Λόγοι πολλοί για να μισείς τον Λεμπρόν Τζέιμς!

528

Δεν είναι ούτε ο Μάικλ Τζόρνταν, ούτε ο Μοχάμεντ Άλι. Είναι απλά… ο Λεμπρόν Τζέιμς! Αυτός που λατρεύεις να… μισείς. Ο αλαζόνας, ο εγωιστής και ο νάρκισσος που έχει βάλει για τα καλά το όνομά του στο Παγκόσμιο μπάσκετ μεταξύ των κορυφαίων στην ιστορία αυτού!

Αυτός είναι! Είτε τον λατρεύεις και τον θαυμάζεις είτε τον απεχθάνεσαι και τον μισείς… Αυτός είναι όμως! Ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο «Βασιλιάς» όπως τον «βάφτισαν» πριν καν ακόμα καθίσει στον θρόνο του. Αυτός που (όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τον Κόμπι Μπράιαντ) είχαν βιαστεί να τον συγκρίνουν με τον «μεγάλο», τον Μάικλ Τζόρνταν! Ο «εκλεκτός» όπως ο ίδιος είχε διαγνώσει από μικρή ηλικία για τον εαυτό του, γιατί ξεχώριζε. Γιατί είχε το χάρισμα. Την ευλογία που μεταμορφώθηκε σε «κατάρα» αλλά πλέον αυτή λύθηκε, δεν υπάρχει πια, γιατί… «κράτησα την υπόσχεσή μου»! Έφερε το πολυπόθητο, πρώτο, πρωτάθλημα στην πόλη του, το Κλίβελαντ, και ξέσπασε για όλους και για όλα. Κατά πάντων και αδίκων…

Όλοι του μιλούσαν για το «λάθος» που έκανε. Την περιβόητη απόφαση μέσω του Sports Illustrated όπου ανακοίνωσε το «επιστρέφω σπίτι»!

«Δεν θα ονοματίσω κάποιον. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Υπήρξαν, όμως, άτομα τα οποία εμπιστευόμουν και χτίσαμε σχέσεις αυτά τα τέσσερα χρόνια, που μου είπαν ότι έκανα το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας μου, όταν αποφάσισα να φύγω από το Μαϊάμι. Με πλήγωσε. Ξέρω ότι ήταν συναισθηματικά φορτισμένοι. Μου είπαν όμως ότι έκαναν ένα τεράστιο λάθος κι αυτό αποτέλεσε έξτρα κίνητρο για μένα».

ΤΟ 50% ΠΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Έχεις κάθε λόγο να τον θαυμάζεις. Δεν είναι λίγα αυτά που πέτυχε: Είναι πλέον ο παίκτης αυτός στην ιστορία των πλέι οφ του ΝΒΑ που βρίσκεται στην πρώτη θέση σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα και τάπες κι από τις δύο ομάδες! Στις 3 σερί νίκες των Καβαλίερς που συντελέστηκε η ανατροπή από το 1-3 μέτρησε συνολικά 109 πόντους έχοντας στον τελικό των τελικών 27 πόντους, 11 ριμπάουντ, 11 ασίστ και το πιο καθοριστικό μπλοκ πάνω στον Αντρέ Ιγκουοντάλα! Αυτό που πλέον λέγεται «the Block». Είναι μόλις ο 3ος παίκτης στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ που έχει triple double (διψήφιος σε τρεις στατιστικές κατηγορίες) στον 7ο τελικό. Οι άλλοι δύο είναι οι θρύλοι Τζέιμς Ουόρθι (1988) και Τζέρι Ουέστ (1969).

lebron james block

Στον 7ο τελικό σκόραρε ή δημιούργησε ο ίδιος τους 52 από τους 93 πόντους της ομάδας του αλλά και τους 13 από τους 18 της 4ης περιόδου. Συνολικά στη σειρά των τελικών το 50% των πόντων των Καβαλίερς έφυγαν από τα δικά του χέρια. Έκανε τα πάντα, πείσμωσε και έβγαλε τον πιο άγριο εαυτό του για να δικαιωθεί. Για να καταφέρει αυτό που έμοιαζε με πραγματική κατάρα για το Κλίβελαντ. Για να εκπληρώσει την υπόσχεσή του.

ΠΑΡΑΤΗΣΕ ΤΟ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

Το κατάφερε μόνος; Το πιο ισχυρό επιχείρημα αυτών που λατρεύουν να τον μισούν.

Τόσο στο Μαϊάμι όσο και στο Κλίβελαντ δεν ήταν μόνος! Σε εφτά χρόνια στο Κλίβελαντ κατάφερε να πάει στους τελικούς μόλις μία φορά με τους Σαν Αντόνιο Σπερς να φτάνουν εύκολα στην κατάκτηση του τίτλου. Κατάλαβε ότι στο Κλίβελαντ δεν είχε τις πιθανότητες για τον τίτλο που ήθελε και –είπαμε- Βασιλιάς χωρίς στέμμα δεν υφίσταται.

Μία μέρα πριν ανακοινώσει μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής του ESPN την αποχώρησή του με το αμίμητο «παίρνω τα ταλέντα μου και πηγαίνω νότια (σ.σ. Μαϊάμι)” ο Ουέιντ είχε ανακοινώσει την παραμονή του και ο Μπος τη μεταγραφή του στο Μαϊάμι. Δημιούργησαν την «big three» με τις κακές γλώσσες να κάνουν λόγο πως ήταν προαποφασισμένο από το 2006 ακόμα.

LeBron- decision

«Η απόφαση του Λεμπρόν να φύγει μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί. Ήθελε να κερδίσει. Και ήταν διατεθειμένος να μοιραστεί τη δημοσιότητα για να το κάνει. Αντιθέτως, όμως, «η απόφαση» υποσκίασε την απόφαση. Ένα χολιγουντιανό πρακτορείο και η ομάδα μάρκετινγκ του Λεμπρόν, η οποία αποτελείται από παιδικούς του φίλους, δημιούργησαν ένα ωριαίο έκτρωμα για να αποθεώσουν τον Βασιλιά. Ο Τζιμ Γκρέι το παρουσίασε. Το ESPN το μετέδωσε. Ο Λεμπρόν πρωταγωνίστησε. Και η Αμερική έκανε… εμετό».

ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Έξι χρόνια πριν, δεν υπήρχε κανένα Κλίβελαντ για τον Λεμπρόν. Καμία «πόλη του» παρά μόνο η ματαιοδοξία του. Να πάρει το πρωτάθλημα! Και το έκανε με τον εύκολο τρόπο. Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ βρήκε ευκαιρία να ξεσπαθώσει και πάλι εναντίον του «ποτέ δε θα γίνει Τζόρνταν. Η κίνηση αυτή τελειώνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. Μπορεί να κερδίσει όσα θέλει, αλλά αν έμενε στο Κλίβελαντ και το έκανε με το Κλίβελαντ θα άφηνε μια κληρονομιά. Τώρα, απλώς πάει στην ομάδα του Ντουέιν Ουέιντ».

Ο ιδιος ο «μεγαλος», ο Μαικλ Τζορνταν ειχε πει «δεν θα καλουσα τον Ματζικ και τον Μπερντ να παιξουμε στην ιδια ομαδα. Ήθελα να τους κερδιζω».

Οι εχθροί του Λεμπρόν είχαν μάλιστα εκείνα τα χρόνια ένα σοβαρό επιχείρημα. Σε έρευνα που είχε γίνει το 48% της Αμερικής τον είχε στην κατηγορία με τους πλέον αντιπαθείς ανθρώπους των ΗΠΑ.

«Στα πρώτα εφτά χρόνια στο ΝΒΑ ήμουν ο συμπαθής. Όταν βρέθηκα στην άλλη πλευρά, στην σκοτεινή πλευρά, ένιωσα πρόκληση. Χρειάστηκα χρόνο για να συνηθίσω. Δεν ένιωθα καλά. Δεν χρειαζόταν να το ακούσω ή να το δω. Αρκούσε που το ένιωθα. Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, πιθανότατα θα άλλαζα πολλά. Κυρίως να στηθεί μια ολόκληρη εκπομπή για να μάθει ο κόσμος την απόφασή μου. Τώρα, βλέπω πιο καθαρά και αν ήμουν στην άλλη πλευρά, αν ήμουν οπαδός και παθιασμένος με έναν παίκτη και αποφάσιζε να φύγει έτσι, με τον ίδιο τρόπο θα αντιδρούσα».

ΚΑΤΑΡΑ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ

Ο Λεμπρόν δεν έπαψε ποτέ να είναι αλαζόνας. Το «είναι απλό, είμαι ο καλύτερος» έβγαινε και βγαίνει από τα χείλη του. Ωστόσο ακόμα και στο Μαϊάμι η κατάρα τον ακολούθησε. Το είχε γράψει άλλωστε ο Τζον Γκίλμπερτ σε ανοικτή του επιστολή. Ο τότε ιδιοκτήτης των Καβαλίερς χαρακτήριζε ως αλαζόνα, νάρκισσο και προδότη τον Λεμπρόν τονίζοντας μεταξύ άλλων «να πάρεις την… κατάρα στον νότο» αλλά και «θα πάρουμε το πρώτο πρωτάθλημα χωρίς αυτόν».

Η… ευχή του Γκίλμπερτ τον ακολούθησε καθώς στους τελικούς βρέθηκε ο Ντιρκ Νοβίτσκι μπροστά του και οι Ντάλας Μάβερικς. Μαζί με τον Ουέιντ μάλιστα είχαν το θράσος και ενώ οι Χιτ με μία ήττα ακόμα θα έχαναν το πρωτάθλημα, να κοροϊδεύουν τον Γερμανό σταρ επειδή αγωνιζόταν άρρωστος με πυρετό.

Ο δημοσιογράφος Σαμ Ντουμπουά είχε αναφέρει τότε «η αναιδής και αλαζονική στάση του Λεμπρόν είναι τόσο μεταδοτική που μπορείς να τη δεις και στους συμπαίκτες του, ανεξάρτητα από το σε ποια ομάδα παίζει. Βγάζει τον χειρότερο εαυτό των συμπαικτών του και υπάρχουν άπειρα σχετικά παραδείγματα. Ο Ουέιντ έγινε φανερά πιο αλαζόνας από όταν πήγε ο Λεμπρόν στους Χιτ και το αγαπημένο μου σκηνικό είναι αυτό όπου οι δυο τους κορόιδευαν τον Νοβίτσκι κατά τη διάρκεια των τελικών, επειδή ήταν άρρωστος. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της σειράς, όπου ο Λεμπρόν και οι Χιτ έχασαν από τους Μάβερικς».

Με τον Ουέιντ και τον Μπος, ο Τζέιμς κέρδισε δύο πρωταθλήματα με τους Χιτ και έχασε δύο (από Ντάλας και Σαν Αντόνιο) μέχρι που πήρε την απόφαση να επιστρέψει σπίτι. Και πάλι όμως δεν επέλεξε τον δύσκολο τρόπο. Το έκανε εκ του ασφαλούς. Ο Κάιρι Ίρβινγκ ήταν ήδη ο ηγέτης του Κλίβελαντ ενώ όταν επέστρεψε -με τον κόσμο να τον αποθεώνει ξανά όταν λίγα χρόνια τον αποκαλούσε προδότη και έκαιγε τις εμφανίσεις του- απαίτησε να φύγουν οι Άντριου Ουίγκινς και Άντονι Μπένετ για να φέρει στο Κλίβελαντ στον Κέβιν Λαβ.

«ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΣΠΙΤΙ»

«Αν έπρεπε να τα κάνω όλα ξανά, προφανώς και θα έπραττα διαφορετικά, όμως και πάλι θα είχα φύγει. Το Μαϊάμι, για μένα, ήταν ό,τι για τα υπόλοιπα παιδιά είναι το κολέγιο. Δεν υπόσχομαι ένα πρωτάθλημα. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να γίνει. Θα είναι μια μακρά διαδικασία. Η υπομονή μου θα δοκιμαστεί. Το ξέρω αυτό. Έρχομαι σε μια ομάδα με νέους παίκτες και καινούργιο προπονητή. Θα είμαι ο μεγάλος εδώ. Αλλά ενθουσιάζομαι που θα ενώσω μια ομάδα ανθρώπων και θα τους βοηθήσω να φτάσουμε σε ένα μέρος που δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να φτάσουν. Στο βορειοανατολικό Οχάιο, τίποτα δεν σου χαρίζεται. Όλα πρέπει να τα κερδίσεις. Δουλεύεις για όσα έχεις. Είμαι έτοιμος να αποδεχτώ αυτή την πρόκληση. Επιστρέφω σπίτι».

Όταν ο Λεμπρόν έμεινε μόνος πέρσι στους τελικούς του Κλίβελαντ με τους Ουόριορς, καθώς οι Ίρβινγκ και Λαβ ήταν τραυματίες, αφενός είχε 35.8 πόντους μ.ο., 13.3 ριμπάουντ και 8.8 ασίστ, αφετέρου οι Κάρι και Τόμπσον με MVP τον Ιγκουοντάλα πήραν το πρωτάθλημα.

lebron-james-cleveland-cavaliers

Συνέχισε να τονίζει ότι είναι ο καλύτερος, έκανε τα πάντα στους φετινούς τελικούς, ωστόσο μην ξεχνάμε, γιατί είναι κρίμα και άδικο, τη μέγιστη συμβολή του Ίρβινγκ που είχε 30, 34, 41, 23 και 26 πόντους στα τελευταία πέντε παιχνίδια ενώ δικό του ήταν και το νικητήριο τρίποντο που χάρισε το πρωτάθλημα στο Κλίβελαντ.

ΠΟΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΜΙΣΕΙΣ

Υπάρχουν πραγματικά πολλοί λόγοι να θαυμάζεις τον Τζέιμς αλλά και περισσότεροι από ένας να μισείς και να απεχθάνεσαι τον Λεμπρόν. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί το παράδειγμα του Κόμπι Μπράιαντ που κέρδισε το πρωτάθλημα μόνος του, δεν είχε καμία «big three» στο πλευρό του. Άλλος να μιλήσει για τη συμπεριφορά του. Με πεσμένο τον Γκριν πήγε και πέρασε επιδεικτικά από πάνω του. Δικαίως, κατά (και) τον Μπάρκλεϊ, ο Γκριν αντέδρασε έτσι αλλά τιμωρήθηκε μόνο αυτός. Γιατί δεν φέρει το όνομα του Λεμπρόν. Τα όσα έσουρε στον Κάρι μετά το κόψιμό του… Αλήθεια, μιας και το ανέφερε ο λόγος… Έχετε ακούσει ποτέ τον Κάρι να λέει “είμαι ο καλύτερος”; Εδώ αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό του καλύτερου σουτέρ λέγοντας πως «αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε σε σύνολο 10 χρόνων. Μετά από έξι χρόνια θα δούμε. Δεν είμαι καλύτερος από τον Ρέι Άλεν και τον Ρέτζι Μίλερ».

Αντίθετα ο Λεμπρόν έχει πει κατά καιρούς…

– «Είμαι κάτι σαν υπερήρωας. Μπορείτε να με αποκαλείτε basketball man».

 – «Όπου κι αν έχω παίξει, ήμουν ο καλύτερος παίκτης. Μου αρέσει να είμαι αρχηγός και να είμαι ο καλύτερος. Δεν έχει να κάνει με το αν είμαι αλαζόνας, εγωιστής ή κάτι σχετικό. Είναι απλά η αλήθεια».

 – «Ήμουν πάντα ηγέτης. Δεν ήμουν ο ψηλότερος σε όποια ομάδα έπαιζα από μικρός, αλλά ήμουν ο εξυπνότερος. Ήμουν μπροστά από την εποχή μου. Δεν ήμουν πάντα ο πιο μεγάλος, ίσα-ίσα ήμουν από τους πιο νέους στην ομάδα, αλλά ήξερα τι έπρεπε να κάνω».

 – «Είναι δύσκολο για μένα να συγχαρώ κάποιον, επειδή απλά μας κέρδισε. Είμαι γεννημένος νικητής. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δίνω συγχαρητήρια σε αυτόν που με κέρδισε. Είμαι αγωνιστής. Δεν βρίσκω κανένα νόημα να δίνω το χέρι μου στον αντίπαλο».

 Εύκολα μπορεί να υποστηρίξει κανείς πως του βγαίνει αυτός ο εαυτός καθώς δεν μεγάλωσε άνετα (τι να πει εδώ ο Κάρι βέβαια που έχει μεταμοσχευμένους χόνδρους στα πόδια του από… νεκρό άνθρωπο). Ουσιαστικά υιοθετήθηκε με τη μητέρα του να αδυνατεί να τον μεγαλώσει καθώς δεν είχε σταθερή δουλειά. Υπήρξε όμως η στιγμή που και ο ίδιος το κατάλαβε και το παραδέχτηκε.

«ΗΜΑΣΤΑΝ ΜΑΛΑΚΕΣ, ΚΙ ΕΓΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ»

Αναφέρει στην αυτοβιογραφία του «είχαμε γίνει χοντροκέφαλοι, μαλάκες, εγώ πιο πολύ απ’ όλους. Οι πρώτοι που φταίμε είμαστε εμείς, αλλά έχουν ευθύνη και οι ενήλικες που μας φέρονταν με έναν συγκεκριμένο τρόπο και μετά κάθονταν και αυτάρεσκα μάς έβλεπαν να καταστρεφόμαστε».

Η παραδοχή έγινε βέβαια για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Όταν ακόμα και στα 18 του, του ζητούσαν αυτόγραφα καθώς είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε περιοδικό.

Ανέκαθεν είχε την τάση να κοιτάει και τον δίπλα. Να γυρνάει την κουβέντα στον άλλον… Όταν η μητέρα του είχε αγοράσει ένα Χάμερ στα 18α γενέθλια του Τζέιμς, ο ίδιος είχε υποστηρίξει «αυτή η κατάσταση ήταν εξευτελιστική για τη μητέρα μου. Ζούσαμε πάντα σε ένα σπίτι, που μας βοηθούσαν για να πληρώνουμε το ενοίκιο. Αν ήταν το αυτοκίνητο ακριβό και υπερβολικό; Ίσως. Πιθανόν. Φυσικά και ήταν. Το ίδιο, όμως, ήταν και όλες οι BMW που ανήκαν σε συμμαθητές μου στο γυμνάσιο και ήταν παρκαρισμένες στο πάρκινγκ. Ποτέ κανείς, όμως, δεν ασχολήθηκε με εκείνες, ούτε αναρωτήθηκε πως αποκτήθηκαν».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΗ

Με την επιστροφή του βέβαια στο Κλίβελαντ άκμασε και η οικονομία της πόλης καθώς πολλοί από το Κολόμπους, τη μεγαλύτερη πόλη του Οχάιο, άρχισαν και πάλι να προσέρχονται στο Κλίβελαντ για να δουν τον Λεμπρόν. Όταν είχε πάρει την «απόφαση» το Κλίβελαντ είχε ερημώσει και βρισκόταν σε ούτως ή άλλως οικονομική ύφεση. Από τον χρόνο της επιστροφής του, τα έσοδα στην πόλη ξεπέρασαν το 1 εκ. δολάρια.

Ο ίδιος βοηθάει μέσω ιδρύματος που έχει ανοίξει για τα μικρά παιδιά. Κάνει συνεχώς δωρεές και του αρκεί απλά να βγουν καλοί άνθρωποι στην κοινωνία. Να βρουν δουλειά, να ανοίξουν σπίτι, κι ας μην παίξουν μπάσκετ. Είναι ο Λεμπρόν βέβαια κι αν δεν βοηθάει ο Λεμπρόν και όλοι αυτοί οι αστέρες του ΝΒΑ τότε ποιος θα το κάνει; Όταν μάλιστα αυτοί έχουν τεράστια επιρροή, όταν μάλιστα ο ίδιος, πρόσφατα υπέγραψε μυθικό συμβόλαιο για… πέντε ζωές με τη ΝΙΚΕ έναντι 1 δισ. δολαρίων.

Έχει κατηγορηθει οτι ειναι αθλητης κι οχι παικτης του μπασκετ, για τα ποσοστα στο σουτ του. Η τεχνικη του δεν φτανει αυτη του Καρι, αλλά διαβολε, κατι κανει καλα κι αυτος. Τον δυνατο μισουν! Τον καλο μισουν. Για τους υπολοιπους απλα αδιαφορουν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή