Μάνουελ Νόιερ: Το ισπανικό block, ο sweeper-keeper και η θέση που πλέον παίζεται αλλιώς

Αναμφίβολα ο Νόιερ είναι ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία του αθλήματος, σίγουρα ο καλύτερος της δεκαετίας και ίσως ο πιο ολοκληρωμένος που έχουν δει τα μάτια μας

542
Ο Μάνουελ Νόιερ
Ο Μάνουελ Νόιερ

O διεθνής Γερμανός τερματοφύλακας και από πλέον πρωταθλητής Ευρώπης Μάνουελ Νόιερ, δεν ξεκίνησε την καριέρα του από το ποδόσφαιρο σάλας αλλά μπορούμε να πούμε ότι είναι από τους ποδοσφαιριστές που οι φίλοι του futsal χαιρόμαστε να βλέπουμε λίγο παραπάνω καθώς μας θυμίζει το άθλημα που αγαπάμε περισσότερο από κάθε άλλον!

Αναμφίβολα ο Νόιερ είναι ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία του αθλήματος, σίγουρα ο καλύτερος της δεκαετίας και ίσως ο πιο ολοκληρωμένος που έχουν δει τα μάτια μας. Ψηλός, αθλητικός, δυνατός, ευέλικτος και με τεράστιο ταλέντο με την μπάλα στα πόδια. Μια πραγματική πολεμική μηχανή που συνδυάζει τα σωματικά προσόντα με την μοναδική ποδοσφαιρική αντίληψη που όλοι οι top class τερματοφύλακες του κόσμου ζηλεύουν. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως, όχι μόνο για τους τερματοφύλακες, είναι η απόλυτη συγκέντρωση με την όποια εμφανίζεται σε κάθε αγώνα. Ο τρόπος με τον οποίο κατευθύνει την άμυνα και η ψυχραιμία του σε όλη την διάρκεια του ματς τον κάνει να ξεχωρίζει και τον καθιστά ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα κάτω από τα δοκάρια.

Στον τελικό έδωσε για άλλη μία φορά απαντήσεις στους επικριτές του οι οποίοι βρήκαν πάτημα να τον “τελειώσουν” εξαιτίας των συχνών τραυματισμών του τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα την έλλειψη ρυθμού και τα συχνά προσωπικά λάθη. Ένας τελικός Champions League όμως αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για προσωπικότητες σαν αυτή του Νόιερ και ο αρχηγός της Μπάγερν δεν είχε σκοπό να αφήσει τέτοια ευκαιρία να φύγει ανεκμετάλλευτη δίνοντας μια πραγματική παράσταση στο τέρμα με μπόλικα στοιχεία futsal, κάτι το οποίο συνηθίζει εδώ και χρόνια.

O ρόλος του sweeper-keeper

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί πλέον οι γραμμές της άμυνας συχνά να ανεβαίνουν ψηλά για να γίνει η πίεση πιο αποδοτική, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο κενό στις πλάτες των στόπερ. Εκεί πλέον μια βαθιά μακρινή μπαλιά είναι ευθύνη του τερματοφύλακα που αν δεν τρέξει γρήγορα το γήπεδο για να “καθαρίσει” τη φάση σίγουρα θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα σε έναν γρήγορο επιθετικό και θα βάλει την ομάδα του σε κίνδυνο. O Μάνουελ Νόιερ το είχε αντιληφθεί από νωρίς στην καριέρα του αυτό και ήδη από τις πρώτες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Σάλκε είχε την τάση να βγαίνει αρκετά μέτρα μακριά από την περιοχή του, όχι απλά και μόνο για να κλοτσήσει την μπάλα μακριά αλλά για να τροφοδοτήσει τον πιο κοντινό του συμπαίκτη και έτσι να κερδίσει την κατοχή της μπάλας η ομάδα του και να αναπτυχθεί γρήγορα χωρίς να πιεστεί.

Ο Νόιερ σε ταετ-α-τετ με τον Νεϊμάρ
Ο Νόιερ σε ταετ-α-τετ με τον Νεϊμάρ

Το συγκεκριμένο σκηνικό είναι πολύ συνηθισμένο στο ποδόσφαιρο σάλας όπου οι τερματοφύλακες οφείλουν να στέκονται τουλάχιστον 2-3 μέτρα έξω από το 6μετρο πέναλτι προκειμένου να προλάβουν να ανακόψουν ξαφνικές αντεπιθέσεις της αντίπαλης ομάδας, να κερδίσουν μέτρα αλλά και να υποστηρίξουν την κατοχή των συμπαικτών τους σε περίπτωση που η πίεση που τους ασκηθεί γίνει ασφυκτική. Μια πάσα στον τερματοφύλακα στην ουσία κάνει restart και δίνει ανάσες και χρόνο για καλύτερη οργάνωση της επίθεσης και της κατοχής.

Η ακρίβεια στις κοντινές και στις μακρινές πάσες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για να χαρακτηρίσει κάποιος έναν τερματοφύλακα ποιοτικό και ολοκληρωμένο. Πόσες φορές άλλωστε έχουμε δει από την τηλεόραση σε αγώνα futsal λάθος στο κέντρο του γηπέδου, αλλαγή την κατοχής και ακαριαία από την άκρη της οθόνης έναν τρελό τερματοφύλακα να σώζει την κατάσταση με ένα τάκλιν 5 μέτρων ή με αριστοτεχνικό κοντρόλ τύπου Higuita το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξει σε υπεραριθμία.

Το split-save και το ισπανικό block

Ακόμα μια σύγχρονη προσθήκη στον τρόπο αντίδρασης των τερματοφυλάκων του κλασσικού ποδοσφαίρου αποτελούν το split-save, δηλαδή η απόκρουση χαμηλών σουτ με την χρήση ενός τέλειου σπαγκάτου αλλά και το γνωστό στο futsal γονάτισμα με το ένα πόδι κρατώντας όρθιο τον κορμό και δημιουργώντας έτσι έναν ανθρώπινο τοίχο μπροστά στο τέρμα που αν στηθεί σωστά δύσκολα παραβιάζεται.

Οι προπονητές τερματοφυλάκων του κλασσικού ποδοσφαίρου παρατήρησαν πως στο futsal ο χρόνος αντίδρασης στα σουτ κάτω από τα 10 μέτρα είναι περίπου.. 0 δευτερόλεπτα και οι τερματοφύλακες εκεί έχουν βρει άλλο μοτίβο αντίδρασης για να κρατήσουν την εστία τους απαραβίαστη. Η σωστή τοποθέτηση του σώματος μπροστά το τέρμα μεγαλώνει έμμεσα τον χρόνο αντίδρασης στο 1 δευτερόλεπτο καθώς αντίθετα με τον Νόιερ που πρέπει να κατευθυνθεί προς την μπάλα για να την αποκρούσει, αλλά έχει περισσότερο χρόνο να το κάνει αυτό, ο Higuita οφείλει να στήσει το σώμα του όσο πιο στιβαρά και σωστά γίνεται για να αποτρέψει το γκολ περιμένοντας την μπάλα να έρθει περίπου στο σημείο που ήδη βρίσκεται.

Προφανώς οι κλασσικές αποκρούσεις τύπου πλονζόν δεν λείπουν από το futsal και οι τερματοφύλακες πρέπει να δουλεύουν την συγκεκριμένη τεχνική αλλά με τον ανάλογο τρόπο που θα τους βοηθήσει πραγματικά στο μικρό τέρμα και δεν θα αποτελεί εν δυνάμει μειονέκτημα εξαιτίας της πιο αργής επαναφοράς στην αρχική θέση. Χρησιμοποιώντας όμως τις φουτσαλικές τεχνικές στο κλασσικό ποδόσφαιρο οι τερματοφύλακες πλέον δεν έχουν δικαιολογία όταν δέχονται γκολ χαμηλά κοντά στο σώμα τους και αποφασίζουν να βουτήξουν με τα χέρια αντί να αντιδράσουν με τα πόδια πολύ πιο άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο Μάνουελ Νόιερ απέναντι στον Τσούπο Μότινγκ
Ο Νόιερ απέναντι στον Τσούπο Μότινγκ

Το split save αποτελεί την πιο εντυπωσιακή απόκρουση στο ποδόσφαιρο σάλας και την αγαπημένη των τερματοφυλάκων καθώς έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και χρησιμοποιείται σε ζόρικες καταστάσεις όπως η κάλυψη του δεύτερου δοκαριού. Με το ένα πόδι τεντωμένο προς την κατεύθυνση της αδύναμης ή άμεσα απειλούμενης πλευράς και το άλλο υποστηρικτικό ο τερματοφύλακας προσπαθεί να σώσει οποιαδήποτε συρτή μπάλα έρθει κατά πάνω του ενώ με τον κορμό ίσιο και τα χέρια ανοιχτά και τεντωμένα μπορεί να αντιδράσει σε σουτ μεσαίου ύψους.

Από την άλλη το ισπανικό block είναι η πρώτη και κύρια τοποθέτηση των τερματοφυλάκων του αθλήματος μας καθώς από αυτή την αρχική θέση ξεκινούν όλες οι υπόλοιπες τοποθετήσεις. Το ένα γόνατο ακουμπάει οριακά στο έδαφος και αρκετά κοντά στην φτέρνα του άλλου ποδιού και “κλείνει” τον δρόμο σε όλα τα χαμηλά σουτ ενώ ο κορμός είναι κάθετος στο έδαφος, με το στήθος και τις πλάτες ανοιχτές για να καλύπτουν όσο περισσότερο τέρμα γίνεται. Τέλος τα χέρια βρίσκονται πάλι ανοιχτά αλλά αυτή τη φορά φτάνουν ακόμα και τα ψηλά σουτ με προτεραιότητα στην κλειστή γωνία και με το μυαλό του τερματοφύλακα πάντα σε εγρήγορση για να σώσει την αδύναμη πλευρά του, το παραθυράκι δηλαδή που δημιουργείται ακριβώς πάνω από το γονατισμένο πόδι.

Ο Νόιερ σε ισπανικό block
Ο Νόιερ σε ισπανικό block

Ο τερματοφύλακας είτε στο κλασσικό είτε στο ποδόσφαιρο σάλας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας. Είναι η πιο ιδιαίτερη θέση από όλα τα ομαδικά αθλήματα και η ψυχολογική προετοιμασία είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική με την σωματική για να αποδίδει τα μέγιστα αλλά και για μεγάλη διάρκεια. Παίκτες σαν τον Νόιερ αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι για την προσωπική τους εξέλιξη η προσαρμοστικότητα στις αλλαγές του ποδοσφαίρου και γι’ αυτό ο 34χρονος Γερμανός γίγαντας αποτελεί ένα μικρό θαύμα για την θέση. Γιατί μπορεί να εντοπίσει τις αδυναμίες του και να τις βελτιώσει με τον καλύτερο τρόπο, στην προκειμένη περίπτωση με τις τεχνικές του φουτσαλικού τερματοφύλακα και να παντρέψει στοιχεία των δύο αθλημάτων που αν και μοιάζουν τόσο πολύ, κάτω από τα δοκάρια η μπάλα παίζεται αλλιώς!

Πηγή: futsalhellas.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή