Η πόλη του Ντιέγκο Μαραντόνα…

1281
Γιάννης Ζέρβας
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα social media. Στείλτε μας το δικό σας κείμενο με email ή ό,τι άλλο θέλετε.

Στη Νάπολι της Ιταλίας η ζωή κυλάει φυσιολογικά σε όλους τους άλλους τομείς, εκτός από αυτόν του ποδοσφαίρου. Όχι, δεν εννοούμε ότι γίνονται τίποτα… περίεργα πράγματα εκεί (αν και Ιταλία είναι, ποτέ δεν ξέρεις…), απλώς ότι η ομάδα της πόλης βρίσκεται σε μια διαρκή ανάπτυξη, κάνοντας πλέον πρωταθλητισμό και παίζοντας σταθερά στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Όμως, για πάρα πολλούς Ναπολιτάνους, το ημερολόγιο έχει κολλήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε που ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα φορούσε τη φανέλα της ομάδας και την οδηγούσε στις πιο δοξασμένες στιγμές της ιστορίας της. Το γήπεδο San Paolo κόντευε να γκρεμιστεί στην παρουσίασή του, στις 5 Ιουλίου του 1984. Ο Μαραντόνα εμφανίστηκε με το κασκόλ της Νάπολι, έκανε κάποια κολπάκια με την μπάλα και ήταν… έρωτας με την πρώτη ματιά. Τον λάτρεψαν οι οπαδοί, τους λάτρεψε κι αυτός. Όταν δε τους οδήγησε στο πρωτάθλημα του 1987, έγινε ο Θεός τους! Αργότερα ήρθε το Κύπελλο UEFA και ο Μαραντόνα ήταν πλέον ο βασιλιάς της πόλης.

4

Άλλωστε, το γεγονός ότι δεν τον ξεπέρασαν ποτέ, φαίνεται και από τη λατρεία που έδειξαν σε έναν άλλο συμπατριώτη του, τον Γκονζάλο Ιγκουαΐν. Τα χρόνια που έμεινε στη Νάπολι ο Αργεντινός λατρεύτηκε, στο πρόσωπό του είδαν έναν νέο Μαραντόνα, που θα μπορούσε να τους οδηγήσει εκ νέου σε τίτλους και δόξες. Το πόσο πολύ τον αγάπησαν φαίνεται και από την αντίδρασή τους όταν αυτός έφυγε για να παίξει στη μισητή Γιουβέντους. Η λατρεία έγινε ένα άσβεστο μίσος, σαν να ένιωσαν τύψεις που αγάπησαν κι άλλον Αργεντινό μετά τον μεγάλο Ντιέγκο…

clipboard011

Η σχέση του Ντιεγκίτο με τους Ναπολιτάνους αντέχει στον χρόνο, αν κρίνει κανείς από το τεράστιο γκράφιτι που κοσμεί ένα από τα κτίρια της πόλης. Και πώς να μην αντέξει άλλωστε, αφού ο Μαραντόνα θα μείνει για πάντα στις καρδιές τους, αναγκάζοντάς τους, σε εισαγωγικά, να αποσύρουν τη φανέλα με το νούμερο 10, την οποία φόρεσε αυτός. Εμείς θα θυμηθούμε στιγμές και λόγια που δείχνουν ότι η Νάπολι ήταν, είναι και θα είναι η πόλη του Μαραντόνα…

3873940084_d53be99ce9_o8

«Η Νάπολι απέκτησε τον Ντιέγκο Μαραντόνα το 1984. Αν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις με το σήμερα θα έπρεπε να πάει να αγοράσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Κι αυτό είναι σίγουρα απίθανο…». Αυτή είναι η άποψη του τότε προέδρου της ιταλικής ομάδας και 85χρονου σήμερα Κοράντο Φερλαϊνο.

napoli_mars_algodon_-_maradona_espalda

“Δεν μπορώ να καταλάβω πώς με βάζουν πάνω από τον Θεό ή τη μητέρα τους, δεν συμφωνώ”, δήλωνε για τους Ναπολιτάνους, ενώ σε άλλη συνέντευξη υποστήριζε ότι η πόλη δεν είναι η πιο όμορφη του κόσμου και ότι οι κάτοικοι είχαν ελαττώματα, όμως δεν θα τους τα άλλαζε αυτός που ήρθε από το Μπουένος Άιρες. Ο Μαραντόνα πάντα μιλούσε ανοιχτά για οποιοδήποτε θέμα και οι Ναπολιτάνοι δεν του κράτησαν κακία, αφού “δεν μπορείς να ασκήσεις κριτική στον Θεό”, υποστήριζαν, έστω κι αν τον χαρακτήρισαν “αλαζόνα”.

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Μαΐου 1987 όταν η Νάπολι έφτανε στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Ο Μαραντόνα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της σεζόν, συμβάλλοντας τα μέγιστα με την παρουσία του, στην κατάκτηση του scudetto στην Ιταλία, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Εκείνη την Κυριακή, 25 χρόνια πριν, ο Μαραντόνα δήλωνε στις κάμερες της ιταλικής τηλεόρασης: «Σήμερα έγινα παιδί της Νάπολι. Αυτό το πρωτάθλημα είναι πιο σπουδαίο και από το Παγκόσμιο Κύπελλο».

diego-maradona-napoli-4

Ο Μαραντόνα λατρεύτηκε σαν Θεός και το 1990 στον ημιτελικό του Μουντιάλ με την Ιταλία κατάφερε να διχάσει τους τιφόζι. «Η υπόλοιπη Ιταλία σας θεωρεί παρακατιανούς όλο τον χρόνο και τώρα που σας χρειάζεται, λέει να είστε δίπλα της. Εγώ σας αγαπώ πάντα και ξέρω πως εσείς θα το δείξετε υποστηρίζοντας την Αργεντινή!», ήταν το απίστευτο μήνυμά του. Πολλοί το έκαναν πράξη και η Ιταλία έπαιξε σε ένα εχθρικό γήπεδο στον ημιτελικό του δικού της Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Εκείνη την εποχή, ο ιταλικός Βορράς περνούσε δύσκολες στιγμές, αφού οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες και η λειψυδρία ταλαιπωρούσαν την περιοχή για αρκετά χρόνια. Αυτό στεκόταν αφορμή για οπαδούς άλλων ομάδων, ιδίως της πρωτεύουσας και του Μιλάνο, να πικάρουν τους οπαδούς των “παρτενοπέι”, φωνάζοντάς τους συνθήματα ή γράφοντας σε πανό φράσεις όπως “πλυθείτε”, “δεν έχετε νερό, παρακατιανοί”, “βρομάτε” και άλλα τέτοια. Η απάντηση των ευτυχισμένων και ευρηματικών Ναπολιτάνων ήταν αφοπλιστική: “Μπορεί να μην έχουμε νερό, έχουμε όμως τον Μαραντόνα”…

5e0e500f0b362339fe6e0b6e48c1547a

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή