Οι κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της Μπαρτσελόνα

1025

Τεράστιος σύλλογος η Μπαρτσελόνα, εκ των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη διαχρονικά και αναμφισβήτητα με χρονιές που δίδαξε ποδόσφαιρο, που καθήλωσε τον φίλαθλο κόσμο με την μπάλα που έπαιξε και παρέσυρε τους αντιπάλους της. Πάμε να θυμηθούμε τις κορυφαίες 5 στιγμές της ιστορίας της;


5) Φρανκ Ράικαρντ και Ροναλντίνιο επανέφεραν την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Ισπανίας

018134ae000004b0-0-image-a-48_1448385176796

Σε μία από τις μεγαλύτερες και χειρότερες ίσως περιόδους ξηρασίας τους στο ισπανικό πρωτάθλημα, οι «μπλαουγκράνα» έμειναν από το 1999 ως το 2004 χωρίς τον τίτλο στην Primera και εύλογα η ανησυχία ήταν μεγάλη στην πρωτεύουσα της Καταλονίας. Οι ιθύνοντες του συλλόγου υπέγραψαν τον Φρανκ Ράικαρντ για προπονητή της Μπαρτσελόνα, ενώ την ίδια χρονιά (το 2003) πήραν από το Παρίσι στο «Κάμπ Νόου» τον Ροναλντίνιο, σε μία κίνηση που τα άλλαξε όλα. Η Μπαρτσελόνα έγινε ξανά μία υπερδύναμη στον κόσμο, κάνοντας το back to back στην Ισπανία με την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2005 και του 2006 ενώ σήκωσαν και το 2ο Τσάμπιονς Λιγκ κερδίζοντας την Άρσεναλ στον τελικό.

4) Το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο της Μπαρτσελόνα

1445543_w2

Όντας στη σκιά της Ρεάλ Μαδρίτης από την δεκαετία του ΄50 όπου οι Μαδριλένοι κυριαρχούσαν στο ευρωπαϊκό στερέωμα, η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε να περιμένει μέχρι την δεκαετία του ΄90 για μπει στον ευρωπαϊκό χάρτη σηκώνοντας ένα το πολυπόθητο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ποιος ηγήθηκε της προσπάθειας; Ποιος άλλος από τον Γιόχαν Κρόιφ;
Ο Ολλανδός μαέστρος, ο οποίος είχε κερδίσει το πολυπόθητο τρόπαιο τρεις φορές ως παίκτης του Άγιαξ, ηγήθηκε τον «μπλαουγκράνα» ως προπονητής στο πρώτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο πρωταθλητριών το 1992 καθώς η περίφημη «dream team» είχε κερδίσει με 1-0 την Σαμπντόρια στον τελικό σηκώνοντας το τρόπαιο Τσάμπιονς Λιγκ. Μία σημαντική στιγμή στην ιστορία του συλλόγου, ωστόσο λίγοι εκείνοι τη στιγμή θα μπορούσαν να προβλέψουν πως θα πέρναγαν άλλα 14 χρόνια από τότε για το 2ο ευρωπαϊκό της Μπαρτσελόνα.

3) Το πρώτο ΤΡΕΜΠΛ!

xavi

Υπό την ηγεσία του Φρανκ Ράικαρντ, η Μπαρτσελόνα ξόρκισε το φάντασμα στην Ισπανία και επέστρεψε στην κορυφή της Ισπανίας, ωστόσο το 2007/08 έμεινε με άδεια χέρια με αποτέλεσμα ο Ολλανδός να αντικατασταθεί από τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Παρά το γεγονός ότι η εκκίνηση στη σεζόν δεν ήταν καλή, η κατάληξή της έφερε το ιστορικό τρεμπλ με την κατάκτηση της ισπανικής λίγκας, του Κυπέλλου και του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπαρτσελόνα μάλιστα με την κατάκτηση του τρεμπλ το 2009 έγινε ο πρώτος ισπανικός σύλλογος που το κατάφερε. Ο Γκουαρδιόλα έγραψε το όνομά του στην ιστορία της Μπαρτσελόνα και ως προπονητής πέραν από ηγετικός αρχηγός ως ποδοσφαιριστής και έφερε την «επανάσταση» με το στυλ του στον σύλλογο από το 2008 ως το 2012 με την μαγική τριάδα Μέσι, Ινιέστα, Τσάβι να ξεχωρίζει και να αποθεώνει το “τίκι τάκα”.

4) Ο Ενρίκε μιμήθηκε τον Πεπ/ Η Μπάρτσα έφτασε στο 2ο ΤΡΕΜΠΛ

barca-have-made-history-1434541075519

Ξεπερνώντας την οδυνηρή χρονιά με την απώλεια μάλιστα και του Τίτο Βιλανόβα, η Μπαρτσελόνα εναπόθεσε την τεχνική ηγεσία του συλλόγου της σε έναν ακόμη πρώην εμβληματικό ποδοσφαιριστή της, τον Λουίς Ενρίκε ο οποίος ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου το 2014. Το αποτέλεσμα ήταν ίδιο με αυτό του 2009. Οι Καταλανοί με την μαγική τριάδα του «MSN» (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ) κατέκτησαν το δεύτερο τρεμπλ στην ιστορία τους (2015), επικρατώντας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Γιουβέντους με 3-1 ενώ σε 60 παιχνίδια είχαν 50 νίκες.

5) Η υπογραφή του Λιονέλ Μέσι σε… χαρτοπετσέτα

52828854-f16f-4d9b-bc76-556499b470d5-2060x1236

Δεν είναι τα τρόπαια, τα τρεμπλ… Είναι πολύ περισσότερο ο εντοπισμός του… εξωγήινου ταλέντου που ακούει στο όνομα Λιονέλ Μέσι. Του τύπου αυτού από το Ροζάριο της Αργεντινής τον οποίο οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα τον υπέγραψαν σε μία… χαρτοπετσέτα. Μία καθοριστική στιγμή για την ιστορία του συλλόγου.
Ο Μέσι είχε διαγνωστεί με μία ορμονική διαταραχή ανάπτυξης, κάτι που δεν τον άφηνε να ψηλώσει και του περιόριζε σημαντικά το ανάστημα. Η οικογένειά του δεν είχε φυσικά χρήματα για την θεραπεία που χρειάζονταν. Η Μπαρτσελόνα ανέλαβε την θεραπεία και έφερε την οικογένεια στην Βαρκελώνη κατόπιν ειδικής συμφωνίας.
Τον Δεκέμβριο του 2000 ο Μέσι εμφανίστηκε σε ένα δοκιμαστικό μεταξύ νεαρών παικτών και τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού γαλουχήθηκε στην ιστορική «Μασία» έκανε το ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα. Τα οποία είναι απλά ιστορία…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμία δημοσίευση για προβολή