Ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ καταρρίπτει κάθε λογική! Πιστοποιεί ότι μπορείς να έχεις «αχίλλειο πτέρνα» αρκεί στο δυνατό σου σημείο να είσαι… απροσπέλαστος. Με λίγα λόγια, η αδυναμία στα εκτός έδρας- η οποία έγινε θέμα συζήτησης και ανάλυσης ουκ ολίγες φορές- μετατράπηκε σε δύναμη άνευ προηγουμένου στα… εντός έδρας. Γιατί μπορεί οι «πράσινοι» να έχουν μόλις 4 νίκες σε 14 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα μακριά από το ΟΑΚΑ, ωστόσο μέσα σε αυτό, απλά… δεν χάνουν!

Μία δύναμη η οποία μπορεί να τον οδηγήσει στο Final 4 της Ευρωλίγκας, ύστερα από απουσία τεσσάρων ραντεβού (σ.σ. από το 2012) καθώς το 14-1 (νίκες-ήττα) που έχει τον οδήγησε στην 4η θέση ήτοι και στο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Άκρως σημαντικό για μια ομάδα… έδρας.

katagrafi4

Εντάξει, ίσως να είμαστε λίγο υπερβολικοί, καθώς εκτός έδρας μπορεί να έχει 10 ήττες σε 14 ματς ωστόσο η τελευταία από τις 4 νίκες του ήταν και η πλέον καθοριστική. Πήγε να παίξει έναν «τελικό» στη Βιτόρια με τη Μπασκόνια και τον πήρε με το έτσι θέλω. Με την ομάδα – για να μην ξεχνιόμαστε – που θα βρει απέναντί του όπως φαίνεται και στα προημιτελικά της διοργάνωσης με φόντο το Final 4 της Κωνσταντινούπολης.

Στο προκείμενο όμως… Ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις τρεις ομάδες στην Ευρωλίγκα που έχει γνωρίσει μόλις μία ήττα μέσα στην έδρα του. Οι «πράσινοι» έχουν ηττηθεί μόνο από τον Ολυμπιακό στην 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκας (77-79) και από τότε μετράνε 11 σερί εντός έδρας νίκες.

Μόλις μία ήττα εντός έδρας μετράνε στην Ευρωλίγκα και οι Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Άλλος ουδείς… Οι πρωταθλητές Ισπανίας ηττήθηκαν μόλις την 3η αγωνιστική της διοργάνωσης από την Μπασκόνια (87-91)- όπως και ο Παναθηναϊκός δηλαδή έτσι και αυτοί σε… ντέρμπι όπου οι ιδιαιτερότητες είναι πολλές περισσότερες- ενώ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας γνώρισε την ήττα στην έδρα της την 14η αγωνιστική από τη Φενέρμπαχτσε (79-95) στη παράταση.

katagrafi

Για να το δούμε και από μία διαφορετική σκοπιά, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον δείκτη δυσκολίας, ο Παναθηναϊκός και η ΤΣΣΚΑ δεν έχουν ηττηθεί ούτε στο ελληνικό πρωτάθλημα και την VTB League αντίστοιχα στο «σπίτι» τους, σε αντίθεση με τη Ρεάλ που έχει μία ήττα (και) στο ισπανικό πρωτάθλημα, από τη Γκραν Κανάρια.

Πάμε να δούμε και σε αριθμούς την μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού:

ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Σκοράρει 80,6 πόντους
Δέχεται 72,5 πόντους
Παίρνει 34,6 ριμπάουντ σύνολο // 10,3 επιθετικά και 24,3 αμυντικά
Μοιράζει 14,5 ασίστ
Κλέβει 8.1 μπάλες (2ος στη λίστα)
Έχει 3,5 μπλοκ
Κάνει 10,3 λάθη μόλις (τα λιγότερα από όλους)
69% βολές (το χαμηλότερο ποσοστό από όλους)
52,16% στα δίποντα
35,2% τρίποντα
88,9 αξιολόγηση


katagrafi1


ΕΚΤΟΣ

Πετυχαίνει 74 πόντους
Δέχεται 77,5 πόντους στην άμυνα
Παίρνει 32,8 ριμπάουντ // 9,6 επιθετικά και 23,2 αμυντικά
Μοιράζει 15,8 ασίστ
Κλέβει 6,2 μπάλες
Έχει 2,9 μπλοκ
Κάνει 12,2 λάθη
75,5% βολές
48,4% δίποντα
37,36% τρίποντα
76,9 αξιολόγηση


Μία απλή ματιά στις στατιστικές επιδόσεις του Παναθηναϊκού και εύλογα κατανοεί κανείς το 14-1 που τρέχει στο ΟΑΚΑ στην Ευρωλίγκα αλλά και το 4-10 εκτός έδρας. Ο Παναθηναϊκός είναι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες (πλην των ασίστ, των βολών και των τριπόντων) άλλη ομάδα στο ΟΑΚΑ και άλλη μακριά από αυτό. Μόνο την συνάρτηση άμυνα –επίθεση να κοιτάξει κανείς φτάνει. Στο ΟΑΚΑ έχει πρόσημο +8.1 (80,6 επίθεση / 72,5 άμυνα) ενώ πέρα από αυτό έχει -3 (74 επίθεση / 77,5 άμυνα)!

Να όμως που η δύναμη της έδρας φτάνει. Να που τον οδήγησε στο πλεονέκτημα έδρας και είναι πολύ πιθανό να τον οδηγήσει στο Final 4.