Όπως το 2000-2001, στην παρθενική σεζόν της Ευρωλίγκας, έτσι και τώρα, δεκαέξι χρόνια μετά, η διοργάνωση ανοίγει αυλαία με το Ρεάλ-Ολυμπιακός (12/10) στη Μαδρίτη (σ.σ. 75-73 τότε). Το εναρκτήριο παιχνίδι για τη σεζόν 2016-17 αλλά και αυτό της… ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ!

katagrafi

Η Ευρωλίγκα άλλαξε μορφή και κατά τους (περισσότερους) προπονητές έγινε πολύ πιο δίκαιη, ενώ για τους παίκτες πολύ πιο απαιτητική, ανταγωνιστική και ψυχοφθόρα. Μην ξεχνάτε μάλιστα, πως με το νέο σύστημα θα έχουμε πέντε εβδομάδες μέσα στη σεζόν όπου οι ομάδες θα δώσουν δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια μέσα σε αυτές.

Ξεχνάμε λοιπόν την πρώτη φάση όπου οι μεγάλοι απλά έπαιζαν για… να παίζουν και ουσιαστικά δεν κέρδιζαν τίποτα στο Top 16 καθώς ξεκινούσαν από το μηδέν, όπως άλλωστε και οι μικροί που έμεναν με τη χαρά της συμμετοχής. Ξεχνάμε και το Top 16 των δύο ομίλων. Τι έχουμε; Όλοι με όλους!! Ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων, όπου όλοι θα κοντραριστούν με… όλους, εντός κι εκτός, μέχρι να ξεχωρίσουν οι οκτώ πρώτοι που θα στελεχώσουν τα πλέι οφ στη μορφή που τη γνωρίζαμε, με φόντο φυσικά το Final 4 της Κωνσταντινούπολης (19-21 Μαΐου).

ΜΠΑΤΖΕΤ Ή ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ;

real-madrid-media-day-2016-eb16

Αναμφισβήτητα μία τεράστια πρόκληση για όλους αλλά και μία διαδρομή στο… άγνωστο, καθώς κανείς δε ξέρει πως θα τον βρει η «επόμενη μέρα».

  • Η μία άποψη που κυριαρχεί είναι πως οι ομάδες με τα υψηλά μπάτζετ θα έχουν ένα ελαφρύ πλεονέκτημα καθώς «γέμισαν» το ρόστερ τους ενώ είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να καλύψουν και τα όποια κενά διακρίνουν ή να προβούν σε αντικατάσταση πιο εύκολα, μιας και οι μεταγραφές «άνοιξαν» και οι ομάδες έχουν δικαίωμα για ενίσχυση χωρίς αριθμητικό περιορισμό αλλαγών μέχρι και την 1η Μαρτίου.
  • Η άλλη άποψη, πολύ πιο ρεαλιστική, ορίζει πως η διάρκεια και το συμπαγές σύνολο, αυτό με την καλύτερη χημεία θα μπορέσει να πορευτεί μέχρι τέλους. Ίδωμεν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ

838961-20434356-1600-900Πριν δύο τις δύο ελληνικές ομάδες της Ευρωλίγκας, να σημειώσουμε κάτι σημαντικό: Τα έσοδα (επιτέλους) αυξάνονται. Η χορηγία με την IMG φέρνει λεφτά στα ταμεία των ομάδων και το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 1 εκατομμύριο που θα καρπωθεί ο νικητής της διοργάνωσης από τα… 250 χιλιάρικα που λάμβανε μέχρι και πέρσι (500.000 ευρώ δίνει η ΟΥΕΦΑ στο Τσάμπιονς Λιγκ στην… ισοπαλία στους ομίλους), 500 χιλιάδες ευρώ ο φιναλίστ, 300 και 200 χιλιάδες αντίστοιχα οι ομάδες που θα συμπληρώσουν το Final 4. Η νίκη δε, πλέον θα δίνει στις ομάδες 40.000 ευρώ (από τα 7 χιλιάρικα).

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

justin-doellman-and-victor-claver-fc-barcelona-lassa-media-day-2016-eb16Αλλαγές θα υπάρχουν και στους κανονισμούς ώστε να το προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό. Κύριος αυτών, το αντιαθλητικό φάουλ. Πλέον δεν θα επιτρέπεται το «έξυπνο» φάουλ, ώστε να σταματά ο αιφνιδιασμός του αντιπάλου, αλλά προς τέρψιν του θεάματος θα τιμωρείται με αντιαθλητικό φάουλ. Βέβαια, ο συγκεκριμένος κανονισμός θα υφίσταται στην Ευρωλίγκα όχι όμως και στα πρωταθλήματα τα οποία βρίσκονται υπό τους κανόνες της FIBA. Ως γνωστόν FIBA και Ευρωλίγκα βρίσκονται στα μαχαίρια. Στους κανονισμούς του αθλήματος θα συμφωνούσαν;

Πάμε όμως στις δύο ελληνικές ομάδες που αποτελούν ίσως δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, προ της νέας εποχής, με άγνωστο φυσικά φινάλε, όπως άλλωστε για όλους!

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

2065777

olympiacosprogram

Στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ διατήρησαν σε σημαντικό βαθμό τον βασικό κορμό τους και προχώρησαν σε μόλις δύο βασικές προσθήκες (Γκριν, Μπιρτς) καλύπτοντας περσινά κενά κατά τον προπονητή. Θεωρητικά ξεκινάνε από ένα καλό σημείο εκκίνησης έχοντας ήδη μία «α» χημεία μεταξύ τους. Ίδιος προπονητής, ίδια φιλοσοφία με μερικές μικρές πινελιές που έχουν προστεθεί αλλά και δύο ερωτηματικά.

  • Το ένα η κατάσταση του Πάτρικ Γιανγκ, σωματική καθώς θέλει ιδιαίτερη διαχείριση μετά την απουσία του για εννιά μήνες από τα παρκέ και κατ΄ επέκταση και πνευματική καθώς ο Αμερικανός φαίνεται πως έχει στο μυαλό του κατά πολύ τον τραυματισμό του στο γόνατο που τον οδήγησε πέρσι στο χειρουργείο, με αποτέλεσμα να χάσει όλη τη σεζόν. Βασική κολόνα, με βάση τον σχεδιασμό των «ερυθρόλευκων» έχοντας πίσω του, τον άπειρο Κεμ Μπιρτς (24 ετών, πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα) και τον (22χρονο) Νίκολα Μιλουτίνοφ των ειδικών καταστάσεων. Για ψηλούς δηλαδή, που του ταιριάζουν.
  • Το δεύτερο ερώτημα; Αυτό που απασχολεί δύο χρόνια τώρα τους φίλους του Ολυμπιακού και συζητιέται κατά κόρον. Η κατάσταση στο «4» πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη. Ο μεν Αγραβάνης παρουσιάζει πολύ καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο όποτε μπαίνει στο «5», ο δε Παπαπέτρου φαίνεται πως ακόμα ψάχνεται σε αυτή τη θέση.

players-olympiacos-piraeus-media-day-2016-eb16

olympiacosroster

Σημαντική νότα, από κει και πέρα, αποτελεί αναμφισβήτητα η παρουσία του Έρικ Γκριν. Ενός καθαρόαιμου σκόρερ που απουσίαζε τα τελευταία χρόνια και ο οποίος έχει δείξει ότι μπορεί να καλύψει τη θέση του Βασίλη Σπανούλη όταν θα χρειάζεται να περνάει στον πάγκο, αλλά και να ταιριάξει μαζί του στο ίδιο σχήμα.

Ακόμα ένα πλεονέκτημα για τους πρωταθλητές Ελλάδας; Οι δύο ηγέτες του, Σπανούλης και Πρίντεζης ξεκουράστηκαν το καλοκαίρι ύστερα από χρόνια και δείχνουν έτοιμοι και σε καλή κατάσταση για τη νέα σεζόν.

ΨΑΧΝΕΙ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ, «ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΕ» ΜΕ ΤΖΕΪΜΣ

singleton-james-and-bourousis-panathinaikos-athens-media-day-2016-eb16

paoprogram

Στον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ τώρα, ο Αργύρης Πεδουλάκης γνωρίζει άριστα την ομάδα, τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις και όντας ένας προπονητής ειδικών αποστολών, έχει στα χέρια του ένα πλούσιο ρόστερ σε υλικό να διαχειριστεί κατάλληλα. Εδώ επικεντρώνεται και η μεγάλη διαφορά του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό. Οι «πράσινοι», ψωνίζοντας από το πάνω ράφι, προέβησαν σε σωρεία αλλαγών στο ρόστερ τους και όπως είναι ευνόητο θέλουν χρόνο για να βρουν ρόλους, να «δέσουν» και να επέλθει χημεία μεταξύ τους. Τα παιχνίδια φέτος είναι πολλά και σε κάποιο σημείο, όλες οι ομάδες θα καταφέρουν να βρουν χημεία και να ρολάρουν, αλλά το θέμα είναι αν το έδαφος θα έχει χαθεί μέχρι τότε, καθώς πλέον τα περιθώρια για διόρθωση αρνητικού αποτελέσματος στο επόμενο ματς, είναι πολύ μικρά. Κάθε παιχνίδι εδώ μετράει. Νίκη ή ήττα, μπαίνει στο ταμείο.

katagrafi

Ο Παναθηναϊκός όμως ατομικά και στις γραμμές του γέμισε, στην μετά-Διαμαντίδη εποχή. Μην το ξεχνάτε αυτό. Γέμισε ποσοτικά αλλά βέβαια και ποιοτικά. Ο Γιάννης Μπουρούσης δεσπόζει στη ρακέτα, προερχόμενος από μία φανταστική χρονιά αλλά και έχοντας όπως αναμένεται τον ρόλο του «μπασκετοπατέρα» στα αποδυτήρια και στο παρκέ, όπως είχε και στην Μπασκώνια και τριγύρω του περιστοιχίζεται: Από τον Σίνγκλετον (4-5άρι), που τα πήγε εξαιρετικά πέρσι με την Λοκομοτίβ Κουμπάν αλλά το καλοκαίρι ήταν επίπονο καθώς αγωνίζονταν στη Κίνα, τον «παλιό» Γκιστ που βοηθάει και στο «5», και στο «4» τον έμπειρό από Ευρωλίγκα και προερχόμενο από την ΤΣΣΚΑ και τη Μόσχα, Νίκολς. Προσθήκη για βοήθεια και λύσεις έγινε στο «4-3» με τον Πατ Καλάθη.

panathinaikosroster

Έμπειρο παίκτη από την Ευρωλίγκα, ο οποίος δείχνει τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει με το «καλημέρα» είναι ο Κέι Σι Ρίβερς με βοήθεια στο «2» και το «3». Τον «άσο» οι «πράσινοι» τον έδεσαν με μία πολύ καλή λύση, τον Μάικ Τζέιμς- συμπαίκτης με τον Μπουρούση πέρσι στη Μπασκώνια (σ.σ. Λαμποράλ)- ωστόσο ο Αμερικανός περιέπλεξε τον σχεδιασμό και την ομάδα.

katagrafi1

Έκοψε άσχημα το χέρι του καθώς το κτύπησε σε μία τζαμαρία (μετά από υπόδειξη του κόουτς Πεδουλάκη να πάει στα αποδυτήρια καθώς του αντιμίλησε στις παρατηρήσεις του) και μένει δύο μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης. Στον Παναθηναϊκό τονίζουν πως θα μείνει ο Τζέιμς αλλά θα πάρουν παίκτη στα γκαρντ, οπότε καταλαβαίνει κανείς πως χρειάζεται έξτρα χρόνος για να ρολάρει η ομάδα χωρίς τον Τζέιμς αλλά και να μάθει να λειτουργεί με τον νέο παίκτη (σ.σ. όπως επίσης να τους μάθει κι αυτός με τη σειρά του).

Δύο θέματα λοιπόν: Τζέιμς και ομοιογένεια, καθώς τα νέα πρόσωπα είναι ποιοτικά αλλά πολλά. Συν τοις άλλοις θα πρέπει να μπολιαστεί και ο «τιμωρημένος» πέρσι Νίκος Παππάς αλλά και να έχει τον ρόλο του ο Χαραλαμπόπουλος που έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει δυναμώσει πολύ με βάση την περσινή του εικόνα και φυσικά είναι πολύ πιο «γεμάτος».

ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΝ ΠΟΛΥ ΟΙ… ΠΟΛΛΟΙ!

milos-teodosic-cska-moscow-champ-euroleague-final-four-berlin-2016-eb15

Σε μία ας το πούμε ανάλογη κατάσταση με τον Παναθηναϊκό βρίσκεται και η Μπαρτσελόνα. Νέος προπονητής βέβαια, καθώς ανέλαβε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αρκετά νέα πρόσωπα στο ρόστερ αλλά και τραυματισμοί με το «καλημέρα» (Κόπονεν, Λαουάλ). Με μία πρώτη ματιά έχει δυναμώσει αρκετά η Μπαρτσελόνα ωστόσο κι αυτή δίνει διπλό αγώνα καθώς πέραν των απαιτούμενων αποτελεσμάτων πρέπει να δέσει ως ομάδα και να βρει ομοιογένεια.

kostas-sloukas-fenerbahce-istanbul-media-day-2016-eb16-photo-fenerbahce

Οι περισσότερες και παραδοσιακές ομάδες στην Ευρωλίγκα πάντως δεν προέβησαν σε πολλές αλλαγές στα ρόστερ τους, καθώς γνωρίζουν καλά πως σημαντική παράμετρος που δίνει πλεονέκτημα είναι ο βασικός κορμός και η ομοιογένεια. Το έκαναν βέβαια και ομάδες που δεν το είχαν ανάγκη. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ που διαθέτει ίσως το κορυφαίο δίδυμο στην Ευρώπη (Τεόντοσιτς, Ντε Κολό), η Φενέρ προέβη σε μόλις μία προσθήκη (Νανάλι) και ήταν τυχερή που δεν της έφυγαν για το ΝΒΑ οι Βέσελι, Ούντοχ και Μπογκντάνοβιτς. Λίγες αλλαγές έκανε και η Εφές καθώς είχε αρκετά συμβόλαια (πολύ καλό υλικό) και πλέον ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς καλείται να τους κάνει ομάδα. Δεν άλλαξε πολύ ούτε η Ρεάλ. Πήγε στη Μαδρίτη ξανά ο Ντρέιπερ καθώς αποχώρησε για το ΝΒΑ ο Σέρχιο Ροντρίγκες ενώ δυνάμωσε αρκετά στη φροντ λάιν με τις προσθήκες των Ράντολφ και Χάντερ (του Ολυμπιακού).

zalgiris-kaunas-media-day-2016-eb16

ΙΔΙΑ ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ

Με μία πρώτη εικόνα φαίνεται πως θα τα φαβορί για τα πλέι οφ και κατ’ επέκταση για το Final 4 μένουν ίδια. Οι παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης φαίνεται πως θα μονομαχήσουν και πάλι για το ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη. Η έκπληξη δεν αποκλείεται αλλά πλέον με το νέο σύστημα, δεν είναι και πολύ εφικτή μία αντίστοιχη περσινή Λαμποράλ που εξέπληξε τους πάντες και έφτασε μέχρι το Final 4.

players-galatasaray-odeabank-istanbul-media-day-2016-eb16Ομάδες όπως η Μπάμπεργκ, η Μιλάνο, η Ούνιξ Καζάν, ο Ερυθρός Αστέρας, η κατά πολύ αλλαγμένη Μπασκώνια (Λαμποράλ), η πλούσια Νταρουσάφακα του Ντέιβιντ Μπλατ, η Γαλατάσαραϊ μπορούν να κάνουν τη ζημιά αναμφίβολα και να βάλουν σε μπελάδες τους λεγόμενους μεγάλους ωστόσο δεν φαίνεται- τουλάχιστον στην παρούσα φάση- να μπορούν να πορευτούν μέχρι τέλους. Στην Τρίτη ταχύτητα φαίνεται πως βρίσκεται η Ζαλγκίρις Κάουνας, αν και με τους Λιθουανούς ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος. Ο Ολυμπιακός το κατάλαβε πέρσι για τα καλά.

ΤΑ ΡΟΣΤΕΡ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ANADOLU EFES ISTANBUL
ANADOLU EFES ISTANBUL
BASKONIA VITORIA GASTEIZ
BASKONIA VITORIA GASTEIZ

 

 

 

 

 

 

BROSE BAMBERG
BROSE BAMBERG
CRVENA ZVEZDA MTS BELGRADE
CRVENA ZVEZDA MTS BELGRADE

 

 

 

 

 

 

CSKA MOSCOW
CSKA MOSCOW
DARUSSAFAKA DOGUS ISTANBUL
DARUSSAFAKA DOGUS ISTANBUL

 

 

 

 

 

 

EA7 EMPORIO ARMANI MILAN
EA7 EMPORIO ARMANI MILAN
FC BARCELONA LASSA
FC BARCELONA LASSA

 

 

 

 

 

 

FENERBAHCE ISTANBUL
FENERBAHCE ISTANBUL
GALATASARAY ODEABANK ISTANBUL
GALATASARAY ODEABANK ISTANBUL

 

 

 

 

 

 

ZALGIRIS KAUNAS
ZALGIRIS KAUNAS
UNICS KAZAN
UNICS KAZAN
REAL MADRID
REAL MADRID
MACCABI FOX TEL AVIV
MACCABI FOX TEL AVIV