Ο Άγγλος «πατέρας» της Μίλαν και των Ιταλών!

198

Οι Άγγλοι έχουν να περηφανεύονται για τη «γέννηση» του ποδοσφαίρου! Στο Νότινγχαμ όμως έχουν κι έναν λόγο παραπάνω για να κομπάζουν, καθώς ένας συμπατριώτης τους και δη κάτοικος της πόλης, είναι αυτός που δημιούργησε τη Μίλαν. Ναι, η Μίλαν, δεν ιδρύθηκε από Ιταλό αλλά από Άγγλο, τον Herbert Kilpin η μνήμη του οποίου θα τιμηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του.

_91526146_gettyimages-461281488

Πως έχει η ιστορία; Ο Herbert Kilpin άφησε το Νότινγχαμ το 1890 προκειμένου να δουλέψει στην Ιταλία και αφού εγκαταστάθηκε, η αγάπη του για το ποδόσφαιρο δεν τον άφησε σε ησυχία. Ξεκίνησε από νωρίς τις διαδικασίες για την ίδρυση ενός συλλόγου που έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον επιτυχημένους στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μετρώντας 7 κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ, 2 ΟΥΕΦΑ και 18 πρωταθλήματα Ιταλίας.

Ο Kilpin, ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο κι αυτός και είχε γεννηθεί πίσω από το χασάπικο του πατέρα του, στον δρόμο Mansfield του Νότινγχαμ, ξεκίνησε με την ίδρυση της Μίλαν με ποδοσφαιρικό τμήμα το 1899, αλλά δεν έμεινε εκεί καθώς στη συνέχεια δημιούργησε και τμήμα κρίκετ. Ένα σπορ ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αγγλία.

bbocee2iqaayetb

Ήταν αυτός που οδήγησε τη Μίλαν στην κατάκτηση των τριών πρώτων πρωταθλημάτων της και βέβαια αυτός, που σχεδίασε τα χρώματά της: Το κόκκινο, το μαύρο και… ριγέ.

Το μπαρ στο Bridlesmith Gate που έχει πάρει το όνομά του
Το μπαρ στο Bridlesmith Gate που έχει πάρει το όνομά του
  • «Θα είμαστε μια ομάδα… διαβόλων. Το κόκκινο συμβολίζει τη φωτιά και το μαύρο τον φόβο που θα έχουν οι αντίπαλοί μας» είχε πει ο ίδιος το 1899 κατά την ίδρυση της Μίλαν.

Εικάζεται πως «έφυγε» ξαφνικά στα 46 του λόγο του πάθους του για το τσιγάρο και το ποτό, ενώ ο τάφος του πιστεύεται πως χάθηκε μέσα στη γη. Σαν σε ένα σημάδι από το Θεό.

_91542360_mediaitem91542359

Το 1999 βέβαια, η Μίλαν πλήρωσε και έφτιαξε καινούριο μνήμα στο κοιμητήριο του Μιλάνου ώστε να τιμήσει τη μνήμη του και την ιστορία του, ενώ οι οπαδοί της Μίλαν έχουν σκιαγραφήσει την μορφή του πάνω σε σημαίες που ανεμίζουν στο «Μεάτσα» αλλά και το όνομά του κοσμεί της φανέλες της ομάδας.

herbert-kilpin-has-a-plaque-at-the-monumental-cemetery-in-milan

Η αναγνώριση και η τιμή στον Herbert Kilpin στο Μιλάνο είναι τεράστια όπως μπορείτε να καταλάβετε, αλλά στο Νότινγχαμ, τη γενέτειρά του, η αναγνώριση είναι κατά πως αμυδρή.

Ο Herbert Kilpin ήταν ο πρώτος Άγγλος που αγωνίστηκε στη Μίλαν και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι ο πλέον πρόσφατος και τελευταίος χρονικά Άγγλος που φόρεσε τη φανέλα της.
Ο Herbert Kilpin ήταν ο πρώτος Άγγλος που αγωνίστηκε στη Μίλαν και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι ο πλέον πρόσφατος και τελευταίος χρονικά Άγγλος που φόρεσε τη φανέλα της.

Ο συγγραφέας Robert Nieri όμως θέλει αυτό να το αλλάξει και ήδη έχει ήδη αντλήσει το απαραίτητο κεφάλαιο ώστε να δημιουργηθεί στην γενέτειρά του, ένα μνημείο, στην επέτειο των 100 ετών από τον χαμό του Herbert Kilpin (22 Οκτωβρίου 1916 σε ηλικία μόλις 46 ετών). Όπου γενέτειρα; Το Νότινγχαμ.

«Πρέπει να φέρουμε τον Kilpin στην επιφάνεια και πάλι, του αξίζει μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στο Νότινγχαμ. Είναι ο ιδρυτής ενός από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους στον κόσμο και ο πατέρας του ιταλικού ποδοσφαίρου. Είναι αυτός που δίδαξε τους Ιταλούς να παίζουν ποδόσφαιρο, είναι μία τεράστια μορφή για το Μιλάνο», είναι τα λόγια του Robert Nieri.

ac-milan-1907-08-e1445491116830-1448392631-800

Στις 22 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Kilpin και μία σεμνή τελετή θα λάβει χώρα στην γενέτειρά του. Ο Robert Nieri δεν θα μείνει εκεί βέβαια, μόνο στην τελετή, καθώς θα πετάξει πίσω στην Ιταλία ώστε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τον Herbert Kilpin, τη ζωή του και τη δράση του στη Μίλαν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή