Kevin Garnett: The End!

171

Άνοιξη του 1995. Το όνομα Κέβιν Γκαρνέτ εκείνη την εποχή, αναμφισβήτητα δεν έλεγε και πολλά στον κόσμο. Ήταν κάτι άγνωστο. Οι ομάδες μπορεί να γνώριζαν τον ψηλόλιγνο νεαρό αλλά το ενδιαφέρον τους γι αυτόν ήταν κάπως υποτονικό. Στα τελειώματα του πρώτου γύρου του ντραφτ, ίσως και του δεύτερου, έπρεπε να κτυπήσει το «κουδούνι» από κάποιον τζένεραλ μάνατζερ που θα έδειχνε πρόθυμος να αναλάβει εκείνη την «επένδυση». Ποιος θα ήταν; Οι προβλέψεις δεν ήταν ευοίωνες. Τον Μάιο, ο Γκαρνέτ πήγε για μία προπόνηση. Ο ίδιος μάλιστα είχε προσκαλέσει εκπροσώπους των ομάδων για να τον δουν, μεταξύ των οποίων και οι Kevin McHale και Flip Saunders από τη Μινεσότα.

chi_tophighschool_021

Ο McHale πήγε, αλλά έδειχνε από την αρχή απρόθυμος και ψυχρός… «Πίστευα πως ήταν απλά χάσιμο χρόνου» είχε πει μάλιστα ενδεικτικά. Ο τζένεραλ μάνατζερ (στην πρώτη του χρονιά) των Τίμπεργουλφς γνώριζε τον Γκαρνέτ ούτως ή άλλως, του άρεσε αλλά δεν πίστευε ότι για ένα δευτερόλεπτο θα «έκαιγε» την 5η του επιλογή στο ντραφτ γι αυτόν.

Τότε ο Γκαρνέτ ξεκίνησε να δουλεύει. Αυτός ο πάουερ φόργουορντ, που ξόδεψε χρόνια ολόκληρα ξεπερνώντας κάθε αντίπαλο στον διάβα του με τις δυναμικές του κινήσεις, με την ξαφνική του ντρίμπλα, τα γυρίσματα λες και ήταν γκαρντ άρχισε να ξετυλίγει το ταλέντο του στο παρκέ του προπονητηρίου. Αυτό ήταν… Είχε τελειώσει! Ο McHale και ο Saunders μπήκαν στο αυτοκίνητό τους, κοιτάχτηκαν και αυτόματα μονολόγησαν αμφότεροι την ίδια φράση…

«ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΜΑΣ»

Timberwoles media day

Η Μινεσότα επέλεξε στο ντραφτ τον Γκαρνέτ και μόλις είχε ξεκινήσει μία διακοσμημένη με διαμάντια καριέρα 21 ετών στο ΝΒΑ, η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με τον Γκαρνέτ πια στα 40 του, να διαπραγματεύεται τη λύση του τελευταίου έτους του συμβολαίου του με τους Τίμπεργουλφς και να ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Ο χρόνος πραγματικά πέρασε. Ίσως να έπρεπε να είχε βάλει το τέλος το 2013, στη Βοστώνη, στην πόλη και την ομάδα που υπηρέτησε για έξι σεζόν. «Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο κοντά ήταν στο να ανακοινώσει το τέλος ο Κέβιν», είχε πει ο Πολ Πιρς πρόσφατα. «Είχε τελειώσει»!! Ο Πιρς γνώριζε πως τα αστέρια της Βοστώνης ήταν προς πώληση, απεγνωσμένοι και οι ίδιοι να πάνε σε μια ομάδα ώστε να διεκδικήσουν τον τίτλο. Έπεισε τον Γκαρνέτ να πάει κι αυτός στο Μπρούκλιν πιέζοντας τον εαυτό του να δώσει ακόμα περισσότερα με τις κινήσεις του και το χαρισματικό του παιχνίδι.

Ο Γκαρνέτ το έκανε και πίεσε τον εαυτό του για τρεις ακόμη σεζόν σε Μπρούκλιν και μετέπειτα σε Μινεσότα. Την πόλη και το μέρος απ’ όπου ξεκίνησε. Όλοι μεγαλώνουν, ο χρόνος είναι αμείλικτος, αλλά ήταν και δύσκολο να βλέπεις έναν παίκτη στο παρκέ- ουσιαστικά να τον γνωρίζεις από την αρχή- που αρνούνταν να βγει, τώρα να περιορίζεται κάτω των 20 λεπτών. Η φλόγα έκαιγε ακόμα μέσα του, ακόμα και μετά από 1.605 παιχνίδια στο ΝΒΑ αλλά τα γόνατά του τον πρόδιδαν ολοένα και περισσότερο μετά από 55.701 λεπτά.

marbury-garnett

Ο κατάλογος των αστέρων είναι μακρύς, αλλά πόσοι μπορούν να υποστηρίξουν πως έφτασαν μακριά δύο ομάδες; Η κληρονομιά που άφησε ο Γκαρνέτ στην Μινεσότα μπορεί να μην αναγράφει ένα πρωτάθλημα και πάντα να αναρωτιέται τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν ο Στέφον Μάρμπουρι δεν είχε διώξει τον εαυτό του μακριά από τη Μινεσότα μετά από δύο σεζόν μαζί του, ωστόσο, ήταν αυτός που προσέδωσε ένα νέο ενδιαφέρον στη Μινεσότα. Αυτός που έδωσε οκτώ σερί εμφανίσεις στα πλέι οφ και το ταξίδι μέχρι τους τελικούς της δυτικής περιφέρειας.

Τα βρήκε επίσης και η Βοστώνη όταν μετακόμισε εκεί το 2007. Η συνεργασία του δε με τους Πολ Πιρς και Ρέι Άλεν έδωσαν έναν τίτλο πρωταθλήματος και την πίστη και προσδοκία ότι μπορούσαν ακόμα περισσότερους αν δεν υπήρχαν οι τραυματισμοί που τους έβγαζαν εκτός στόχων.

Paul Pierce, Kevin Garnett, Ray Allen

Κακά τα ψέματα, ο Γκαρνέτ επηρέασε το παιχνίδι αρκετών. Έπαιζε όπως ακριβώς προπονούνταν γιατί πολύ απλά αυτό κάνουν οι ηγέτες. Αυτοί που δεν το έκαναν είναι πολύ λίγοι. Πάρτε για παράδειγμα τον Πατρική Ο΄Μπράιαντ. Ον υπέγραψε το 2008 η Βοστώνη, μία Top-10 επιλογή ντραφτ, δύο μόλις χρόνια πριν. Από νωρίς ο Ο’Μπράιαντ έσπρωχνε τον Γκαρνέτ. Όταν όμως ο Ο’ Μπράιαντ δεν ανταποκρίνονταν, ο Κέβιν έσπρωχνε ακόμα πιο δυνατά. Τέσσερις μήνες αργότερα, ο Ο’Μπράιαντ δεν υπήρχε. Είχε ανταλλαχθεί στο Τορόντο.

Πέρσι, είχε ζητηθεί από τον Ντοκ Ρίβερς να συγκρίνει την ένταση στην προπόνηση του Κέβιν Γκαρνέτ με του Πολ Πιρς. Ξέρετε τι είχε πει; «Είναι ίδια ακριβώς. Μόνο που ο Κέβιν είναι… τρελός»!

Για να δείτε πόσο μεγάλη, στα όρια του παρανοϊκού ήταν η συγκέντρωσή του πριν από τα παιχνίδια, οι συμπαίκτες του είχαν φτάσει στο σημείο να… κρύβονται ώστε να γλιτώσουν. Αν τα ακουστικά της μουσικής ήταν πιο δυνατά, το βέβαιο ήταν πως θα γνώριζε κανείς την οργή του Κέβιν. Ο Ραζόν Ρόντο, μπορεί να θεωρούνταν κι ως προστατευμένος του, όχι όμως και ο Κέντρικ Πέρκινς που είχε γνωρίσει για τα καλά την οργή του Γκαρνέτ.

kevin_garnett

Ο 2006, ο Lindsey Hunter, ο βετεράνος γκαρντ του Ντιτρόιτ είχε βγει στο παρκέ, πριν το παιχνίδι απέναντι στη Βοστώνη και με ένα παράξενο βλέμμα ρώτησε: «Τι έχει γίνει με τον Πέρκινς;». Ο KG απάντησε: «Πέρσι ήταν ένα πολύ ήσυχο παιδί. Φέτος είναι ένα γα…νος, κι ένας μα….ας». Αυτός ήταν ο Κέβιν Γκαρνέτ. Α, ξέχασα να σου πω… Έβριζε, έβριζε πολύ και μέσα στο παιχνίδι ακόμα περισσότερο.

Την οργή του Κέβιν την γνώριζαν και οι ρούκις της ομάδας. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξυπνούσαν στη μέση της νύχτας επειδή τους τηλεφωνούσε ο KG. Τι ήθελε; «Πήγαινε φέρε μου σαπούνι». Έμπαιναν στο ταξί μέσα στην νύχτα, έβρισαν μαγαζί ανοικτό και πήγαιναν το σαπούνι στον Γκαρνέτ. Μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά; Ήταν και αυτό ο Κέβιν Γκαρνέτ.

041315-nba-minnesota-timberwolves-kevin-garnett-pi-sw-vresize-1200-675-high-39Ήταν όμως και ο μέντορας για τα νεαρά ταλέντα και επικείμενα αστέρια της Μινεσότα. Μπορεί πολλοί να μην το καταλάβαιναν, αλλά πέρσι τους είχε δώσει μία συμβουλή μεταξύ άλλων. Τους είχε πει, να μην αφήσουν το «εγώ» τους να σπάσει όπως είχε κάνει ο ίδιος και ο Μάρμπουρι.

Αυτό ήταν λοιπόν…

Μία εποχή έκλεισε. Σε μία σεζόν που το κακό τρίτωσε, μετά τους Κόμπι Μπράιαντ και Τιμ Ντάνκαν, άλλος ένας μεγάλος αποχώρησε από το προσκήνιο και πέρασε στο παρασκήνιο και το πάνθεον.

celtics16

Ο Κέβιν Γκαρνέτ, μετά από 21 χρόνια σπουδαίας καριέρας στο ΝΒΑ, αποχώρησε με ένα πρωτάθλημα (2008 με τους Σέλτικς), αλλά και το ρεκόρ με τα περισσότερα χρήματα που έβγαλε συνολικά παίκτης από τα συμβόλαια που υπέγραψε: 330 εκατομμύρια δολάρια συνολικά. Ολοκλήρωσε την καριέρα του όντας μέσα στους τρεις (Καρίμ Αμντούλ Τζαμπάρ και Καρλ Μαλόουν οι άλλοι δύο) που έχουν σημειώσει πάνω 25.000 πόντους, έχουν μαζέψει 10.000 ριμπάουντ και έχουν μοιράσει 5.000 ασίστ.

  • «Είμαι ευγνώμων, δεν έχω λόγια πραγματικά. Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη σας. Ποτέ μου δεν φανταζόμουν πως οι άνθρωποι θα με λάτρευαν με αυτόν τον τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή