχισε να δίνει τους πρώτους του αγώνες στο τοπικό πρωτάθλημα. Σε ηλικία 10 ετών κέρδισε τον αδερφό του, Jimmie, ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των τζούνιορ! Οταν ήταν 15 ετών, του έγινε πρόταση να αφήσει το τένις και να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, δέχθηκε πρόταση από τη Ρέιντζερς, την οποία ωστόσο απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες.

3) Μια από τις ημερομηνίες που δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι η 13η Μαρτίου του 1996, όταν γλίτωσε κυριολεκτικά από του χάρου τα δόντια! Ο 9χρονος τότε Andy ήταν μαζί με τον αδερφό του καθ’ οδόν για το γυμναστήριο του σχολείου, όταν άκουσαν πυροβολισμούς. Είχε συμβεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Σκωτία. Ο Thomas Hamilton είχε σκοτώσει 16 παιδιά και μια δασκάλα. Ο Andy ήξερε τον δράστη από τους προσκόπους, στους οποίους ο Murray ήταν αρχηγός.

4) Ο Σκωτσέζος, όπως και ο Rafael Nadal, έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με τα γόνατά του. Ο Andy έχει το σύνδρομο Patella Bipartita, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι η επιγονατίδα του αποτελείται από δύο ξεχωριστά οστά. Κανονικά στην πρώιμη παιδική ηλικία τα οστά της επιγονατίδας συμπτύσσονται και γίνονται ένα.

5) Ο Leon Smith, που ήταν προπονητής του Andy από τα 11 έως τα 17 του, τον χαρακτήρισε ως έναν «απίστευτα ανταγωνιστικό τύπο». Το 2003 ο Σκωτσέζος έκανε τα πρώτα του βήματα στο παγκόσμιο τένις, καθώς άρχισε να συμμετάσχει σε τουρνουά Futures. Ο Andy έκλεισε τη σεζόν στο Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης των τζούνιορ. Το 2004 κατέκτησε το US OPEN στα τζούνιορ και έκλεισε τη χρονιά στο Νο 2! Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε με το BBC Young Sports Personality of the Year. Μάλιστα, λίγες ώρες πριν από την τελετή κλειδώθηκε στο μπάνιο του ξενοδοχείου και παραλίγο να μην παραλάβει το βραβείο!

Andy Murray in action against Ivan Dodig

6) Το 2005 έκανε το μεγάλο βήμα, καθώς έφυγε από την κατηγορία των τζούνιορ και μεταπήδησε σε αυτή των ανδρών. Ξεκίνησε τη σεζόν στο Νο 407, αλλά την έκλεισε στο Νο 64. Την ίδια χρονιά και σε ηλικία 17 ετών εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρετανία στο Davis Cup και μάλιστα έγινε ο νεαρότερος Βρετανός που έπαιξε στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

7) Ο Andy συνέχισε την ανοδική του πορεία και το 2007 έφτασε στον 4ο γύρο του Australian Open. Η πολύ καλή πορεία που πραγματοποίησε, αλλά και το γεγονός ότι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Miami Masters, του έδωσαν το εισιτήριο για την κορυφαία 10άδα. Στις 16 Απριλίου έσπασε το φράγμα και ανέβηκε στο Νο 10! Το 2008 έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό Grand Slam. Συγκεκριμένα, έφτασε στον τελικό του US Open, όπου ηττήθηκε με 3-0 σετ από τον Roger Federer. Την ίδια χρονιά κατέκτησε τον πρώτο Masters τίτλο του στο Cincinnati. Το 2009 ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης!

8) Από το 2009 και μετά βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τετράδα. Το 2012 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και την ίδια χρονιά κατέκτησε το US Open, που ήταν το πρώτο του Grand Slam. Το 2013 σήκωσε στα ύψη το τρόπαιο το Wimbledon, το οποίο κατέκτησε και το 2016.

Olympics Day 9 - Tennis

9) Ο Σκωτσέζος έχει χειρότερο ρεκόρ τόσο απέναντι στον Djokovic όσο και στους Nadal και Federer. Συγκεκριμένα, ο Σέρβος τον έχει 24-11, ο Ισπανός 17-7 και ο Ελβετός 14-11. Ο Andy μέχρι στιγμής στην καριέρα του έχει κερδίσει 55.715.019 δολάρια και είναι ο 4ος στη σχετική λίστα.

10) Πολλά από τα χρήματα που έχει αποκτήσει, τα χρησιμοποιεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εχει βοηθήσει πολλά ιδρύματα στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Malaria No More UK Leadership Council. Ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει σκοπό του να ελαχιστοποιήσει στο έπακρο τους θανάτους από Ελονοσία στην Αφρική. Παράλληλα, ο Andy δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά, καθώς τον Απρίλη του 2014 άνοιξε το Cromlix House. Πρόκειται για ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Perthshire.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή