Ο Έλληνας “κολλητός” του Ρονάλντο

3972
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

-Στις 31 Οκτωβρίου του 1972, στον Πειραιά, ένα αγοράκι ερχόταν στον κόσμο. Η οικογένεια Γεωργάτου αποκτούσε ένα νέο μέλος, που έμελλε να γίνει ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής…

-Ο Γρηγόρης Γεωργάτος είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στην Παναχαϊκή, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε σε 120 παιχνίδια, από το 1991 έως το 1995, σκοράροντας 22 γκολ και κάνοντας ντεμπούτο στην Α’ Εθνική κατηγορία.

l

-Τα μάτια των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν άργησαν να στραφούν προς τον πιτσιρικά της Παναχαϊκής. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του, με τους “ερυθρόλευκους” να είναι τελικά αυτοί που το 1995 έκαναν δικό τους τον φέρελπι μέσο, τον Δεκέμβριο του 1995…

-Στον Ολυμπιακό ο Γεωργάτος βρήκε το λιμάνι του. Με την ερυθρόλευκη φανέλα κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1996-97, 1997-98 και 1998-99). Μάλιστα την τελευταία χρονιά, παρά τον αμυντικό του ρόλο, ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Συνολικά έκανε 106 και πέτυχε 23 γκολ. Μαζί με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς συνέθεσαν μια τρομερή αριστερή πλευρά, που θεωρούνταν η κορυφαία στην Ελλάδα, αλλά και από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

-Τη σεζόν 1998-99, ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τους “8” του Τσάμπιονς Λιγκ, αναγκάζοντας τη Γιουβέντους να φτύσει αίμα για να τον αποκλείσει με ένα τυχερό γκολ του Κόντε στο ΟΑΚΑ, στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ο Γεωργάτος πραγματοποίησε φοβερές εμφανίσεις εκείνη τη χρονιά, προσελκύοντας τα βλέμματα πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων. Ένας από αυτούς ήταν και η Ίντερ, που βλέποντάς τον στα ματς με τη Γιουβέντους, θαμπώθηκε κι έτσι ο Μάσιμο Μοράτι έβγαλε από την τσέπη του 2,5 δισ. δραχμές για να τον αποκτήσει!

21523

-Στην πρώτη του χρονιά στη Serie A (1999-2000) ήταν βασικός έχοντας 28 συμμετοχές και 2 γκολ με την ομάδα της Ίντερ, όμως την επόμενη περίοδο 2000-2001 επέστρεψε ως δανεικός στον Ολυμπιακό, καθώς δεν άντεξε μακριά από τον αγαπημένο του Πειραιά και τον αγαπημένο του… φραπέ! Με το τέλος του δανεισμού του επανήλθε στην Ίντερ, δεν κατάφερε όμως να ξαναγίνει βασικός, καθώς ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, αγωνιζόμενος σε 12 αγώνες και σκοράροντας μία φορά. Ωστόσο, ο μεγάλος Κριστιάν Βιέρι τον συμπαθούσε ιδιαίτερα, καθώς από το μαγικό του αριστερό έβγαιναν πολλές πάσες για να πετυχαίνει τα γκολ ο Ιταλός σέντερ φορ…

georgatos_inter

-Ιδιαίτερη ήταν και η σχέση του με τον Ρονάλντο, τον Βραζιλιάνο παικταρά. Για δύο χρόνια μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με τον Ρονάλντο και θυμάται από το “Φαινόμενο” πως την πρώτη φορά πριν χτυπήσει την πόρτα, πίστευε πως δεν θα τον δεχτεί, αφού θα ήθελε να έχει τις ανέσεις του. Όταν τον είδε όμως, σηκώθηκε, τον χαιρέτησε, του έδειξε το διπλανό κρεβάτι και από τότε έμεναν μαζί στα ξενοδοχεία. Για το πως περνούσε την ώρα του στο δωμάτιο ο Βραζιλιάνος, ο Γεωργάτος έλεγε πως είχε πολλές φωτογραφίες με συμπατριώτισσές του μοντέλα. Επίσης και οι δύο είχαν αδυναμία στα αυτοκίνητα, διάβαζαν περιοδικά και παρακολουθούσαν τηλεόραση. Όσο για το πώς θα περιέγραφε την προσωπικότητά του, ανέφερε πως “ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος, χωρίς ίχνος βεντετισμού. Για μένα ήταν ο κορυφαίος σέντερ φορ όλων των εποχών. Απίστευτο ταλέντο”.

a7845866e839d71e5724149d357d98e3

-Μετά το δεύτερο πέρασμά του από την Ιταλία, ο Γεωργάτος επέστρεψε στην Ελλάδα, αγωνιζόμενος με την ΑΕΚ. Την πρώτη χρονιά (2002-03) συμμετείχε σε 23 αγώνες, σημειώνοντας δύο τέρματα, καθώς και σε 4 από τους 6 ισόπαλους αγώνες της ΑΕΚ στο Champions League. Την επόμενη περίοδο 2003-04 είχε 6 συμμετοχές και 5 τέρματα.

1b0a8afa-7344-49ae-8a18-86a697b3d2cb

-Τον Ιανουάριο του 2004 επέστρεψε και πάλι στον Ολυμπιακό, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Τις επόμενες δύο χρονιές κατέκτησε ισάριθμα νταμπλ και όταν στο τέλος της περιόδου 2006 έληγε το συμβόλαιό του, ο Γεωργάτος εξέφρασε την επιθυμία του να ολοκληρώσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, την οποία ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Σωκράτης Κόκκαλης, έκανε πράξη, καθώς υπέγραψε συμβόλαιο ενός ακόμα έτους. Την τελευταία του χρονιά στον Ολυμπιακό (2006-07) κατέκτησε το 7ο του πρωτάθλημα έχοντας 8 συμμετοχές με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη του περίοδος μετά από 16 χρόνια καριέρας που δεν σημείωσε ούτε ένα τέρμα.

-Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1995 στην εκτός έδρας αναμέτρηση εναντίον του Αγίου Μαρίνου (4-0), στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Euro 1996. Συμμετείχε συνολικά σε 35 αγώνες με τη γαλανόλευκη φανέλα, σημειώνοντας τρία τέρματα.

-Λόγω της σπουδαίας καριέρας του και του φοβερού ταλέντου του, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ο Έλληνας Ρομπέρτο Κάρλος. Άλλωστε, η έφεσή του στο σκοράρισμα, αν και αμυντικός, το μαγικό αριστερό πόδι και η… καράφλα είναι τα στοιχεία που θυμίζουν πολύ τον Βραζιλιάνο παικταρά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή